Szépséges szigetek

Szépséges szigetek
2013-04-05 11:38
Hajdan a béke és nyugalom vonzotta a nyaralókat a szigetek világába, amelyek ma már főszezonban ugyanolyan nyüzsgőek, mint a szárazföldi tengerpartok. Ám szépségük sok mindenért kárpótol, és egy csendes kis szegletet biztosan találhatunk mindegyik szigeten.
Trópusi hangulat (Szardínia - Olaszország)

Türkiz tenger, fehér homokos partok, háztömbnyi rózsás gránitsziklák - Szardínia a messzi trópusok világát hozza elérhető közelségbe. Ráadásként Itália legtisztább tengerpartjaival büszkélkedhet. A leghíresebb strandok és a legcsillogóbb szállodák az északi Smaragd-partot ékesítik - a 60-as évektől kezdve, amikor Aga Kán felfedezte s a híresek és gazdagok játszóterévé tette, elképesztő luxusüdülőhelyeivel a francia Riviéra olasz párjává vált. A sziget északi részén Porto Pollo öble a szörfösök paradicsoma, akárcsak a Smaragd-part közelében fekvő Isola dei Gabbiani aprócska szigete.

Sokkal csendesebb és hangulatosabb Alghero, amely annak ellenére, hogy az egyik legnépszerűbb üdülőváros, egy képeslapba illő halászfalu hangulatát varázsolja elénk a macskaköves utcáival, a kötélen száradó ruhákkal és a Vespán száguldozó fiatalokkal. Szardínia hegyein túl a délkeleti régió hatalmas, homokos strandjaival és alacsonyabb áraival a családi nyaralások fő célpontja. A sziget számos vízisport-lehetőséget kínál, a bátrabbak tengeri barlangokat fedezhetnek fel, vagy a mélybe merülve a fehér cápával ismerkedhetnek.


Okos döntés itt nyaralni (Kósz - Görögország)


Ezeréves történelmi emlékeket és titokzatos lovagkori kastélyt rejt a sziget, amely az orvostudomány bölcsője - Kósz városban aprócska tér őrzi azt a platánfát, amelyet a legenda szerint maga Hippokratész ültetett, és amely körül okította tanítványait. A kulturális látnivalókon túl pálmafákkal szegélyezett hosszú sétányok, finom homokos tengerpartok s hol szelíd, hol az egekbe kapaszkodó hullámok várják a nyaralókat. A leghíresebb és talán legszebb strand a Paradise Beach, ahol a homok fehér, a víz kristálytiszta és elképesztően buborékos: a tengerfenéken felszabaduló vulkanikus gázok teszik egészen varázslatossá itt a fürdőzést.

A part lassan mélyülő, szélcsendes, enyhe hullámokkal. Nem úgy az északi partvidék, amelynek szeles strandjai, mint a Tingaki és a Marmari, mágnesként vonzzák a szörfösöket. A kalandvágyó kicsik és nagyok óriás csúszdákkal teletűzdelt vízi vidámparkban mulathatnak, a természetszeretők pedig a madárlesen még flamingókkal is találkozhatnak. Érdemes kirándulni Niszirosz vulkanikus szigetére vagy a szivacsbúvárkodás szülőhelyére, Kálimnoszra, ahová a legtöbben sziklát mászni érkeznek.

 

A cikk folytatását a Családi Lap 2013. áprilisi számában olvashatja.