2019.03.22. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Útmutató a sikeres családi vállalkozáshoz

Pénzben nincs barátság - szól a mondás. De mi a helyzet, ha a baráti köteléknél sokkal szorosabb viszony köt munkatársunkhoz?

Csombok Zsuzsanna
2018.01.08  07:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Cikkünkben arra keressük a választ, hogyan működtessük sikeresen a családi vállalkozást, és hogyan kerüljük el azokat a hibákat, amelyek cégünk vagy akár családunk felbomlását okozhatják.
Felmérések szerint nemzetgazdaságunk 40-50%-át a családi vállalkozások adják. Ez azt mutatja, hogy a családtagok jól tudnak együttműködni még akkor is, ha nem csak az ünnepi ebédkor találkoznak egymással. „A családi vállalkozások jellemzően úgy jönnek létre, hogy egy üzleti tevékenységhez, ötlethez partnert, munkatársat keresünk, akik nyilvánvaló okokból a családtagjaink közül kerülnek ki - osztja meg lapunkkal Boross Dávid, a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Közhasznú Egyesület társelnöke. - Tehát először a vállalkozás elhatározása születik meg, és csak azután fogalmazódik meg, hogy ezt a családtagokkal szeretnénk létrehozni, s nem fordítva."

Alaposan meg kell tervezni

Szűcs Kata, az Orchidea szépségszalon alapítója és tulajdonosa hasonlóképpen indította el cégét. „Amióta az eszemet tudom, mindig is érdekelt, hogy miként lehet tartósan elérni a kívánt alakot. Emiatt kezdtem el felkutatni a leghatékonyabb módszert, amelyet a kavitációs zsírbontásban találtam meg. Abban biztos voltam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, így pont kapóra jött a lehetőség, amikor a családi házunk alsó szintjén lévő szépségszalon megszűnt. Egyértelmű volt számomra, hogy átveszem a működését, és elindítom a saját vállalkozásomat."
Galántai Gergely vállalkozásfejlesztési tanácsadó szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy olyan tevékenységet kell választani, amely a leendő tagok személyiségéhez, szaktudásához és ismereteihez egyaránt illeszkedik. A vállalkozás indulását minden esetben alapos tervezés kell hogy megelőzze, a pénzügyi tervezés részeként például össze kell számolni, milyen költségekkel jár az indulás és a későbbi működés. Ezt követően kezdhetünk gondolkodni, kik legyenek a kollégák. Az emberek leginkább a szeretteikben bíznak meg, így sokak számára egyértelmű, hogy egymással szeretnének dolgozni. Tisztában vannak egymás erőségeivel, gyengeségeivel, szakmai tudásával. De vajon ez azt is jelenti, hogy konfliktus nélkül tudnak majd együttműködni? „Míg egy munkahelyen egy egyszerű munkahelyi viszony alakul ki az ott dolgozók között, addig egy családnál ez nem így van - fejti ki Boross Dávid. - Nemcsak szakmai konfliktus jöhet létre, hanem magánjellegű is. Ez talán az egyik legnagyobb hátránya a családi vállalkozásnak, mivel ezt a két dolgot nem nagyon lehet egymástól elválasztani. Tegyük fel, hogy a testvéremmel eredetileg is rossz viszonyban vagyok, akkor szinte biztos, hogy sokkal nehezebb lesz együtt dolgoznunk. Egy ilyen helyzetben mind a két fél mérgezheti a másikat. Egy családi ellentétből pedig így sokkal könnyebben alakulhat ki munkahelyi nézeteltérés."


Mi okozhat konfliktust?

„Főiskolára jártam, amikor anyu megalapította a szépségszalont. Emlékszem, megkérdezett, szeretnék-e én is vele együtt dolgozni. Nemet mondtam! - meséli Fanni, Kata kisebbik lánya. - El szerettem volna végezni a főiskolát, és a diploma megszerzése után a szakmámban dolgozni. Nővérem, Niki ekkor már anyuval dolgozott mint kozmetikus. Láttam, milyen jó hangulatban telnek a napjaik, és őszintén bevallom: irigykedve néztem rájuk. Megszakítottam a tanulmányaimat, hogy én is segíteni tudjam a szalon működését, elvégeztem egy műkörmösképzést. Emlékszem, az első munkanapomon anyu kijelentette: otthon az anyukád vagyok, de itt a kollégád! Úgy gondolom, hogy talán ettől működünk sikeresen. Egyenlő félként kezeljük egymást."
Boross Dávid szerint a legfőbb szempont egy családi vállalkozás életében, hogy a szerepek tisztázottak legyenek. „Ebben a tekintetben ugyanúgy kell eljárni, mint akármelyik vállalkozás esetében - mondja szakértőnk. - Kell lennie egy vezetőnek, beosztottaknak, akik egy szabályosan működő szervezetet alkotnak. Ha ezeket a szerepeket tisztáztuk, akkor tud igazán hatékonyan és jól működni a családi vállalkozás."
Ugyanilyen fontos, hogy ne legyen aránytalan a munkaterhelés. Gyakori azonban, hogy a családtagok eltérő motivációval és ambícióval rendelkeznek, ez pedig meghatározza, ki mennyit és mit hajlandó elvégezni. „Visszahúzó erő lehet az a családtag, aki nem hajlandó kivenni a részét a közös célok elérésében - teszi hozzá Galántai Gergely vállalkozásfejlesztési tanácsadó. - Konfliktust szülhetnek az értékrendbeli eltérésekből eredő ellentétek is. Ha pedig ezek az összetűzések nincsenek megfelelően kezelve, olyan ellentétté válhatnak, amely nemcsak a vállalkozás, hanem a család felbomlását is okozhatja."


Tanulni egymástól

„A két lányom két különböző személyiség - mondja Kata. - Fanni közelebb áll hozzám a belső tulajdonságait tekintve, így vele egy kicsit könnyebb együtt dolgozni. Niki sokkal erősebb, határozottabb jellem. A rengeteg együtt töltött idő azonban pozitívan hatott ránk. Nikitől megtanultam, hogy nem szabad mindig engednem a felém irányuló követeléseknek, néha muszáj határozottabbnak lennem. Fanni pedig a türelemre tanított meg, és segített fejleszteni az empatikus képességeimet."
Fanni elmesélte, hogy amióta az édesanyjával dolgozik, sokkal jobban megtanulta beosztani az idejét. Kata munka iránti tisztelete, a vállalkozás folyamatos fejlesztése nagyban meghatározta Fanni munkamorálját is. Szakértőink szerint a több generáció együttes működése kedvező hatással lehet a vállalkozásra, az eltérő szemléletmód ugyanis egyensúlyt teremthet a régi és a modern felfogás között. „Például egy apa-fia kapcsolatban általában a családfő egy erős szakmai vonalat képvisel, míg a gyerek a multimédiás eszközök megismertetésével, használatával járulhat hozzá a sikerhez - magyarázza Boross Dávid. - Ugyanakkor ez konfliktust is generálhat. Főleg akkor, ha nem igazán befogadó a felsőbb szinten lévő családtag. Gyakori eset, hogy az idősebb generáció a saját szakmai kompetenciáját előtérbe helyezi, és nem hajlandó engedni."
Kata azonban kifejezetten örül annak, hogy eltérő korosztályok dolgoznak a szalonban. „Mindenkinek lehet egy jó ötlete, amellyel egymást segíthetjük - meséli. - Sokszor tudnak a lányok olyan elképzelést felvetni, amely, talán a koromból eredően, nekem nem jutna eszembe. Igyekszem befogadó lenni, de azért mindig alaposan átgondolom, mielőtt igent mondok valamire."
Pontosan ebben áll egy családi vállalkozás sikere! Közösen kell megfogalmazni a célokat, el kell fogadni a különböző generációk tanácsait, és törekedni kell arra, hogy a legjobbat hozzuk ki egymásból. A családi vállalkozások döntő többsége ugyanis amiatt fullad kudarcba, mert nem tudják megfelelően kezelni az újonnan kialakult helyzetet. Éppen ezért a cégen belüli viszonyokat, szerepeket mindig egyértelműen tisztázni kell, és nem szabad hagyni, hogy az érzelmek befolyásolják a vállalkozást. Galántai Gergely szerint a családon belüli konfliktusok kihatnak a vállalkozás működésére, így a legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott és támogató családi viszonyban éljenek a tagok. Ha ugyanis jól működik a család, az már fél siker a vállalkozásban is.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás