2020.06.02. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Élményekkel teli nyár

A Fonyódligeti Erzsébet-táborban jártunk.

B. Csák Amarilla
2017.08.03  13:52   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Már reggel nyolckor gyerekzsivaj hallatszik a Fonyódligeti Erzsébet-tábor épületei közül. Néhány fiú focizik, a lányok tornáznak. A piros pólós csapat az ebédlőbe siet reggelizni, hogy aztán indulhassanak a Balatonba fürdeni, ahol további programok várnak rájuk.
A Fonyódligeten lévő Erzsébet-tábor, amelynek megvalósulásáért az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felel, 16 hektáron terül el a Balaton déli partján. A jelentkezés pályázat útján történik, köznevelési, valamint családsegítő és gyermekvédelmi intézmények jelentkezhetnek csoportosan. A cél, hogy egy-egy turnusban az ország minden pontjáról, különböző hátterű családokból érkezzenek gyerekek. A tábor részvételi biztosítéka ezer forint (mindössze ennyit kell a családoknak gyermekenként befizetni), ez azonban levásárolható a büfében.

Hurrá, nyaralunk!

A füvön összegyűlt a zöld csapat, minden szem a csoportvezetőre szegeződik, aki elmondja a napi menetrendet. Feladatként azt kapják, hogy találjanak ki egy csapatkiáltást, amelynek „nagyon zöldnek" kell lennie. Felvonják a zászlójukat, majd reggelizni indulnak. Mások hintáznak vagy éppen csúszdáznak. A legtöbben előző nap érkeztek, és első dolguk volt lemenni a Balaton partjára.
- Szuper jó a vízben pancsolni, és az árusokat is szeretem, mert finom ételeket adnak, a kedvencem a lángos - sorolja egy kilencéves kislány, aki azt is elmesélte, hogy a tegnapi vihar miatt elmaradt az esti ünnepség, de előtte feltérképezték a táborhelyet, és futottak egyet a pályán a barátaival. Már hajnali négykor felébredtek, és reggelig beszélgettek a szobában.
- Ma sárkányhajózni is fogunk, már iszonyúan várom, még sosem próbáltam. Remélem, nem borulunk be a vízbe - vág közbe egy idősebb lány. - Utána kincskeresés lesz, ez közös program az altáboroknak. A tanár néniknél lesz a térkép, amelyet majd követnünk kell.
- Mi a vízi ugrálóvárba megyünk - mondják a kék csapat tagjai. - Jó a társaság, sokakkal beszélgettünk már, ugyanis az egyik házi feladatunk, hogy legyen három új barátunk a többi csapatból is. Tegnap már kettőt is szereztünk, együtt csocsóztunk.


A „házi feladatot" még Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár adta az Erzsébet-táborokban vakációzó gyerekeknek, amikor júniusban meglátogatta az idei első, Zánkán üdülő gyerekcsoportot. Most a fonyódligeti tábor lakóit is meglepte, sőt maga is vízre szállt az egyik sárkányhajóban. Előtte azonban olyan híreket osztott meg a jelenlévőkkel a parton, amelynek a tábor jelenlegi és jövőben lakói is örülhetnek.
- Több mint 17 milliárd forintból valósulhatnak meg esélyteremtő programok országszerte hét helyszínen 2017 és 2020 között. A pályázaton az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kiemelt partnerként 13,5 milliárd forintot nyert el, amelyből minden évben tíz héten keresztül újabb egyhetes, ottalvós táborok valósulhatnak meg Fonyódligeten és Zánkán. A programokon a következő négy évben összesen mintegy százezer gyerek vehet részt. A táborokban kiemelt célként szerepel a digitális kompetenciafejlesztés, ennek keretében a fiatalokat megtanítják a biztonságos internethasználatra és a digitális eszközök kezelésére is.

Az új lehetőségek, a még szélesebb programkínálat minden bizonnyal még több gyermeket ösztönöz arra, hogy máskor is visszatérjen majd Zánkára vagy Fonyódligetre. Sokan azonban már most is másodjára vagy épp harmadjára vannak Erzsébet-táborban. Szeretik a hangulatot, azt, hogy a barátaikkal lehetnek, a fiúk pedig természetesen a focit is.
- Tavaly másodikok lettünk a fociversenyen, én meg gólkirály - mondja egy kissrác, aki most is kedvenc focistája mezét viseli. - Idén is neveztünk, de kipróbáljuk a röplabdát és az atlétikát is. Imádok úszni is, bár itt elég sekély a víz, de közel van a táborhoz a part, így nem kell sokat sétálni. A tanár néniék egyébként nem engednek be a bójáig, mert halló- és látótávolságban kell maradnunk. Habár tegnap eljött velem addig - ezzel már rohan is tovább, de útközben egy kicsit megáll az óriás sakktáblánál, ahol az osztálytársai játszanak.


Programok színes kavalkádja

Fonyódligeten a tábor minden kis lakója megtalálhatja a számára kedves elfoglaltságot. A szórakozás mellett azonban a legfőbb cél itt, hogy kiegyenlítsék a gyermekek közti különbözőségeket.
- Programjainkkal szeretnénk elősegíteni a társadalmi integrációt - mondja Pintér Aranka szakmai vezető. - Öt olyan program van, amelyen legalább egyszer részt kell venniük a gyerekeknek. Az egyik a sport, aztán a kultúra, a honismeret, a kézművesség és a tudományos ismeretterjesztés. A robotikafoglalkozásokon azt is kipróbálhatják, hogyan működik a 3D-nyomtató. Ha tehetjük, levisszük a partra a programokat, mint például a kooperativitást elősegítő foglalkozást, amelyen a gyerekek egy színes ernyő segítségével tanulnak meg együttműködni. Szerdánként tartjuk a Hősök napját, amikor a mentőszolgálat, a vízi mentők, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a rendőrség munkatársai tartanak bemutatót, például füstsátorban való bolyongást, de a legnépszerűbbek mindig a terápiás kutyák. Ezen a napon tartjuk érzékenyítő programunkat is, így a táborozók a hivatásos és a hétköznapi hősökkel is találkozhatnak. A Nem Adom Fel Alapítvánnyal közösen olyan foglalkozásokat szervezünk, ahol a gyerekek megismerkedhetnek fogyatékkal élő társaikkal, és megtanulhatják elfogadni, segíteni őket. Például bekötött szemmel vagy kerekesszékkel kell elvégezniük bizonyos feladatokat. Hasonló a Példaképek elnevezésű programunk, ahol kiugrási lehetőségeket, célokat igyekszünk bemutatni nekik. Ilyenkor olimpikonok, híres sportolók látogatnak el hozzánk, és közösen vesznek részt a programokon a gyerekekkel. Most éppen az egykori többszörös világbajnok kenus, Kozmann György segíti őket a sárkányhajóknál, de néhány napja az olimpiai aranyérmes kajakossal, Storcz Botonddal is beszélgethettek. A gyerekek megláthatják azt a rendkívüli erőfeszítést, amelynek segítségével a sportolók elérték a céljaikat, és rájöhetnek, hogy ők is tudnak változtatni saját sorsukon, életükön. A kulturális programokban idén többek között a Filharmónia Magyarországgal dolgozunk együtt, amely új tábordalunkat is szerezte. A zenészek, énekesek délelőttönként dalokat tanítanak, este nekünk zenélnek. Népszerű a táncház, de vannak gólyalábasok is, akik a parton rögtönzött színházi kavalkádot adnak elő. Minden foglalkozás pontgyűjtő, és a tábor végén kihirdetjük, melyik altábor volt a legsportosabb vagy a legkreatívabb.


A táborban több önkéntes is segédkezik a közel 850 gyerek felügyeletében. Ők a narancssárga pólóban lévő TESOk (Tábori Együttélést Segítő Operatív kollégák). Fődi Anna gyógypedagógus harmadjára van itt, idén pedig altáborvezető is.
- Az első nap a legjobb, amikor a gyerekek beköltöznek, és megpillantják a Balatont. Olyan jó látni az arcukon az örömöt, annyira izgatottak. Az egyik legszebb emlékem tavalyról, amikor az Egy perc és nyersz! játékunkat közösen átalakítottuk úgy, hogy a fogyatékkal élő gyerekek is kipróbálhatták a pályát, és sikerélményük lehetett. Hihetetlen volt az az összefogás a táborozók részéről, amelyet megtapasztaltam. Azt hiszem, pont erre hivatott ez a tábor.

Fotók: Erzsébet Tábor, www.kormany.hu


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás