Egy nap a mese és izgalom világában

Bauer Zsuzsa
2016-06-06 13:00
Van itt minden, amire gyerekek és felnőttek vágyhatnak: a hullámvasúttól kezdve a kalózhajón és a meseerdőn át Leonardo repülő szerkezetéig hatalmas a választék. És mindez egy gyönyörű fás, parkos területen terül el, ahol sétálni, pihenni is lehet, no meg persze jókat enni és teljesen kikapcsolódni.
A GPS szerint Budapestről 2,5 óra alatt érhetünk a St. Margarethen közelében található vidámparkba, ám mi úgy döntöttünk, hogy Ausztriában kikerüljük az autópályát, mivel a kb. 20 km-ért nem akartuk megvenni az osztrák hetijegyet. Így Hegyeshalomnál letértünk a 10-es útra, majd becsatlakoztunk az 50-esre, és így végül 15-20 perccel lett csak hosszabb az utunk. A Family Parknak hatalmas, többrészes (ingyenes!) parkolója van, mi dél körül érkeztünk, és még mindig rengeteg szabad hely volt. A pénztárnál sem kellett tolongani, gyorsan sorra kerültünk, és már bele is vethettük magunkat a mese és szórakozás világába.

A kicsik birodalma

Mivel két tinédzser fiúval érkeztünk, ezért a kisebb gyerekeknek való Meseerdő (Marchenwald) és Élményvár (Erlebnisburg) játékai mellett inkább csak elsétáltunk. Közben persze nosztalgiával gondoltam vissza arra, amikor a mi fiaink voltak kicsik, hogy biztosan alig lehetett volna elrángatni őket a különféle mesefigurák mellől, és talán még a szellemkastélyba is bemerészkedtek volna. Egyébként a Meseerdő a park legrégebbi részén, egy igazán romantikus, árnyas, fás környezetben terül el. Az Élményvár elemei már a magasba is repítenek, izgalmas kalandot ígérve. A körhintán kis hőlégballonokkal utazhatunk, egy kis hullámvasúton átélhetjük, mit érezhet a sas, amint a mélybe, majd a magasba repül, a látogatók feje felett sárkányháton utazhatunk, ám a szerkezet csak akkor halad, ha szorgalmasan hajtjuk a pedállal. De van itt még minigokart és hajóhinta, mászóvár, kisvonat, teknőskörhinta, kacsacsónakázó és még sok-sok egyéb érdekes játék.
A parkban egyébként lépten-nyomon kisgyerekes családokba botlottunk, valóban 0-99 éves korig mindenkinek való a hely. Nagyon sok totyogóval, babakocsiban alvó kisbabával találkoztunk, és olykor bizony a nagyszülők is örömmel ültek be egy-egy szerkezetbe.


Adrenalin és vízsugár

A mi terepünk azonban a Kalandsziget (Abenteuerinsel) volt. Itt is elsősorban az adrenalinszintet alaposan megemelő játékok. Először a Leonardo da Vinci egyik találmányát idéző repülő szerkezetbe ültünk be. A 12 személyes gépben mindenki külön ülésben ül, az ülésekhez két-két szárny is tartozik, amelyet mi irányíthatunk. A szerkezet ugyanis nemcsak a 22 méteres magasságba emelkedik, és forog körbe, hanem a szárnyak mozgatásával a saját ülésünket mi magunk is bepörgethetjük. Már ha sikerül! Nekem nem ment, de volt olyan utas, aki a repülés közben egyfolytában pörgött összevissza. Kiesni természetesen nem lehet, automata berendezés garantálja a biztonságot.


A férjemnek az igazi bátorságpróbát azonban a hullámvasút jelentette. A tavaly átadott Adlerflug (Sasrepülés) sast ábrázoló kocsija 7,5 méteres magasságig jut fel, ahonnan aztán 35 km/h kezdő sebességgel zuhan a mélybe. Ám nemcsak fel és le halad a vasút, hanem olykor körbe is megy, olyan sebességgel, hogy közben igencsak bedőltünk az ülésekben. A pálya hossza mindössze 27 méter, ám amilyen rövid, olyan izgalmas. Nem lehet kibírni sikítás nélkül!
Kissé nyugodtabb kalandot ígér a Római torony (Römerturm), ahol kétszemélyes kis szekerekben emelkedhetünk a magasba. A szerkezet körbeforog, miközben egy karral magunk emelhetjük akár tízméteres magasságba is a szekeret. Csodás panoráma nyílik innen a tóra, a rétekre és a szőlőültetvényekre. Ha itt kipihentük magunkat, és a szívünk sem ver már olyan gyorsan a korábbi izgalmaktól, akkor jöhet ismét egy kis adrenalinszint-emelő élmény! Erre a célra pedig igazán megfelel a hajóhinta (Seedrache). Amelybe én nem mertem beleülni, a férjem és a fiaim viszont többször is.


És bár nem volt igazán meleg, amikor itt jártunk, a gyerekeink mégis örömmel vetették bele magukat a különféle vizes játékokba. Volt például egy csatajelenetet szimbolizáló kisebb komplexum, ahol vízsugárral lehetett egymásra lőni tornyokból, szekerekből. Itt külön pénzt kellett bedobni, hogy lőni lehessen, de a fiaim arcát és lelkesedését látva megérte azt a néhány eurót. A Kalandszigeten egyébként több vizes játék is található, amely igencsak jól jön, ha nagyon meleg van. Itt fel lehet frissülni, a felnőttek is nyugodtan beállhatnak a játékokból érkező vízsugarak útjába.


Malacháton utaztunk

Amikor már úgy érzetük, hogy teljesen elfáradtunk, és aznapra elég volt, akkor érkeztünk meg a Parasztudvarhoz (Bauernhof). A fiúk egy kissé gyanakvóan nézték a gazdaságon áthaladó traktor-, valamint a kis erdőben robogó vadállatvasutat és a malacfutamot, egyiket sem akarták kipróbálni. Nem úgy a férjem, aki ez utóbbit bevállalta, és állítólag nagyon élvezte! Aztán itt is találtunk olyan játékokat, amelyekbe ülve végigfutott rajtunk az a bizonyos bizsergés. A bolond madárijesztőnél például a szabadesést élhettük át viszonylag barátságos magasságból (11 m), a patkánymalomból négyszemélyes kocsikkal indulhattunk egy erdei hullámvasutazásra, az almakörhintán piros almákat formázó ülésekben repülhettünk a magasba, a varjúfészekből pedig szőnyegen ülve juthattunk le a csúszdákon.


És ekkor még mindig nem sikerült a park valamennyi játékát kipróbálnunk. Talán egy nap nem is elég rá, hiszen a több mint 145 ezer négyzetméteren elterülő szabadidőparkban nagyon sok minden található. Természetesen pihenni is lehet itt, van például külön relaxációs részleg függőágyakkal, a dohányzásra külön jelöltek ki helyeket, és szinte minden sarkon található valamilyen vendéglátó egység: önkiszolgáló étkezde, olasz étterem, kolbászsütő, lángosozó, fagyizó, édességbolt, kávézó. Itt mindenki megtalálja a fogára valót, mégpedig megfizethető áron! Mi például egy hatalmas adag bécsi szeletet ettünk sült krumplival, baconbe csavart sült virslit sült krumplival, bolognai spagettit, és három üdítőt meg két kávét kértünk hozzá - ezért 30 eurót fizettünk. A kicsiknek egyébként külön kapható gyerekmenü 5 euróért.


Nagyon tetszett, hogy a legtöbb terasz lugassal fedett, így ha erősen süt a nap, akkor is kellemesen lehet az árnyékban üldögélni. Ugyanígy fedettek azok a részek is, ahol a játékokra kell várakozni, amíg sorra kerülünk. És ami szintén lenyűgözött, az a mosdók felszereltsége és tisztasága! Minden vécé mellett van pelenkázó, mozgássérültmosdó, a vécékben vécépapír, kézszárító, ami arra ösztönöz, hogy inkább ezzel szárítsuk a kezünket, és ne használjunk törlőpapírt - ezzel védve a környezetet. Szintén szimpatikus lépése a parknak, hogy a születésnapos gyerekek (3-14 éves korig) ingyen jöhetnek be a születésnapjukon; 3 éves kor alatt, mozgás- és látássérülteknek ingyenes; péntekenként (ünnepnap kivételével) a családoknak olcsóbb a belépés (19,50 euró/fő); keddenként pedig a 60 év felettieknek (11,50 euró). A normál jegy ára (3 éves kortól) 21,50 euró.

A Family Park szeptember 30-ig mindennap 9-18 óráig tart nyitva, októberben 17 óráig, nyáron pedig öt szombaton 21 óráig szórakozhatunk itt.