7 gyakorlat a női egészségért

7 gyakorlat a női egészségért
2012-02-02 10:16
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen nagy szerepe van a testmozgásnak a környezeti ártalmak, a korral járó problémák leküzdésében. Most olyan gyakorlatokat javaslunk, melyek különösen a nők egészségének megőrzésében segíthetnek.
Gyermek póz

1. Térdeljen le a földre úgy, hogy a nagylábujjak összeérjenek, és a térdek csípő szélességűre nyitva vannak. Üljön a sarkára.

2. Fektesse fel a felsőtestét a combjára egyenes háttal, közelítsen homlokával a matrac felé. A kezeket simítsa a talajra előrenyújtva, a tenyereket simítsa a talajra.

3. Csukja be a szemét és lélegezzen mélyen, szabályosan. Legalább egy percig maradjon ebben a pózban. Miért jó? Ez a lazító testhelyzet nyitja a csípőket és lazítja a hátizmokat az alsó háti szakaszon. Oldja a feszültséget, segít a mindennapi stressz leküzdésében.


Lefelé néző kutya


1. Helyezkedjen el négykézláb a padlón, a térdek csípő szélességű távolságra legyenek egymástól. A kezek vállszélességre legyenek egymástól, az ujjak legyenek legyezőszerűen széttárva.

2. Nyomja a kéz egész felületét a matracba, a sarkokkal közelítsen a talaj felé és egyenesítse ki a lábát. (Ha nagyon kötöttek a hátsó combizmok, és nagyon fájdalmas a nyújtás, maradhat kissé hajlítva a térd.)

3. Sétáljon kissé előbbre a kezével és hátrébb a lábakkal, hogy szélesítse a pózt. Belégzésre a tenyereket, kilégzésre a sarkakat nyomja a talajba, egyenesítse ki a hátát.

4. Lazítsa el a nyakát, hagyja, hogy a feje a vállak közé lógjon, a tekintete a mellkasára fókuszáljon. Lélegezzen mélyeket, legalább egy percig tartsa ki a pózt.


Miért jó?


A lefelé néző kutya hatékonyan erősíti a felsőtestet. Mivel fordított testhelyzet (a csípők magasabban vannak, mint a szív), jó hatással van a vérkeringésre is.


Deszka póz

1. Lefelé néző kutyából hozza előbbre a mellkasát, helyezze át a súlypontot a tenyerekre úgy, hogy a vállak pontosan a csukló felett helyezkedjenek el.

2. Emelje fel a sarkát, a lábujjakat nyomja a talajba, a talp legyen párhuzamos a fallal. Emelje fel a fejét úgy, hogy a nyakcsigolyák a hát meghosszabbításába essenek. Tartsa legalább egy percig a pozíciót.

3. Tartsa meg a hasizmát, nem szabad, hogy a csípő leereszkedjen. Tartsa egyenesen a gerincét.

Miért jó? A deszka póz egyszerűnek tűnik, ám nehezebb, mint gondolnánk. Erősíti a felsőtestet, a kar minden nagyobb izmát megmozgatja, de dolgoznia kell a hátizmoknak, a hasizmoknak is.


A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2012. februári számában olvasható.