2018.11.13. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Száz éves lenne Abigél megteremtője

1917. október 5-én, 100 évvel ezelőtt született Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító.

Iliás-Nagy Katalin
2017.10.05  09:13   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Szabó Magda eredetileg latin-magyar szakos tanárként végzett a Debreceni Egyetemen, később tanított is több intézményben, majd a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium munkatársa lett. 1949-ben Baumgarten-díjat kapott, amelyet visszavontak tőle, majd elbocsátották az állásából, és nem publikálhatott egészen 1958-ig. Ekkor már regény- és drámaíróként tért vissza.
Élete során írt meseregényt, ifjúsági regényt, színművet, elbeszélést, számos önéletrajzi ihletésű regényt. Legismertebb művei az Abigél, Az ajtó, a Für Elise vagy éppen a Régimódi történet.


Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényeit számos országban és nyelven adták ki, Az ajtó kétszer is megjelent angol fordításban, és felkerült a The New York Times 10-es listájára. Idehaza talán az Abigél örvendett (és örvend a mai napig) a legnagyobb népszerűségnek, tévésorozatot is készítettek belőle.


Szabó Magdát 2007. november 19-én, 90 éves korában, kerepesi otthonában, olvasás közben érte a halál. Születésének 100. és halálának 10. évfordulója alkalmából a budapesti Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen interaktív Abigél-kiállítás nyílik, ahol a látogatók beülhetnek Torma Gedeon igazgató irodájába, és Vitay Georgina egyenruháját is felpróbálhatják.

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás