2019.05.20. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Speciális függönnyel csökkenthető lesz a beltéri légszennyezés

Hamarosan megoldható lesz, hogy függönyök segítségével csökkentsük a helyiségekben az általános légszennyező anyagok mennyiségét.

Családi Lap
2019.02.19  11:47   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Az ásványi alapú felületkezelésnek köszönhetően az új IKEA függöny fény hatására lebontja a levegőt szennyező anyagokat.
A légszennyezés az egész világot foglalkoztató probléma, de főként a legnagyobb városok érintettek. A WHO adatai szerint az emberek 90%-a szennyezett levegőt szív be világszerte, aminek becslések szerint évente nyolcmillió haláleset tudható be. Az IKEA elkötelezte magát amellett, hogy hozzájárul a tisztább levegőjű világhoz, aktívan csökkentve a légszennyező anyagokat, egyben lehetővé téve az emberek számára, hogy otthonukban megtisztítsák a levegőt.
A GUNRID légtisztító függöny a legújabb előrelépés ezen az úton.

„Amellett, hogy lehetővé tesszük, hogy az emberek az otthonaikban jobb minőségű levegőt szívjanak be, reményeink szerint a GUNRID egyben felhívja az emberek figyelmét a beltéri levegő szennyezettségére, és arra késztet mindenkit, hogy változtassanak a szokásaikon a tisztább levegő érdekében" - mondja Lena Pripp-Kovac, az Inter IKEA Csoport fenntarthatósági igazgatója. „A GUNRID az első termék, amelynél használtuk ezt a technológiát, ám a fejlesztések lehetővé teszik, hogy a későbbiekben más textíliák esetében is ugyanezt alkalmazzuk."

A függöny gyártásánál alkalmazott egyedülálló technológiát az IKEA fejlesztett ki az elmúlt években, együttműködve több európai és ázsiai egyetemmel és újítóval. A működési elve hasonló a növények fotoszintéziséhez. A folyamatot mind a kültéri, mind a beltéri világítás működésbe hozza.


Az IKEA sok éve tesz a levegő szennyezettségének csökkentéséért azáltal, hogy működéséből fokozatosan kivonta a veszélyes vegyi anyagok használatát, és csökkentette a károsanyag kibocsátást. Tavaly indította el az IKEA a "Better Air Now!" kezdeményezést, melynek célja, hogy a rizsszalmát - melyet, mint a rizs aratásakor visszamaradt anyagot hagyományosan elégetnek, rendkívüli mértékben szennyezve ezzel a levegőt - felhasználva megújuló alapanyagot hozzon létre új IKEA termékekhez. Az IKEA komoly vállalása, hogy 2030-ra működése a klímára előnyös hatású lesz, vagyis átlagosan termékenként 70%-kal csökkenti a klímalábnyomát (2016-hoz viszonyítva).

 


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás