2017.10.22. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

SPECIALTY KÁVÉKÜLÖNLEGESSÉGEK A NESPRESSÓTÓL

Limitált kiadású kávéőrlemények Laoszból és Kenyából.

Családi Lap
2017.05.05  10:32   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

z új Nespresso Explorations Limited Edition kollekció minden tagja izgalmas titkokat rejt. A sorozat első kiadásában a márka Laosz és Kenya ritkaságnak számító kávéit hozzák el a kávérajongóknak. Az újdonságok május 2-től egyediségük és kis mennyiségük miatt csak pár napig lesznek elérhetőek a kiemelt, budapesti Boutique-okban és a www.nespresso.com oldalon. Nem véletlen hát, hogy az új Explorations kollekció különleges terroir-okról származó kávéritkaságait a Nespresso szakértői is csak "elrejtett ékkövekként" emlegetik.
A távoli, szinte még felderítetlen vidékeken elterülő kávéültetvényeket az egyedi természeti adottságok emelték ki a többi közül, és tették képessé arra, hogy lenyűgöző ízű és aromájú kávébabokkal kényeztessék a világot. Ezek a kincset érő tájak ihlették a Nespresso kávészakértőit az Explorations kávék megalkotására. Az évente csupán kétszer, rendkívül kis mennyiségben megjelenő, és néhány napig elérhető kávékülönlegességeknek köszönhetően az ínyencek végre első kézből ismerhetik meg a világ legérdekesebb kávéinak és termőhelyeinek történetét, jellegzetességeit és meglepő ízeit.

Az első: Explorations 1 Duopack

Az új kollekció első kiadása az Explorations 1 Duopack, amely két Limited Edition kávét tartalmaz: a Laos Bolaven Plateau és a Kenya Peaberry őrleményeket. Mindkét gondosan kiválasztott kávé olyan karaktert és ízvilágot kínál, amelyek egymással összehasonlítva fedik fel legbensőbb, ám különböző értékeiket - ezért is párosítottuk őket össze egy csomagba. Mindkét termék Pure Origin kávé, vagyis alapanyaguk egy meghatározott régióból, s azon belül is egy bizonyos termelőtől, illetve termelőcsoporttól származik.
"Szerencsés vagyok, hogy bejárhatom a világot olyan kávék után kutatva, amelyek különleges és meglepő aromaprofilokat rejtenek. Ezeket a felfedezéseinket az Explorations sorozat bevezetésével szeretnénk megosztani vásárlóinkkal, megismertetve őket a kávéritkaságok lebilincselő történetével. Mindegyik Explorations őrleményünk izgalmas utazásra invitálja vásárlóinkat; olyan utazásra, ahol a rejtett értékeket felfedezve jobban megérthetik, mi is az valójában, amit annyira szeretnek a kávéban" - mondta az Explorations kollekcióról Shirin Moayyad, a Nespresso vezető kávészakértője.

LAOS BOLAVEN PLATEAU

Laosz déli részén, a tengerszint fölött 1100-1350 méter magasan húzódó Bolaven-fennsík bőséges csapadéka, vulkanikus talaja és különleges páratartalma egyedi gabonás ízjegyeket és karakteres ízt kölcsönöz az itt termő kávénak.

A terroir-ban rejlő hihetetlen potenciált felismerve a Nespresso szakértői az itt termelt, nedves eljárással feldolgozott Arabica kávét választották ki arra, hogy keverési és pörkölési szaktudásuk segítségével a lehető leghatásosabban, mégis túlzott savasság nélkül érvényesítsék a kávé gabonás ízjegyeit. Így született meg ez az espresso, amelynek ízében felfedezhető az aranyló búza és a zöld növényi jegyek egyedisége. A kerek ízvilágú, kiegyensúlyozott savasságú Laos Bolaven Plateau a pirított gabona és a gyógynövények aromáit idézi.

Elkészítési mód:
Espresso (40 ml). Azt javasoljuk, hogy ezt a kávét elsősorban feketén fogyassza, mert profilja így fedezhető fel a maga teljességében, de tejjel, latte macchiato változatban is érdemes megkóstolni.


KENYA PEABERRY

Az egyedi terroir és az itt termelt kávéfajták sokfélesége miatt Kenyát a "kávék királyaként" emlegetik az iparágban, a "peaberry" pedig egy igen keresett zöldkávé, amelynek értékét különleges gyümölcsössége és már-már lekváros ízvilága adja.

A tipikus kávébabbal ellentétben a peaberry szemek alakja egy természetes mutáció miatt gömbölyded, mert a gyümölcsben nem kettő, hanem csak egy kávészem fejlődik. Ez a jelenség a világ kávétermésének alig 5 százalékánál figyelhető meg. A peaberry kávébabot különösen jól lehet pörkölni, mivel a gömbölyded szemek nagyon jól, egyenletesen pörkölhetőek.
A gondos kézi munkával szüretelt peaberry kávéhoz szakértőink olyan pörkölési profilt és megosztott pörkölési eljárást dolgoztak ki, ami kihangsúlyozza a kenyai kávé finom savasságának és gyümölcsös ízjegyeinek eleganciáját. Ez az aromás espresso igazán kellemes meglepetéseket tartogat, hiszen a kandírozott alma, a mazsola, a szeder és a ribizli ízeit idézi.

Elkészítési mód:
Espresso (40 ml). Azt javasoljuk, hogy ezt a kávét elsősorban feketén fogyassza, mert profilja így fedezhető fel a maga teljességében, de tejjel, latte macchiato vagy cappuccino változatban is érdemes megkóstolni.

NESPRESSO KÁVÉLEXIKON

Nagy Zsolt, a Nespresso kávénagykövete és Tóth Sándor, az Egyesület a Magyar Kávékultúráért elnöke, a Magyar Barista bajnokságok háromszoros bajnoka segít eligazodni a kávézás világában, összegyűjtöttünk néhány fogalmat, amelyekről gyakran hallhatunk mostanában.


Specialty kávé: a kávék értékelésére nemzetközi szinten egy 100 pontban maximalizált skálát használnak. Specialty kávénak az a kávé tekinthető, amely ezen a skálán minimum 80 pontos értékelést kap, és 350 grammjában nincs több 3 sérült szemnél. A specialty, vagyis különleges kávék alapfeltétele, hogy milyen fajtájú kávét ültetünk, hogyan neveljük egészséges növénnyé, azonban az is lényeges, hogy a fajtának megfelelő magasságot, a lehető legideálisabb mikroklímát és talajösszetételt is eltaláljuk. Az egyedi aroma és ízvilág ugyanis tükrözi a talaj jellemzőit.

Cupping:
a specialty kávék kóstolásának módja egy brazil metódus, amely során a kávéőrleményt forró vízzel forrázzák le, és kis idejű áztatás után egy különleges, kifejezetten a cuppinghoz kifejlesztett kerek kóstolókanállal szürcsöléssel kóstolják a folyadékot annak érdekében, hogy megállapítsák a kávészemek minőségi besorolását és azt, hogy az érdemes-e további felhasználásra.

Peaberry
: magyarul gyöngykávéként emlegetik, amikor egy kávészemen belül a szokásos kettő helyett csak egy kávémag fejlődik ki, így minden tápanyag, aroma és íz egyetlen kerekded kávészemben koncentrálódik. A peaberry szemek ritkaságuk és munkaigényességük miatt különlegesek, hiszen a farmerek kézzel válogatják ki a szemeket szárításkor. A világ kávétermésének 5 százaléka tekinthető peaberry-nek.

Az Explorations 1 limitált kiadású, 20 kapszulát tartalmazó duopack világszerte várhatóan csak néhány napig lesz kapható. Magyarországon május 2-től megvásárolható az Andrássy úti, az Allee és az Arena Plazában található Nespresso Boutique-okban, valamint a MOM Parkban lévő Mini Boutique-ban, emellett megrendelhető online a www.nespresso.com oldalon és mobilalkamazásokban és a Nespresso Club ingyenesen hívható telefonszámán keresztül.






A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás