2018.12.14. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Hársfavirág és petrezselyem a tortában

Megvannak a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

Családi Lap
2018.03.19  10:28   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Különleges ízekkel lepték meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyben induló cukrászok a zsűrit. Az alapanyagok között szerepelt többek között a petrezselyem, a hársfavirág, a gyömbér, de megjelentek a már jól ismert alkotóelemek is, mint a piros gyümölcsök, a csonthéjasok, a túró vagy a kávé az első zsűrizésen, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete rendezett a budapesti Zila Kávéházban.
A zsűri tagjai, köztük Erős Antónia és Vadon Jani, leginkább a kreatív megoldásokat és a harmonikus ízeket értékelték a legjobbak kiválasztásakor. A döntőbe 5 torta került, melyek közül a zsűri júniusban választja ki a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2018-as győztesét.


Kreatív ízkombinációkkal neveztek a cukrászok a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt szervez meg 2012 óta a Magyarország Tortája versennyel együtt. Az elődöntőben sorra érkeztek az idei remekművek Bechmann György zsűrielnök és a zsűritagok elé. A döntnököknek tetszettek a hagyományos ízek - málna, körte, cseresznye, szilva, túró, mogyoró -, de értékelték az újdonságokat is. Akadt olyan versenyző, aki petrezselyemmel fűszerezett citrommal, más csipkebogyó és hársfavirág párosítással, vagy éppen a kávé és a szilvalekvár fúziójával okozott felejthetetlen pillanatokat.

Idén is összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri a tortákat. A bírálatnál a fő hangsúly az ízen, a küllemen, az összetételen, az újszerűségen volt. De a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaérték is fontos szempontot jelentett, hogy a kiválasztott édességek mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető legyen, melyet bátran fogyaszthatnak akár cukorbetegek is. A hozzávalókat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhatták a cukrászok. A nyertes torta elemzését a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd. A győztes nyereménye egy professzionális robotgép lesz a Kenwood-tól.


„A leginnovatívabb recept" megalkotójának a Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatója a 77 Elektronika Kft., az okos Dcont® vércukormérő készülékek fejlesztője és gyártója idén is különdíjat ajánl fel. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták kerültek:

Meggyes-túróhabos - Nándori Cukrászda, Budapest
Csipkerózsa - Édességlabor, Budapest
Habos feketecseresznye - Nándori Cukrászda, Budapest
Meggyes felhőtorta - Suhajda Cukrászda, Budaörs
Szőke szilva - Édességlabor, Budapest


A 2018-as győztes kreációt a nyár elején választja ki a zsűri. A Magyarország Cukormentes Tortája és a Magyarország Tortája verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének elnöke Bechmann György, a Zsolnay Kávéház és a Radisson Blu Béke Hotel cukrászmestere. A zsűri tagjai: Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Sulyán Pál cukrász, Varga Margit cukrász, a 2017-es verseny győztese, Vadon János, rádiós műsorvezető, Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa és a főtámogató 77 Elektronika Kft. képviseletében Ági Tamás, kereskedelmi igazgató pontozták az édességeket. A versenyzőket szakmai tanácsadóként Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa a versenyre való felkészülésben segítette.

Kapcsolódó cikkek:




A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás