2020.01.27. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


5+1 érdekesség Friuli Venezia Giulia tartományról

Általában csak átutazunk ezen az észak-olaszországi régión, pedig megérné alaposabban is megismerni.

Bauer Zsuzsa
2018.01.15  08:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Ráadásul nincs is messze, hiszen Budapesttől autópályán mindössze hat óra alatt elérhetjük.
1. A szlovén és osztrák határ által körbeölelt országrész vadregényes tájakkal, teraszos dombokkal, történelmi városokkal, reneszánsz kastélyokkal, remek borvidékekkel, isteni olasz gasztronómiával, mesés tengeri lagúnákkal várja az idelátogatókat.

2. Fővárosa Trieszt, ám Udine szinte ugyanolyan fontos szerepet játszik a régió turizmusában. Itt azonban nem találkozunk hatalmas turistacsoportokkal, és buszokkal, mivel a tömegturizmus még nem fedezte fel magának ezt a kis ékszerdobozt. Érdemes ellátogatni a vidék többi történelmi kis városába is: Grado, Lignano, San Daniele, Aquileia is sok érdekességet tartogat.


3. A régió legidősebb városát, Cividale del Friulit még Julius Ceasar alapította, a település leghíresebb nevezetességei a Világörökség részét is képező longobárd emlékek. De a középkori Öreg-híd is felejthetetlen élményt nyújt itt.

4. A Júlia-, a Karnik-Alpok, és a Dolomitok vonulatai több síközpontot is adnak a térségnek (pl. Sella Nevea, Tarvisio, Ravascletto), a hegyek olykor meghaladják a 2700 métert.


5. Kb. 150 km hosszú partszakaszának nyugati részén elsősorban homokos, lagúnákkal tűzdelt, lassan mélyülő partok találhatók. Ezzel szemben a keleti felén meredek, sziklás partokkal találkozik az Adriai-tenger vize.


+1 Tavaly nyáron indult el a "Dolce Vita in Friuli" projekt a régió olyan partnereivel szoros együttműködésben, akik számára fontos, hogy a magyarok még inkább megismerjék ezt a térséget, s hogy minél többen élvezhessék azt a mikro klímát, amely hatására Friuli egész évben kellemes úti cél lehet, nemcsak a tengerparti nyaralásra vágyóknak, hanem például a túrázás, a gasztronómiai élmények, és a golf kedvelőinek is.


Fotók: 123RF


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás