2019.09.22. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Motorozni akar a gyerek

Előre retteg, mi lesz, ha a gyerek azzal állít haza, hogy motorozni szeretne?

Családi Lap
2013.05.30  15:24   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Előre retteg, mi lesz, ha a gyerek azzal állít haza, hogy motorozni szeretne? Ne ijedjen meg, nem olyan veszélyes dolog a motorozás, mint ahogy azt sokan gondolják.
A tinédzserkor az álmodozások időszaka. Ha valamit a fejébe vesz a gyerek, szülő legyen a talpán, aki le tudja róla beszélni. Ráadásul lehet, hogy csak késve tudja meg a felmenő, hogy utóda motorra vágyik. Ám árulkodó jel lehet, ha agyonolvasott Motorrevüt talál csemetéje ágya alatt, de az is megtörténhet, hogy gyermeke egyszer csak a nyári keresetéből vásárolt lepukkant, ezeréves motorral állít haza. Mérlegeljen! Tiltsa meg a motorozást? Nem biztos, hogy jól dönt, hiszen gyermeke az ön szavára fittyet hányva a haverok robogóján ismerkedhet vele, akár közúton, jogosítvány, megfelelő ismeretek és védőfelszerelés nélkül.

Vagy beletörődik, és mindent megtesz azért, hogy gyermeke biztonságban hódolhasson szenvedélyének. Ha így tesz, akár szorosabbra is fűzheti vele a kapcsolatát. A tiltás azonban a legrosszabb taktika, hiszen ezzel még kívánatosabbá teheti a motorozást. Jogosítvány nélkül szó sem lehet róla Akinek az ismerősei körében volt motorbaleset, azt nem vigasztalja, hogy tavaly 3,1 százalékkal kevesebb balesetet okoztak a motorosok és segédmotor-kerékpárosok összesen, mint a biciklisek.Nem lehet elég korán kezdeni


De tehet azért, hogy ne legyen veszélyesebb, mint bármilyen más közlekedési forma. Egyrészt gyermekét már egészen kicsi korától oktassa a közlekedési szabályokra. Másrészt kösse feltételekhez a motorozást. Az egyik ilyen kikötés legyen a jogosítvány megszerzése. Ebben pedig törekedjen a fokozatosságra, amit a jelenlegi magyar jogosítványrendszer (az idén tovább szigorodtak a korhatárok, lásd a keretes cikket) maximálisan támogat.

Még ha a családi költségvetés alapján meg is engedhetné, hogy nagy köbcentis, erős motort vegyen, tartsa be a fokozatosság elvét. Csak olyan kétkerekűt kapjon a gyerek, amelyhez van érvényes jogosítványa, hiszen a garázsban álló, ám nem használható saját motor olyan kísértés, aminek még a legszófogadóbb csemete is csak nehezen tud ellenállni.

A robogózás több okból is támogatható. A dinamikus közlekedés, a motorkezelési alapok, a közlekedési szabályok rutinszerű begyakorlása lényegesen könnyebb egy robogóval. Ráadásul a kezelése is egyszerűbb, könnyebb, mivel nem igényel extra figyelmet a sebességváltás és a kuplung használata. Egy-két év robogózás után jöhet a következő kategória, de még mindig ne a száz lóerős gépekben gondolkodjon.


A cikk folytatását a Családi Lap 2013. júniusi számában olvashatja.

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás