2019.09.18. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


60 éves a Barbie baba

Az első Barbie fekete-fehér zebracsíkos úszódresszt hordott, a haját lófarokba kötötték. Az első évben kb. 350 ezer darabot adtak el belőle.

Családi Lap
2019.03.11  13:29   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Barbie „szülőanyjának" egy amerikai üzletasszonyt, Ruth Handlert tartják.
A nő megfigyelte, hogy kislánya, Barbara előszeretettel öltözteti babáit felnőtt ruhákba. Akkoriban még a legtöbb baba kisgyerekeket ábrázolt, Ruth fejében azonban megszületett egy felnőtt változat ötlete, ám férje - aki a Mattel játékvállalat alapítója volt - ekkor még nem hitt benne. Európai útjuk során talált rá Ruth egy német játék babára, Bild Lillire, amely épp olyan volt, mint amit megálmodott. Hazatérve elkezdett dolgozni a baba dizájnján, a neve pedig a lánya után Barbie lett.

A baba 1959. március 9-én, az amerikai nemzetközi játékvásáron debütált, azóta ezt a napot tartják Barbie születésnapjának. Az első Barbie fekete-fehér zebracsíkos úszódresszt hordott, a haját lófarokba kötötték, volt szőke és barna verzió is. Az első évben körülbelül 350 ezer darabot adtak el belőle.

A baba történetét több botrány is kísérte. Szaúd-Arábiában például betiltották, mert nem felelt meg az iszlám szellemiségnek. De lázadtak ellene az amerikai feministák is, hiszen Barbie mégiscsak a sekélyes buta szépség megtestesítője. Sok kritika érte amiatt is, hogy irreális alakjával a kislányoknál önértékelési és testképzavarokat okozhat, ami akár az anorexia kialakulásához is vezethet.

A gyártó azonban reagált a kor szellemére, és ma különböző szem-, haj- és bőrszínű darabokat is árulnak, de a legutóbbi hírek szerint az esélyegyenlőség jegyében hamarosan jönnek a kerekesszékes és lábprotézises babák is.
Kapcsolódó cikkek:
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás