2019.08.18. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


A betegségek nem mennek nyaralni

A nyár a kalandok, a családi vakáció, a felhőtlen kikapcsolódás időszaka. Ám a fertőzések és betegségek ebben az évszakban sem kímélnek bennünket.

Csombok Zsuzsanna
2017.08.01  08:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Bizonyára mindenki életében előfordult már, hogy nyaralás közben valaki a családból megbetegedett. Sajnos a vírusok és baktériumok még a nyári hónapokban sem kerülnek el bennünket, és olykor bizony alaposan meg tudják keseríteni a vakációnkat.
Noha biztos vagyok abban, hogy mindenki tudja, mikor nem tanácsos a tűző napon tartózkodni, mégis még mindig a leggyakrabban előforduló nyári betegség a napszúrás, a hőguta

Csak a guta meg ne üssön!

„A leggyakoribb nyári megbetegedések általában a hő hatására alakulnak ki - nyilatkozta lapunknak dr. Ambrus Anikó, foglalkozás-orvostan szakorvos, háziorvos. - Ilyenkor a szervezet túlmelegszik, nem vagyunk képesek leadni a hőt, és kialakul a hőguta. Az enyhe tünetektől kezdve egészen a súlyos állapotig bármi előfordulhat. Van, akinél fejfájás, szédülés jelentkezik, de olyan is előfordul, hogy a beteg tudata zavarttá válik, esetleg elveszti az eszméletét. Ilyenkor fontos, hogy árnyékos, hűvös helyre vigyük őt, adjunk neki apránként folyadékot, és tegyünk borogatást a tarkójára. Súlyos esetben azonban elengedhetetlen a mentők értesítése." Az erős napsugárzástól leéghetünk, a kánikulában kiszáradhatunk, és természetesen az sem jó, ha felhevült testtel ugrunk a hideg vízbe. Éppen ezért fontos, hogy mindig fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, fejünket védjük a tűző napsugaraktól, és hőségben a szervezetünket fokozatosan szoktassuk a hideg vízhez.


„A magas hőmérséklet mellett a másik legnagyobb számban előforduló megbetegedést a fertőzések okozzák, amelyek főként a nem megfelelően tárolt ételekben elszaporodó kórokozók miatt alakulnak ki. Ugyanakkor a különféle ízeltlábúak is alaposan meg tudják keseríteni az életünket a nyaralás alatt, és sajnos az állatharapásos esetek száma is magasabb ilyenkor. De a légkondicionáló berendezések okozta megbetegedések száma is megszaporodik nyáron."
Hogy elkerüljük a klíma általi megfázást, célszerű úgy beállítani a légkondicionálót, hogy a kinti hőmérsékletnél csupán 5-6 fokkal legyen hűvösebb bent. Ugyanis, ha ennél nagyobb a hőmérséklet-különbség, az megterheli még az egészséges szervezetet is. A klímaberendezést pedig célszerű még a nyári szezon előtt kitisztíttatni, mert a hűtővízben számos kórokozó tud megtelepedni, ami további betegségeket generálhat.

„A fertőzések nagy számát teszik ki a gombás megbetegedések is - teszi hozzá dr. Ambrus Anikó. - A közös fürdőkben, ha nem megfelelő a higiénia, jó eséllyel kaphatunk valamilyen gombás fertőzést. Emiatt mindenkitől elvárható, hogy a medencébe lépés előtt lezuhanyozzon, és ha valaki tudja magáról, hogy valamilyen fertőző betegsége van, akkor egyáltalán ne menjen a medencébe. A helyszínen ugyanis ilyenkor elszaporodnak a kórokozók, még akkor is, ha fertőtlenítik a vizet. A hidegebb medencékben kisebb az esélye, hogy elkapjunk valamit, de a meleg vízben sokkal nagyobb rá az esély. Ám ha a strandon rendesen figyelnek a vízminőségre, akkor nem szokott ilyen probléma előfordulni. Sokkal inkább az okozza a bajt, hogy vizes fürdőruhában üldögélnek az emberek. Ha pedig így mennek be egy légkondicionált helyiségbe, növelik a megfázás kockázatát."


Utasbiztosítás nélkül egy tapodtat se

A nyaralásra mindig vigyük magunkkal a gyógyszereinket, amelyeket éppen szedünk. És legyen nálunk többek között fejfájás-csillapító, hányinger és hányás elleni szer, rovarcsípésre és napégésre való kenőcs, ragtapasz, lázmérő. Persze mindenre nem tudunk felkészülni, és azt is szem előtt kell tartani, hogy akár a vakáció alatt is ledönthet a lábunkról valamilyen kór, vagy baleset is érhet bennünket. „Külföldre sose menjünk biztosítás nélkül - tanácsolja szakértőnk. - Még az Európai Unión belül is, ha más országba utazunk, teljesen mások az egészségügyi előírások, és minden esetben azok az irányadóak. Ezek pedig nem mindenhol olyanok, mint nálunk, ahol a legtöbb ellátás ingyen biztosított. A külföldi országokban általában csomagok vannak. Az pedig, hogy hogyan látnak el minket, attól függ, milyen kiegészítő biztosítást kötöttünk. Eléggé borsos számlát kaphatunk, amit még a nyaralás alatt ki kell fizetni készpénzben, ha nincsen kiegészítő beteg- és baleset-biztosításunk. Általában ezek a biztosítások pár ezer forintba kerülnek, és úgy gondolom, ennyit megér az egészségünk és a nyugalmunk a nyaralás alatt."

Ám vajon mit kell tenni, kihez és hova kell fordulni, ha mégis bekövetkezik a baj? „Először is fel kell hívni a biztosítót, ahol elmondják, milyen lehetőségeink vannak. Előfordulhat, hogy egy befogadói nyilatkozattal közvetlenül átvállalják a kezelés költségeit, de az is megtörténhet, hogy nekünk kell megelőlegezni a díjat. Erről célszerű már az indulás előtt tájékozódni. Az első lépés azonban minden esetben a biztosító legyen, mert ha későn jelentjük be, már nem, vagy nagyon nehézkesen fognak fizetni. Ha nagyon nagy a baj, akkor először mentőt kell hívni, és utána értesíteni a biztosítót. Ameddig pedig a mentő megérkezik, a szokásos elsősegélynyújtásban kell részesíteni a beteget."


Csilláék három évvel ezelőtt utaztak el a magyarok által is kedvelt üdülőparadicsomba, Tunéziába. A nyaralás kezdetben tökéletes volt, de hamar beárnyékolta jókedvüket egy hirtelen jött betegség. „A kislányom, Lilla a harmadik napon rosszul lett. Ment a hasa, szédült, majd elkezdett hányni. Először arra gondoltunk, hogy biztosan csak valami rosszat evett. Elmentünk a helyi gyógyszertárba, ahol kaptunk három különféle orvosságot, amelyekből az egyiket itthon is lehet kapni. Igyekeztünk mindent megkérdezni a patikushölgytől, és megkerestük a helyi idegenvezetőt is, hogy biztos jó gyógyszert kaptunk-e. Megnyugtattak minket, hogy a helyiek is ezeket használják, és nyugodtan beadhatjuk Lillának. Sajnos két nap múlva sem javult az állapota, ezért bevittük a kórházba. Ott sokan csak franciául beszéltek, így megkértük az utazási iroda helyi képviselőjét, hogy jöjjön velünk. Szerencsénkre nagyon segítőkész volt, és elkísért minket. Lillát, mivel nagyon kiszáradt, bent tartották két napra. A férjem eközben felhívta a szolgáltatónkat, aki elmondta, hogy az ellátást fedezte a biztosításunk, és ne aggódjunk, mindent elintéznek helyettünk."

Csilláék története remek példa arra, hogy sosem tudhatjuk, hogyan alakul a vakációnk. Természetesen senki sem szeretne beteg lenni a nyaralás alatt, de előrelátó és tudatos utazóként gondolnunk kell az esetleges problémákra, nehézségekre is. Ilyenkor pedig valóban helytálló a mondás, miszerint jobb félni, mint megijedni.

Védelmező oltások

Bizonyos országokba csak úgy utazhatunk be, ha az ottani betegségek ellen oltással védekezünk. Vannak kötelező, és vannak ajánlott oltások, a WHO vagy a Nemzetközi Oltóközpont honlapján meg tudjuk nézni, hogy az egyes országokban mi az irányelv. A leggyakoribb fertőzések, amelyek ellen kérhetünk védőoltást: hepatitis A és B, sárgaláz, tífusz, tetanusz, diftéria.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás