2020.06.02. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


#Zöldenjobb: Újra bezöldül az internet a környezetvédelemért

Újabb hírességek csatlakoztak az Italos Karton Egyesülés zöldpólós kezdeményezéséhez

Családi Lap
2018.05.29  13:23   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A Környezetvédelmi Világnapot megelőző pénteken a #zöldenjobb mozgalom célja a környezettudatos magatartás, a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése. A kezdeményezést útnak indító Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a látványos akcióval arra kéri az internetezőket, hogy ezen a napon viseljenek zöld pólót, vagy bármilyen zöld színű felsőrészt, fotózzák le magukat, és tegyék közzé a képet a közösségi médiában a #zöldenjobb hashtaget használva, hogy ezzel kifejezzék és megmutassák zöld szemléletüket.
A #zöldenjobb mozgalmat tavaly indította útjára az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan. A kezdeményezéshez már az első évben több száz oktatási intézmény munkatársai és diákjai, valamint számos híresség és közéleti személy csatlakozott, így az internet egy napra teljesen zöldbe borult, mivel ezen a napon zöld pólós fotók ezrei lepték el a közösségi médiát. A tavalyi #zöldenjobb Nap legjobb pillanatait bemutató kisfilmünk megtekinthető itt: https://www.facebook.com/italoskarton/videos/1712736338753734/


„Azért indítottuk el a #zöldenjobb mozgalmat, mert miközben folyamatosan fogynak a Föld erőforrásai, mi emberek mégis pazarlóan bánunk természeti kincseinkkel. Földünk felszínéről minden percben 36 futballpályányi erdő tűnik el, miközben csak a hulladékok, köztük az italos kartonok szelektív gyűjtésével már mi magunk is sokat tehetnénk környezetünkért - fogalmazott Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. - Például 5300 italos kartondoboz szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával akár egy felnőtt fa is megmenthető a kivágástól, hiszen az újrahasznosítás révén biztosítható az anyagok körforgása a természeti erőforrások pazarlása nélkül."


A mozgalomba idén a népszerű zenekar, a The Carbonfools is bekapcsolódott, a nevük sem véletlen utal a szénre, hisznek az életben és a természet védelmében. „A szén (carbon) figyelemreméltó elem. Ebből készül a legpuhább grafitceruza és a legkeményebb gyémánt fúrófej is. Ráadásul a szénvegyületek a földi élet alapjául szolgálnak. Így az a minimum, hogy segítünk abban, hogy ne vágjuk tönkre a környezetünket."

Pataki Zita, az RTL Klub műsorvezetője szintén a természet megóvása mellett tette le a voksát, és csatlakozott a #zöldenjobb mozgalomhoz: „A környezetvédelem számomra az élet védelmét jelenti, alapvetô, ezért is vagyok dühös, szomorú, ha másnál nem ugyanezt a gondolkodást tapasztalom. A szelektív hulladékgyűjtést felnőtt fejjel tanultam meg, és ezen a téren még nekem is fejlődnöm kell, de rajta vagyok!"

Június 1-jén Pély Barna zenész is zöld pólót fog viselni, és a mozgalom kapcsán egy gyerekkori élményére utalt vissza: „A szelektív hulladékgyűjtés az újrahasznosításhoz vezető úton egy fontos lépcső. A híres mondat jut eszembe, amit a volt földrajztanárom szokott hangoztatni, miszerint 'Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!'. Fontos számomra is, hogy én is tehessek valamit a környezetemért."


Az IKSZ az idén közel 6000 oktatási intézményt, köztük óvodákat, általános iskolákat, középiskolákat, számtalan civil és szakmai szervezetet kért fel arra, hogy csatlakozzanak a #zöldenjobb mozgalomhoz és viseljenek zöld pólót vagy felsőrészt június 1-jén. A szervezet emellett szívesen látja baráti társaságok, munkahelyi közösségek zöld pólós fényképeit is.

Magyarországon minden évben 580 millió darab tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba, ami azt jelenti, hogy az ország minden lakója átlagosan 60 darabot használ el ebből a csomagolóanyagból. Az IKSZ statisztikái szerint azonban az italos kartonok 78-80%-a, azaz mintegy 452 millió darab sajnálatos módon még mindig a szemétlerakókba kerül az újrahasznosító üzemek helyett, vagyis ennek a hulladéknak mindössze 20-22%-át hasznosítjuk újra, miközben Európában ez az arány már 50-60%-ot tesz ki.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés már 14 éve népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságát. A tejek, gyümölcslevek csomagolásául szolgáló italos kartondoboz 75%-a papír, amely akár 5-10-szer is újrahasznosítható, melynek révén újrapapír termékek (füzet, tojástartó, bútor, kartondoboz stb.) készülhetnek belőle, de ehhez szelektíven kell gyűjteni.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás