2020.01.27. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Egy csipetnyi Japán a magyar fővárosban

Sushit kóstoltunk, és képzeletben Japánba utaztunk.

Családi Lap
2017.04.28  11:18   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Már hazánkban is egyre népszerűbb a japán konyhaművészet, amely
az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Nem csoda, hogy a japán utazások során a konyhaművészet mindig kiemelt szerepet kap, sőt, sokan kifejezetten azért utaznak Japánba, hogy az ételeket autentikus környezetben is kipróbálhassák. A JTB Hungary körutazásain a helyi kultúra részeként a gasztronómiába is betekintést nyerhet az utazó.
A gasztronómia témaköre megkerülhetetlen, ha Japánról van szó. Sok turista kifejezetten azért választja ezt az úti célt, mert itthon megszerette a konyha specialitásait, és ezeket szeretné autentikus környezetben, helyben is kipróbálni. A különleges japán gasztronómiát az UNESCO is elismeri, így 2013-tól kezdve a washoku, a japánok hagyományos étkezési kultúrája a világörökség része.


A japán konyha alapelvei

A japán konyha azért különleges, mert a természetből és a hagyományokból egyaránt merít. Az ételkészítés folyamata nem a konyhában, hanem már az alapanyagok kiválasztásánál megkezdődik - mondja Héder Irma, az autentikus japán gasztronómia hagyományait követő Sushi Sei étterem ügyvezetője. - Az ételkülönlegességek alapját a tenger gyümölcsei, a zöldségek, a hal és a rizs képezi, de gyakran használnak húst is a különlegességek elkészítéséhez. Az ételek legfőbb ízesítői a mirin, a szaké,
a szójaszósz, a katsu o bushi (füstölt halpehely), a kombu, a fűszerek közül pedig a leggyakoribb a só, a sichimi, a san sho bors, a fehérbors, a szezámmag, valamint a gyömbér.
"


Sok Japánba utazó turistában merül fel a kérdés, hol biztonságos enni, szabad-e az utcai árusoktól ételt vásárolni. Simon Karolina, a JTB kiutaztatási üzletágának vezetője megnyugtatja a kétkedőket, hogy Japánban mindenhol étkezhetünk: „Az utcai árusoktól ugyanolyan biztonsággal vehetünk frissen készített finomságokat, mint az éttermekben, hiszen az egész ország területén kiemelt figyelmet fordítanak az ételek higiéniai és esztétikai minőségére. A japán ételek kiváló minőségű, és többnyire helyi, friss alapanyagokból készülnek, így az ételek elkészítésében nagy jelentősége van az adott évszaknak is." A szezonalitás az étel dekorációjában, valamint a tálaláshoz használt edények díszítésén is fontos szerepet kap. Így a kisetsukan, az „évszak érzése" és a shun no aji, az „évszak íze" kifejezések elválaszthatatlanok a japán ételektől.

Japán ízei Magyarországon

Hazánkban kevés igazán autentikus japán éttermet találunk, idehaza inkább a fúziós éttermek vannak többségben. A budapesti Sushi Sei egyébként pont azon kevés autentikus éttermek egyike, amely küldetésének tekinti a hamisítatlan japán gasztronómia hazai népszerűsítését. Büszkék arra, hogy a Magyarországon élő japán közösség nagy számban látogat hozzájuk, hiszen az itt elkészített ételekben visszaköszön az „otthon" ízvilága.


Szervezett japán gasztrotúrák ínyenceknek

Míg a legtöbb szervezett út a híres látnivalók bemutatására fókuszál, a JTB Hungary kínálatában kifejezetten a gasztronómiai világ megismerése céljából meghirdetett körutat és egyéni utat is találunk. A gasztrotúrák résztvevői végig kóstolhatják a legkülönlegesebb japán specialitásokat Tokiótól Kiotón át egészen Oszakáig, miközben megismerhetik a kulturális és történelmi látványosságokat is. A Japánspecialista a programtervbe beleépíti az adott régió, város tipikus finomságainak kipróbálását, így a résztvevők minden nap más és más specialitással találkozhatnak. A Japánspecialista munkatársai és idegenvezetői folyamatosan tesztelik az éttermeket, így mindig a legfinomabb, autentikus, máshol nem kapható fogásokat, helyi különlegességeket ajánlják.


Hogyan készüljünk fel egy japán útra?

A JTB Hungary szakértőinek tapasztalatai szerint egy japán utazás ma már egy közepes árszínvonalú nyugat-európai utazás költségeiből is kigazdálkodható. A japán körutak esetében elengedhetetlen, hogy alapos helyismerettel rendelkezzünk és ismerjük az aktuálisan elérhető legkedvezőbb megoldásokat. A JTB Hungary-nél külön csapat foglalkozik a termékfejlesztéssel, amely során a legoptimálisabb útvonalterveket és árakat állítják össze a szakértők.

A Japánspecialista szakértőinek alapos helyismerete és japántudása biztosítja az izgalmas, költséghatékony utazást és a gondtalan szórakozást. Az idegenvezetők emellett mindig felhívják az utasok figyelmét a kulturális szokásokra, szabályokra is. A JTB Hungary Japánban élő bloggere pedig folyamatosan friss helyi infókat kézbesít, amelyeket a Japánspecialista blogon és a Facebook oldalon rendszeresen meg is oszt az érdeklődőkkel, így az olvasók mindig képben lehetnek a japán aktualitásokkal.

 


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás