2020.05.29. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Növénnyel a vakcinafejlesztésért

Koronavírus elleni küzdelem: figyelemreméltó lépések

2020.04.02  11:54   frissítve: 2020.04.02 12:19
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Jelentős lépéseket tettek a COVID-19 vírus védőoltásának kifejlesztésében - jelentette be az a géntechnikai kutatólabor, amelynek az egyik résztulajdonosa a Philip Morris International (PMI). A kanadai Medicago egy ma még újnak számító, innovatív módszerrel kísérletezik, melynek alapja egy, a dohány rokonságába tartozó növény.
A részben Philip Morris International tulajdonban álló kanadai, biofarmakon való kutatással és gyártással foglalkozó Medicago fontos bejelentést tett március közepén: mindössze 20 nappal azután, hogy megkapták a COVID-19 vírus génszekvenciáját, sikeresen előállították a koronavírus vírusszerű részecskéit, az úgynevezett VLP-ket (virus-like particle), mely az első ígéretes lépés a vakcina kifejlesztésében. Ezzel a következő fázisba léphet a fejlesztés, megkezdődhetnek az úgynevezett preklinikai vizsgálatok, ahol megnézik mennyire biztonságos és hatásos a kifejlesztett részecske.

A Medicago nemcsak a vakcina fejlesztésében jár élen, hanem annak előállítási módjában is. Az oltóanyag gyártására egy különleges technológiát alkalmaz: nem állati eredetű alapanyagot (pl. tojást) és élő vírust - mint a legtöbb cég - használ a vakcinák előállításához, hanem növényeket és a fent említett vírusszerű részecskéket (VLP), melyek teljes egészében az adott vírus méretét és alakját követik. 

„Mi nem alkalmazunk élő vírust" - állítja a növényalapú oltóanyag-gyártásról Bruce Clark. „Mi azonnal megkezdhetjük a vakcina vagy az antitest gyártását, anélkül, hogy a vírust szaporítanunk kellene."
A COVID-19 esetében egy, a dohány közeli rokonságába tartozó növényt használt a Medicago. 

A Medicago - többek között - a szezonális influenza, a rotavírus és a norovírus elleni oltóanyag gyártásában eddig is jelentős tapasztalatra tett szert, használt módszere az elmúlt évtizedekben már bizonyított.
A dohánynövény rokonságába tartozó alapanyagokból készült vakcinák első humán klinikai vizsgálatai akár már idén júliusban megkezdődhetnek. Ezek sikeressége esetén az új vakcina a teljes lakosság, az egész világ számára elérhetővé válhat.

Források:

https://www.afp.com/en/news/1315/medicago-announces-production-viable-vaccine-candidate-covid-19-202003120053451

https://www.pmi.com/media-center/press-releases/press-release-details/?newsId=11426
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás