2018.02.19. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

Jobb minőségű kenyereket vásárolhatunk június végétől

Az új szabályozás értelmében néhány termék összetevőinek arányát meg kell emelni annak érdekében, hogy valóban jó minőségű kenyerekhez jussunk hozzá.

Családi Lap
2017.06.19  16:14   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Komoly változásokat eredményeznek a hazai élelmiszeriparban a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai, amelyek 2017. június 22-én lépnek hatályba. Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere úgy látja, hogy jövőben a vásárló tényleg azt kapja, amiért fizet, ugyanakkor az eddig megszokott kenyerek íze is más, markánsabb lesz.
Az íz-és minőségjavulást a rozskenyereknél az fogja garantálni, hogy a termékekben az eddigi 40%-ról 60%-ra kell növelni a rozstartalom szintjét. „Az a pékség, ahol ezt nem tartják be, az rozskenyeret nem forgalmazhat csupán rozsosat, amiben a rozstartalmat szintén drasztikusan emelni kell a mostani 15,1 százalékról 30 százalékra" - hangsúlyozta a JÓkenyér pékmestere. Ludwig Klára szerint a legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyerek kapcsán várható. Június 22-e után csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60%, vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Eddig ennek a minősítésnek a birtoklásához a pékségeknek elég volt 5% teljes kiőrlésű lisztből sütött termékeket előállítani.


Mindenki kezdjen gyanakodni, ha az addig általa vásárolt „teljes kiőrlésű" kenyeret a jövőben fantázianéven találja meg a boltban, mert akkor valószínű, hogy az a kenyér mégsem felelt meg az új szabályozásnak" - hívta fel a figyelmet a JÓkenyér szakembere. Hozzátette hasonlóan nagy arányban módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90%-ban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60%-ban tönkölylisztet a jobb, markánsabb ízélmény érdekében. Fontos változást takar az is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek hatályba lépésével a házi kenyér elnevezés megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér-, vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.

„A kézműves kenyerek kedvelői szintén jó, ha tudják, hogy június 22-e után csak azokat a kenyereket lehet így nevezni, amelyek főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek" - mondta Ludwig Klára, és megerősítette, hogy a friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja. Idén minimum 1,5 és maximum 2,8%-os lehet egy termék megengedett sótartalma. Jövőre 1,3, illetve 2,35%-osak lesznek ezek az értékek.


A kenyerek tápértéket, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 g késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha pedig a vásárló kéri, akkor ezeket oda kell adniuk az eladóknak. „Mindenképpen azt javasoljuk a vásárlóknak, hogy mindig nézzék meg a kenyerek összetételét, mielőtt azokat megveszik. Kerüljék azokat a termékeket, amelyek adalékanyagokat, illetve tartósítószert tartalmaznak" - emelte ki zárásként Ludwig Klára, majd hozzátette, hogy a JÓkenyér termékeit nem érinti a most életbe lépő változás. Köszönhetően annak, hogy a vállalkozás minden terméke a bevezetése óta megfelel, sőt felülmúlja a 2016. december 22-én, illetve a 2017. június 22-én hatályba lépett szabályozások előírásait.


Kapcsolódó cikkek:
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás