2019.12.06. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Kicsit szomorkás a hangulatom máma...

Télen kifejezetten aktuális a depresszióról beszélni. Ekkor ugyanis a tapasztalatok szerint az átlagosnál több a lelki problémával küzdő beteg.

Irimiás Alíz
2018.02.02  10:30   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

„Az évszakhoz kötöttség persze nem azt jelenti, hogy tavasszal vagy nyáron nem lesz senki depressziós, de mindenképp létezik egy laza összefüggés a depresszió kialakulása és a téli, őszi időszak között - mondja dr. Kohári György pszichiáter. - Ilyenkor nehezebben jutunk hozzá a friss gyümölcsökhöz, zöldségekhez, és azzal is ilyenkor szembesülünk leginkább, hogy nem vagyunk mindig egészségesek."

Klári édesanyja mindig nyitott, érdeklődő, aktív nő volt, de mindig volt benne egy - a család számára érthetetlen - kielégületlenség. „Gyerekként úgy gondoltuk, hogy a személyisége ilyen, aztán az apukámmal való házasságára fogtuk a szinte állandósult rossz hangulatát. A válásuk után annak tudtuk be a szomorúságát, hogy egyedül maradt, és nem úgy alakult az élete, ahogy tervezte. Mindig, minden helyzetben, amiről azt gondoltuk, hogy neki ezt jól kellene megélnie, ő talált valami negatívumot. A korábban kiállításokra, színházba, moziba járó anyukám hirtelen bezárkózott, ki sem mozdult a lakásból, s nem csinált semmit, csak bámulta a tévét."

Tünetek tucatjai

A depresszió fontos kritériuma éppen a levert hangulat, az érdeklődés vagy öröm csökkenése, hiánya, amikor valaki nem örül semminek, nem érdekli semmi. „Ezek közül legalább egynek teljesülnie kell, és mellette még több egyéb tünetnek is - mondja az orvos. - Például jelentős testsúlyváltozás, vagy a mozgás, sport elhagyása, a túlzott izgatottság, túlzott tevékenykedés, vagy az aktivitás hiánya, a kóros fáradtság, az alvásproblémák, a döntésképtelenség olyan helyzetekben, amelyek korábban nem jelentettek gondot. Ha súlyosbodik az állapot, előjön az önvádlás, ügyetlennek, rondának tartja magát, aki nem szerethető, a legsúlyosabb esetben érzékcsalódás vagy akár hallucináció is felléphet, és elkezdi foglalkoztatni a halál gondolata. Ilyenkor komolyan azt hiszi, mennyivel jobb lenne, ha a halál levenné róla a szenvedés terhét, és gyakran akár előkészületeket is tesz az öngyilkosságra. Szintén lényeges eleme a depresszió meghatározásának, hogy legalább két hétig egyhuzamban fenn kell állnia ennek az állapotnak."

Félig üres vagy féli tele?

Az nem kétséges, hogy a depresszió betegség, de kérdés, hogy gyógyítható-e. Bár a gyógyszeres kezelés egyszerűnek tűnik, nem mindig elég. A pszichoterápia időigényes, pénzigényes, és a beteg részéről is aktivitást kíván. A szakember tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyógyszeres kezeléssel és a pszichoterápiával együtt lehet a legjobb eredményt elérni.

„Az agyi folyamatok helyreállítása, vagyis a belső okok megszüntetése akkor a leghatékonyabb, ha gyógyszeres terápiát alkalmaznak - magyarázza dr. Kohári György. - Gyakran azonban súlyos vitaminhiány, mérgezés, agyi anyagcserezavar is állhat a háttérben, amitől felborul az agyi egyensúly. A depresszió külső oka pedig az, ahogyan saját magunkat megítéljük. A depressziós sem értékesnek, sem szerethetőnek nem tartja magát azok szemében, akik számára fontosak. Egy adott élethelyzet is kiválthatja a depressziót, például bukás, szerelmi bánat, költözés. Természetesen a különböző helyzetekre adott reakció az illető személyiségjegyeitől függ. Van, aki komoly szélsőségek között sem válik depresszióssá, más apró bukások miatt is képes depresszióba csúszni. Mindenképpen érdemes végiggondolni, hogyan reagálunk bizonyos dolgokra, helyzetekre, megismerni magunkat, hogy ne vetítsük előre a saját sorsunkat, ne váltsuk be a negatív jóslatot. A félig üres-félig tele pohár esetét mindannyian jól ismerjük, kérdés, mi magunk hogyan látjuk. De sokat mondó példa az is, hogy valaki hogyan tekint a felnőtt lányára, aki épp készül férjhez menni: örül, hogy megtalálta a párját, vagy depressziós lesz, mert elveszíti a lányát."

Miután Klári anyukáját baleset érte, egy évig kómában feküdt. A gyerekei minden követ megmozgattak, hogy felépüljön. Mára képes segítséggel járni, újra megtanult beszélni, és tökéletes szellemi állapotnak örvend - mondhatnánk, ha nem lenne kifejezetten egykedvű. Klári elmondása szerint, amikor felébredt a kómából, mindig mosolygott, imádták a kórházban, hogy ilyen lelki tartása van. Később rájöttek, az antidepresszánsok okozták a jókedvét. „Mi tudtuk, hogy ez üres mosolygás, mert nem látta pontosan a helyzetét. Most, hogy már tökéletesen tisztában van a további életének kilátástalanságával, nehéz jókedvre deríteni. A baleset előtti időszak indokolatlanul kezd aranykorrá válni a szemében, és a jelenlegi helyzet a valóságosnál is rosszabbá. Nem veszi észre, hogy az életében mennyi minden van, ami tartalmat és örömet adhat. Nem panaszkodik, nem siránkozik, csak éppen kedvetlen, érdektelen. A kezeléstől most is mereven elzárkózik, csak arra vágyik, hogy elteljen az élet, mert rajta nem lehet segíteni."

Én akarjak meggyógyulni

„A hangulati hullámzást az életben senki nem ússza meg, de azáltal, hogy olyasmit csinálunk, amit szeretünk, pl. elmegyünk sportolni, időt töltünk a barátainkkal, ki tudunk jönni a gödörből - állítja a szakember. - A depressziós képtelen azonosítani, melyek azok a tevékenységek, amelyektől jobban lenne, és olyan gondolatok ejtik rabul, amelyek benne tartják ebben a hangulatban."

Könnyebben válik depresszióssá az, akinél ez a személyiségszerkezetéből fakad, azaz sérülékeny típus, illetve minden olyan csoport, amely érzékenyebb erre, pl. tinédzserek, szegények, akiknek sokat kell nélkülözni. Ők sokkal többet szoronganak. „Bár a pszichoterápián és a gyógyszeres terápián több nő jelenik meg, mint férfi, ez csupán azzal magyarázható, hogy ők jobban fel merik vállalni a betegséget. Így a férfi depressziósok egy része eltűnik, hamarabb kap infarktust, vagy lesz magas vérnyomása, miután a lelki problémák testi tüneteket produkálnak" - mondja az orvos.


A kognitív viselkedésterápia szerint a gondolatok és az érzelmek összefüggenek, egyik generálja a másikat: ha rossz a hangulatom, rossz gondolatokat generál, egyre rosszabb gondolatok egyre rosszabb hangulatot generálnak, s létrejön egy lefelé tartó spirál. „Az orvos ezt segít átkeretezni, pozitívvá varázsolni - villantja fel a megoldást dr. Kohári György. - A terápián a beteg elmeséli, mi a probléma, a terapeuta pedig elmondja, mik a keretek, és az első találkozás alapján mindketten eldöntik, tudnak-e hosszú távon együtt dolgozni. Fontos, hogy a páciens nyitottan el tudjon mondani mindent. Ugyanígy fontos a pozitív hozzáállás, a motiváció. Elengedhetetlen, hogy a beteg meg akarjon változni, meg akarjon gyógyulni, és mindezt saját maga miatt, ne csak mások unszolására jelenjen meg a rendelőben."

Dr. Kohári György tapasztalatai azt mutatják, minél inkább sikerül empatikusnak lenni a pácienssel, és elkerülni, hogy a terapeuta a saját megoldási javaslatait erőltesse, annál hatékonyabb és sikeresebb lesz a terápia. Ráadásul a depresszió olyan, hogy nem lehet megmondani, az első nehéz időszakot mikor követi a következő. Az mégis biztatóan hangzik, hogy a pszichiáter szerint megfelelő gyógyszeres kezelés vagy pszichoterápia, esetleg a kettő kombinációja mellett akár évekig is jól lehet lenni.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás