2020.05.29. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Tengerszem Óvoda: a kreatív játékok és boldog gyerekek birodalma

„Egészséges gyermekkor, ahol a fejlesztés játékosan valósul meg" - szól a jelmondat, amellyel szeptemberben megnyitja kapuit a budapesti óvoda.

Családi Lap
2018.07.17  09:53   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Anyaként és apaként nincs fontosabb annál, mint hogy jó helyen tudhassuk gyerekünket, ezért utánajártunk, hogy mit is jelent pontosan a hangzatos szlogen. Az alapítókkal, Szótér Beátával és Nyikos Richárddal beszélgettünk az alapítás körülményeiről és mindenről, ami különlegessé teszi magánóvodájukat.
Honnan jött az elhatározás, amire ma már a Tengerszem Óvodaként tekinthetünk?
Bea: Férjemmel 2016 őszén kezdtünk magánóvodát keresni kisfiunknak, aki akkor volt két és fél éves. Lényegében minden ovi kínált valamit, ami nagyon tetszett mindkettőnknek, de olyan nem volt, amelyben az összes ilyen „plusz" egyszerre lenne meg. Nem tudtuk az mondani, hogy „ezt kerestük, ez kell Ricsinek!". Innen aztán egyenes út vezetett az elhatározáshoz, hogy alapítunk egy óvodát, amelyben minden megvan ahhoz, hogy a legjobb helye legyen a gyermekünknek.

A szlogenben szerepel az egészséges gyermekkor is. Miként valósul ez meg az óvodában?
Bea: Az egészséges gyermekkor biztosítását három területre osztottuk. Egészséges étkezés, sok mozgás és sóterápia. Naponta háromszor van étkezés, amihez változatos menüket állítottunk össze, ezek pedig nemcsak egészségesek, hanem finomak is, és ezt biozöldségekből és -gyümölcsökből álló tízóraival egészítettük ki. Ami a mozgást illeti, az alapprogramba heti négy mozgással töltött alkalmat tettünk. Választható foci vagy tánc, úszás nyáron, korcsolyázás télen, továbbá mozgásfejlesztő torna és TSMT szenzomotoros fejlesztés. Sószobánk egy kifejezetten gyerekek részére kialakított speciális terem, amelyben egy sóhomokozó is helyet kapott. A sószobában heti egy alkalommal lesznek a gyerekek, valamilyen játékos foglalkozás keretében. Ez lehet például meseolvasás, diavetítés és éneklés is.

Az óvoda egyik különlegessége, hogy robotprogramozást is tanulhatnak a kicsik. Hogyan válhat ez a hasznukra?
Richárd: Nem titok, hogy az informatikusokra vadásznak a vállalkozások, és a bérezésük is jóval magasabb, mint egy átlagos hazai fizetés. Mondhatjuk, hogy az IT-szakmák sikerszakmák, és ez így lesz a jövőben is. Nálunk már kiscsoportosként is elkezdhető a programozás, de minden korcsoport más programozó eszközöket használ, és amennyiben másik eszközzel szeretnénk fejleszteni gyermekünket, tudunk játékos sakk-készségfejlesztést is biztosítani.


Tehát játék, kreativitás és logikus gondolkodás mindenekelőtt! A Tengerszemben az angol mellett, az óvodával kapcsolatban álló nyelviskolának köszönhetően 27 nyelven tanulhatnak a kicsik. Mennyit számít, hogy hány évesen kezdi valaki?

Richárd: Saját tapasztalatból tudom, hogy a kiskorunkban megszerzett tudást később már nem lehetne ugyanolyan eredményességgel elsajátítani. Négy különböző gazdasági felsőfokú angol nyelvvizsgám van, mégsem értek meg olyan készséggel némely szituációkat, mint Bea, aki óvodáskora óta tanult angolul, és középiskolában már felsőfokú nyelvvizsgát szerzett. Ebből jól látszik, mennyire fontos, hogy a gyerekek minél korábban elkezdjenek idegen nyelvet tanulni. Ovinkban ezért az alapprogram is tartalmaz angol nyelvi fejlesztést, anyanyelvi pedagógussal.

Mindenki megkapja, amire csak vágyik. Mi az, ami táplálja ezt az elhivatottságot?
Richárd: A fő mozgatórugó, hogy szeretnénk egészséges, fejlesztő, vidám gyermekkort nyújtani minden gyerek számára. Olyat, ami felkészíti őket az iskolára, és a későbbi életüket is megkönnyíti. Az óvodánkkal szeretnénk megmutatni, hogy ezt lehet játékos formában is csinálni, amivel nem terheljük túl a gyerekeket. Tanítani úgy kell, hogy a játék öröme és az óvónénikkel, barátokkal való együttlét élménye ugyanolyan fontos legyen, mint a gyerekek fejlődése. (X)


Kapcsolódó cikkek:
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás