2018.10.24. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Reggelik a mangós palacsintától a perzsa omlettig

Sajnos csak ritkán van lehetőségünk kényelmesen megreggelizni - pedig annak is érdemes megadni a módját.

Családi Lap
2018.04.24  09:31   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Bobby Flay világhírű séf a Food Network új műsorában saját konyhájába invitálja a nézőket, ahol egyszerű, de annál finomabb reggeliket üt össze családja és barátai számára.
Az egyik epizód középpontjában a palacsinta áll, mint például a trópusi palacsinta és a sütőtökös-ricottás palacsinta, de bemutatja kedvencét, a mini denveri omlettes frittatát is. Olyan különlegességekkel is készül, mint a vaníliás-kardamomos bundás kenyér sült almával, chimichanga füstölt feketebabbal és avokádóval, és paradicsomos-tormás salsa.

Reggeli Bobbynál" - dupla epizódok hétvégenként 10:50-től a Food Networkön.



JUHARSZIRUPOS JOGHURT-PARFÉ SÜTŐTÖKÖS GRANOLÁVAL ÉS ÁFONYADZSEMMEL

Hozzávalók

A sütőtökös granola elkészítéséhez
2 ½ bögre zabpehely*
⅓ bögre tökmag
⅓ bögre feldarabolt pekándió, mandula vagy dió
⅓ bögre sütőtökpüré
⅓ bögre világos barnacukor (muscovado)
¼ bögre juharszörp
1 evőkanál kukoricaolaj
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
½ teáskanál vaníliakivonat
½ bögre szárított vörösáfonya (tetszőleges)
*1 bögre= 2,5 dl

A narancsos áfonyadzsemhez

1 narancs lereszelt héja
1 bögre narancslé
1 bögre cukor
340 g friss vörösáfonya

A juharszirupos joghurt elkészítéséhez
2 ¼ bögre görög joghurt
¼ bögre juharszirup
¼ bögre sütőtök-szirup, recept lejjebb (tetszőleges)

Sütőtökös szirup elkészítéséhez
⅓ bögre sütőtökpüré
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 bögre kristálycukor
½ bögre világos barnacukor
1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés

A sütőtökös granola (pirított müzli) elkészítéséhez
A sütőt 160°C-ra előmelegítjük.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, olajszóróval enyhén beszórjuk, majd félretesszük.

A zabpelyhet, a magokat és a diókat egy nagy tálba összeöntjük. Egy kislábosban összekeverjük a sütőtök pürét, a cukrot, a juharszirupot, az olajat és a mézeskalács fűszerkeveréket. Közepes lángon felforraljuk, majd néha megkeverve még egy percig főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a vanília kivonatot is.

A „nedves" összetevőket a zabpehely-keverékre borítjuk és addig kevergetjük, míg a zabpehelyet teljesen bevonja a keverék. A keverék eléggé nedves lesz. A keveréket egyenletesen, egy rétegben elterítjük az előkészített tepsiben. 20 percig sütjük, majd megkeverjük, és újabb 15-20 perig sütjük, míg a granola aranybarna és ropogós lesz. Ezt követően sütőrácson hagyjuk lehűlni. Átrakjuk egy tálba, és belekeverjük a szárított vörösáfonyát (ha használunk). A maradékot sötét, hűvös helyen, légmentesen záródó edényben 1 hétig tárolhatjuk.

A narancsos áfonya dzsem elkészítése
A narancslevet és reszelt héjat, valamint a cukrot egy közepes lábosban összekeverjük és nagy lángon felforraljuk. Addig főzzük, míg a cukor elolvad. Ekkor hozzáadjuk a vörösáfonyát és levesszük a lángot, hogy a keverék csak rotyogjon. Még tíz percig főzzük, míg az áfonyák kipukkadnak és a keverék kissé besűrűsödik (hűlés közben még sokkal jobban besűrűsödik majd). Átöntjük egy tálba és hagyjuk kihűlni. Körülbelül 2 bögrényi dzsemet kapunk, a maradékot lefedve, hűtőszekrényben 2 hétig tárolhatjuk.

A juharszirupos joghurt elkészítése
A joghurtot és 2 evőkanál juharszirupot simára keverünk. Megkóstoljuk, és adunk még hozzá juharszirupot, ha nem elég édes. Hűtőszekrényben lehűtjük.

A parfé összeállítása: ¼ bögre juharszirupos joghurtot öntünk 4 parfés pohár
aljára. Erre körülbelül ¼ bögrényi sütőtökös granola kerül, majd ismét ¼ bögre joghurt következik, amire 2 evőkanálnyi narancsos áfonya dzsemet helyezünk, majd még egy kevés joghurtot és arra néhány evőkanál granolát rakunk. Amennyiben használunk, a granolát meglocsoljuk a sütőtökös sziruppal. Az édességet felszolgáljuk.

A sütőtökös szirup elkészítése
A sütőtök pürét és a mézeskalács fűszerkeveréket egy kis lábosban összekeverjük, és közepes lángon melegítjük. Körülbelül 3 percig főzzük, míg a keverék kissé besűrűsödik, és a fűszerek illata erősen érződik.

A két féle cukrot és 2 bögre hideg vizet egy közepes lábosban összekeverünk, nagy lángon felforraljuk, és alkalmanként megkeverve körülbelül még 5 percig főzzük, amíg a keverék besűrűsödik és veszít a mennyiségéből.

A lángot kicsire vesszük, belekeverjük a fűszeres sütőtök pürét és időnként megkeverve 10 percig főzzük. A sütőtök belekeverése után ne engedjük, hogy a keverék felforrjon (különben a szirup zavaros lesz és az átszűrés sem fog ezen segíteni). Levesszük a tűzről és 10 percig hűlni hagyjuk.

Egy hálós szűrőedényt több réteg lazán szőtt vászonnal kibélelünk, és egy közepes tál fölé helyezzük. A keveréket a szűrőbe öntjük és hagyjuk, hogy lassan a tálba csepegjen. A sziruphoz hozzáadjuk a vanília kivonatot és átöntjük egy jól záródó tetővel ellátott edénybe. A szirup hűtőszekrényben 1 hónapig tartható el. Körülbelül 1 ½ bögrényi szirupot kapunk, aminek maradéka felnyitás után még egy hétig eláll a hűtőszekrényben.


Nehézségi fok: közepes
Előkészítés ideje: 15 perc
Teljes idő: 65 perc
Elegendő: 4 főre

 

 






A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás