2020.06.02. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Egy hét anyánál, egy hét apánál?

Hol legyenek a gyerekek, ha elválnak a szülők? Kinél mennyi időt töltsenek? A különféle megoldások előnyeit és hátrányait boncolgatja pszichológusunk.

Sebestyén Eszter pszichológus
2017.10.31  13:33   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Kedves Eszter!
A férjemmel tíz év házasság után úgy döntöttünk, hogy elválunk. Két lányunk van, 6 és 8 évesek. Azt szeretném kérdezni, hogy mi lenne a legjobb megoldás nekik: egy hét nálam, majd egy hét az apjuknál, vagy maradjanak velem, és minden második hétvégén, illetve hét közben egy-egy napra találkozzanak az édesapjukkal? Ahogy utánaolvastam, és beszélgettem barátokkal, mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Segítségét előre is köszönöm! Mária Szolnokról.
Kedves Mária!

Kérdése igen gyakori dilemmája válásban lévő szülőknek. Ahogy ön is mondja, minden megoldásnak van előnye és hátránya. Természetes, hogy a szülők szeretnék az igazságos megoldást megtalálni, és azt, ami mindenki számára a legjobb. A gyerek szempontjából valóban nagyon fontos, hogy mindkét szülővel tarthassa a kapcsolatot rendszeresen. Mindkét szülőnél legyen szobája, ágya, lehetősége játszani, tanulni. Legyen egy kis vacka, amely az övé, a számára fontos dolgokkal, könyvekkel, játékokkal. Ez nagyban megkönnyíti azt, hogy mindkét szülőnél jól érezze magát.


Mindemellett azt gondolom, minden ember, minden gyerek legeslegalapvetőbb igénye és szükséglete, hogy legyen egy otthona. Amennyiben egy hetet az egyik szülőnél, egy hetet a másik szülőnél töltenek, véleményem szerint pont ettől az otthontól lesznek megfosztva. Sokan szokták azt mondani, hogy így két otthona lesz, más álláspontok szerint pedig egy sem. Én az utóbbival értek egyet. Az a gyerek, aki minden héten váltogatni kényszerül a lakhelyét, valójában mindenhol átutazóban érzi magát. Táskából él, és állandóan úton van. Mindkét lakhely az ideiglenesség érzetét kelti, nincs egy állandó stabil bázisa, egy menedéke, ahol feltöltődik, ahonnan útra indul. Az ilyen gyereknek van két lakhelyük, de nincs egy otthonuk.
Kérdezzen ön is!

Várjuk gyerekneveléssel kapcsolatos kérdését a pf@csaladilap.hu e-mail címre, vagy postai úton a szerkesztőségbe (1053 Budapest, Kecskeméti u. 5.).
A kérdésre a választ a lapban tesszük közzé.

Jobbnak tartom, ha a lányok az egyik szülőnél maradnak, bízom benne, hogy sikerül megegyezniük, melyikőjüknél. A másik szülőnél is természetesen legyen meg mindenük, hogy a hétvégeken, iskolai szünetekben jól érezhessék magukat. Sok elvált szülő tapasztalata azt mutatja, hogy a kéthetente egy teljes hétvége az apánál jól működik, kiegészítve egy-két hétköznapi délutánnal. Iskolai szünetekben természetesen szintén jó, ha mindkét szülőnél vannak. Ezzel a megoldással a gyerekeknek van egy stabil otthonuk, illetve van egy stabil rendszerük a szülőkkel való találkozásban. Minden stabilitás sokat számít egy ilyen nagy változásban. Ami még ennél is többet segíthet a gyerekeknek válás esetén, ha a szülők jóban maradnak egymással. A válás a házasság végét jelenti. Mint házaspár, már nem kívánnak együttműködni tovább. De mint szülők, mint a két lányuk mögötti szülői egység, törekedjenek továbbra is az együttműködésre, így lányaik hamar átvészelik a változást. Elvált szülők gyerekeinek, azt gondolom, ez a legnagyobb ajándék. Hiszen bár a szülők házassága felbomlott, de az ő mögöttük lévő szülői háttér mégiscsak megmarad.Kapcsolódó cikkek:
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás