2020.02.23. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Búcsú a nagyitól

Pszichológusunk, Sebestyén Eszter ad tanácsot, hogy miként segítsünk a gyereknek elfogadni a betegséget és a halált.

Sebestyén Eszter pszichológus
2018.02.02  10:46   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Kedves Eszter!
Érzékeny témában kérném a segítségét. Van egy ötéves lányunk, akinek szoros kapcsolata van férjem idős édesanyjával. Nemrég kiderült, hogy anyósom nagyon beteg, és sajnos nem sok ideje maradt hátra. Szeretném megkérdezni, hogy elmondjuk-e a kislányunknak, nem túl kicsi-e ehhez az információhoz? Azt gondoltuk, hogy később, a temetésre nem vinnénk el, túl szomorú és ijesztő lehet neki. Mit javasol, hogy kezeljük ezt a kérdést?
Kedves Anikó!

Örülök a kérdésnek, mert ezt a témát különösen sok téves hozzáállás jellemzi. Sokszor kíméletből nem merik elmondani a szülők a gyereknek az igazat egy betegségről, haldoklásról, szintén óvva a gyereket nem viszik el a temetésre, ahol pedig ő is elbúcsúzhatna a számára szeretett személytől.

Ha tudják, hogy a kislányuk nagymamája hamarosan meg fog halni, mondják el neki, készítsék fel őt erre. Mondják el, hogy a nagymama beteg, melyik szerve betegedett meg, hogy próbálták meggyógyítani, de mi az oka annak, hogy már nem lehet, például, mert idős a szervezete, fáradt már megküzdeni ezzel a betegséggel. Nem az orvosi része fogja a kislányt leginkább érdekelni, sokkal inkább az elmúlás, az élet rendje, az, hogy maguk mit gondolnak a nagymamáról, a halálról, a halál utáni életről. Azt szokták mondani, hogy mindig a gyerek korának és érettségi szintjének megfelelően beszéljünk vele. Ezt persze mondani könnyű, ráérezni már messze nem olyan egyszerű, hogy mire áll készen a gyerek. Épp ezért beszélgetés közben is figyelni kell a kislányra, érdemes nyitva hagyni témákat, amelyeket ő eldönt, hogy kíván-e folytatni.


Azt, hogy a nagymama beteg, és meg fog halni, mindenképp elmondanám. Hogy mennyire kíván belemenni a részletekbe, mennyi kérdése merül fel, a betegség fogja-e jobban izgatni, vagy a nagymama hiánya, vagy az elmúlás, esetleg elkezdi foglalkoztatni a szülei elvesztésének gondolata, ez menet közben derül ki. Valószínűbb, hogy nem egy beszélgetést igényel a téma, hanem a kis fejében elindulnak a gondolatok, és lehet, hogy pár hét múlva újra lesznek kérdései. Sok gyerek nem tud egyszerre megbirkózni egy ilyen érzékeny témával, csak hagyjuk, hogy ülepedjen benne, és térhessen rá vissza, amikor csak akar.

Másik téves elképzelés, hogy ha nem beszélnek a családban a haldokló/halott személyről, akkor a gyerek figyelme elterelődik, és visszatér a normál kerékvágásba. Ezzel egy tabutéma lesz a családban, amire a gyerek ráérez, és nem meri szóba hozni, a gyászában ez viszont akadályozza. Fontos, hogy a gyerek is lássa, hogy a rokonai, a szerettei az emlékeikben tovább élnek, és emlékben mindig köztük vannak. Háromévesnél idősebb gyereket el lehet vinni temetésre, sőt javasolt, a szertartás segíti a feldolgozást, a gyászt, a búcsúzást

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás