Fogjuk kézen a férfiakat és kérjünk nekik időpontot az urológushoz!

2015-03-12 11:15
Napjainkban ez a harmadik leggyakoribb megbetegedés a férfiak körében.
Az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható. Szűrővizsgálatok szolgálják a korai felismerést, melyek fontosságát a statisztikák is alátámasztják: míg Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a frissen diagnosztizált prosztatarákos esetek 80 %-a műthető, tehát a betegség még nem terjedt a prosztata határain túl, addig Magyarországon az arány fordított, és a betegek 70-80 %-a már áttétekkel kerül orvoshoz. Ekkor a sebészeti beavatkozás, amely a korai esetek 90 %-ában tíz éven túli túlélést biztosít, már nem kerülhet szóba.

Miért fontos ez a szerv?

A prosztata (dülmirigy) a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. Rejtett szerv, a kismedencében helyezkedik el, így közvetlenül nem vizsgálható. Feladata, hogy termelje és tárolja a prosztataváladékot, mely az ejakuláció során távozó ondó 20 %-át adja. Lúgos kémhatású váladék, ezáltal képes semlegesíteni a női hüvely savas kémhatású közegét, biztosítva ezzel a hímivarsejtek életképességét. Simaizomzata szerepet játszik az ondó kilövellésében, a felszínét borító idegvégződések hozzájárulnak az ejakulációt kísérő kéjérzethez.

Ha beteg lesz a prosztata

Négy, eddig ismert diagnózis létezik. A prosztatakőnek különösebb orvosi jelentősége nincs, tünetei nem léteznek, panaszt nem okoz, eltávolítása szükségtelen. A pangó prosztataváladék összesűrűsödésével jön létre. A húgycsövön keresztül történő fertőzés a prosztatagyulladás. Tünete a kellemetlen, fájdalmas érzéssel járó vizelés. Az urológus szakemberek antibiotikummal gyógyítják. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás hátterében hormonális változások állnak. A vizelési rendellenességek még súlyosabbá válnak, a vizeletsugár gyengül és nehezen indul, a vizelési inger megnő, esetenként a vizelettartás képtelensége és utócsepegés jelentkezik, de a véres vizelet sem kizárt. Ma már az időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel kiváltható a műtéti beavatkozás. Rosszindulatú megnagyobbodásnál (prosztatarák) a tünetek szinte azonosak, csak a kiváltó okok eltérőek. Alapvetően genetikai, azaz örökletes tényezőkre vezethető vissza, de bizonyos külső, környezeti hatások is előidézhetik. Előfordulási esélye nagyobb azoknál a férfiaknál, akik ipari (vegyi) ártalmaknak vannak kitéve, túlzottan fehérje dúsan táplálkoznak, vagy A- és D- vitaminhiányosak.

Ne legyen „mumus" az urológus!

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus arra keresi a választ, hogy a férfiak miért nem viselkednek racionálisan és mennek el szűrővizsgálatra. " Mindamellett, hogy a férfiak idegenkednek a kissé kellemetlen szűrővizsgálattól, pozitív illúziókat is kergetnek. Azzal nyugtatják magukat, hogy nekem ilyen problémám úgy sincs, úgy sem lesz. És ha mégis? A prosztata megbetegedése akkor negatívan befolyásolhatja az intimitást, a férfi magatartása depresszívvé válhat, mely akár a kapcsolat hanyatlásához is vezet."

Korai felismerésA kezdeti állapot többnyire tünetmentes, de a panaszok megjelenése esetén a tünetek ugyanazok a jóindulatú és a rosszindulatú megbetegedéseknél is. Az előrehaladott, áttétekkel járó esetekben deréktáji fájdalom, a csípőben vagy a comb felső részében jelentkező merevség és fájdalom mutatkozik. A pontos diagnózis felállításához számos vizsgálat elvégzése szükséges. A fizikai vizsgálat és a PSA-szint mérése együtt nagymértékben segíti a betegség korai felismerését, ám a végleges diagnózishoz további vizsgálat igényelt.

A PSA (prosztata specifikus antigén) a prosztata mirigyei által termelt fehérje. A prosztata bármilyen jellegű megbetegedésénél a PSA szint a normál érték többszöröse is lehet. A mérés segítséget nyújt a szakorvosnak annak eldöntésében, hogy a mért érték mennyire kórjelző.


Dr. Géczi Lajos, az Országos Onkológiai Intézet Osztályvezető főorvosa évenkénti szűrést javasol a 45-60 év közötti férfiaknak, tünetmentesség esetén is. Arra figyelmeztet, hogy a korai stádium szinte tünet nélkül, viszont előrehaladott állapotban a betegség gyógyíthatatlan, tumormentessé nem tehető, csak kezelhető.
A főorvos úr azonban nem tartja relevánsnak a PSA vizsgálatot a 70 év fölötti férfiaknál. „A 70. életév betöltése után nem szükséges a vizsgálat, ha probléma van esetleg, a beteget mindez nem veszélyezteti, együtt él a daganattal, vagy a daganat nem olyan rosszindulatú. Akkor sem lényeges az évenkénti vizsgálat, ha 60 éves kor alatt a PSA szint 1,0 ng/ml alatt van. Nem valószínű, hogy az elkövetkezendő öt évben radikálisan megnőne."

A FÉRFIAS MEGOLDÁS
A Magyar Rákellenes Liga a CsaládFő Mentő Program keretein belül hívja fel a nők figyelmét férfitársaik egészségének megőrzésére, és a nőtlen férfiak figyelmét is felhívja az elengedhetetlen szűrővizsgálatokra. A korai felismerés esély a gyógyulásra!