2019.09.22. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Agyban nagy maradna?

Nem törvényszerű, hogy időskorra csökkennie kell a szellemi teljesítménynek.

Családi Lap
2013.02.04  10:41   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Nem törvényszerű, hogy időskorra csökkennie kell a szellemi teljesítménynek. Az persze mindenkivel előfordulhat, hogy elfelejtette, hová tette le a szemüvegét – esetleg úgy, hogy közben ott pihen az okuláré a homlokán –, de ez nem feltétlenül függ az életkortól. Ráadásul a memória tréningezésével megelőzhető az emlékezetromlás.

Hol a szemüvegem?

Az öregedés nem jár feltétlenül együtt a szellemi hanyatlással. Lehet lassabb, fáradékonyabb a test, de az elme friss és fiatalos maradhat a sokadik x-en túl is. Az ingerszegény környezet, az unalomig űzött tévézés vezethet az általános intelligencia és az összpontosító-képesség leromlásához, de ez sokkal inkább írható a lustaság számlájára, nem sok köze van az öregedéshez. Sajnos már a gyermekeknél – a tévén, számítógépes játékokon felcseperedő „digitális bennszülötteknél” – is megfigyelhető az intelligencia és a problémamegoldó képesség hanyatlása.


Pörögjön, ne punnyadjon!


A leépülés ellenszere a tevékeny élet és a napi agytorna. Nem kell különleges dolgokra gondolni: keresztrejtvények, kvízjátékok, nyelv- és verstanulás, társasjátékok, kézimunka. Elengedhetetlen az egészséges életmód is, mert a szervezetben természetesen is képződő, de a helytelen életmód miatt felszaporodó – a sejtek öregedésében, az érelmeszesedésben, a szívinfarktus és a rák kialakulásában szerepet játszó – szabad gyökök megkötése az antioxidánsok feladata, amelyekhez csak a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitelével – egészséges és mértéktartó táplálkozással – juthatunk hozzá.


A cikk folytatását a Családi Lap 2013. februári számában olvashatja.cimkék:
agy, időskor
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás