2019.12.10. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Milyen lisztet használjak a karácsonyi süteményekhez?

Ünnepi lisztkalauz a pékmesterek ajánlásával

Családi Lap
2017.12.15  09:48   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Bár a karácsonyi süteménykészítés sok ponton elbukhat, az alapja mégis a helyes lisztválasztás. Ebben ad most minden gyakorlott és kezdő sütőnek segítséget a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, az ország egyik legelismertebb sütőipari szakembere.
"Sokaknak kétféle liszt létezik, a „sima", meg a „rétes", és szinte rejtjel a csomagoláson lévő rövidítés" - összegzi a mindennapok tapasztalatait Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára. A ritkán sütők emiatt gyakran nem tudják a maximumot kihozni karácsonyi süteményeikből, és a lelkes készülődés nem egyszer kudarccal végződik. A közepes és nagyobb boltok lisztválasztéka ma ennél már sokkal szélesebb.

A lisztet többféleképpen is csoportosítják, és mindez leolvasható a csomagolás rövid jeléből, ami mindig néhány betűből és számból áll. A betűk azt mutatják, hogy az adott liszt miféle gabonából készült, milyen szemcseméretben, a számok pedig a hamutartalomra vonatkoznak, ez minél magasabb, annál sötétebb a liszt, de a sütési tulajdonságai is változnak. Így például az RL190 egy teljes, vagy majdnem teljes kiőrlésű rozsliszt jele, a leggyakoribb BL55 pedig a köznyelvben csak „finom", vagy „nullás" néven emlegetett, legkevesebb rost- és hamutartalmú búzaliszté.


Az otthoni kenyérkészítéshez a kiskereskedelmi forgalomban különböző összetételű, kifejezetten erre szánt keverékek kaphatók. Ezek között a készlisztek között van fehér kenyérliszt (BL80), búzaliszt-keverék, kevert búza és rozsliszt, ezeket különböző malmok készítik. Tudni kell, hogy az igazi rozskenyér legalább 60%-ban tartalmaz rozslisztet, és otthon, konyhai tűzhelyben sütve, főleg kezdők esetében nem lesz könnyű az elkészítése. Vagy hosszan kell vele kísérletezni, vagy inkább megvenni készen, van már választék. Természetesen süthető otthon olajos magvakat tartalmazó kenyér is, ebben az esetben külön kell minden hozzávalót beszerezni. Végül a legnagyobb „titok": ha remekelni szeretnénk karácsonykor, ne az legyen a legelső próbálkozásunk...

És hogy miből mit süssünk? A szakértők szerint sima búzalisztből készítsük például az omlós tésztát, kekszet, ostyát, kuglófot, linzert, begilt, pitét, vajas tésztákat, kalácsot. A "Kenyérlisztből", BL80, vagy kész keverékekből lesz a legfinomabb a tepertős pogácsa, a fehr kenyér, kifli és zsemle (akár magokkal is keverhetjük). A roszliszt-finomliszt 50-50%-os keverékéből pedig süssük a mézeskalácsot, a zserbót és a mézes-krémest.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás