2019.11.21. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


A Bérestől a Zwackig: napunk a családi üzleti márkákkal

Képzés a KÜRT Akadémián a családi vállalkozások fenntartásáért.

Családi Lap
2017.04.27  11:16   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A magyarországi family business-ek hosszútávú fennmaradását és sikeres működését segíti elő a budapesti KÜRT Akadémia májusban induló Family Business képzése, amely a legfontosabb kérdések megvitatásán túl, egyfajta értékközösséget is teremt.
A magyar márkák és vállalkozások velünk élnek és elengedhetetlen részét képzik mindennapjainknak: legyen szó a reggeli első kávéról, a munkahelyünkről vagy az esti szórakozásról, de így vagy úgy a mindennapi rutin kiiktathatatlan kellékei. A kérdés, hogy meddig.

A KSH adatai szerint 2016-ban 1 153816 regisztrált vállalkozás üzemelt Magyarországon, köztük számtalan family business is, mégis, általában kevés szó esik ezek nehézségeiről, miközben értékük felbecsülhetetlen: a magyar cégek közel 70%-a családi tulajdonban van (családi vállalkozásként azonosítható), a GDP-hez nagymértékben hozzájárulnak és a hazai foglalkoztatottak közel felének biztosítanak munkahelyet, így a magyar gazdaság megkerülhetetlen szereplőinek számítanak. Kérdés, hogy meddig lesz ez így? Vajon a jövő generációk is élvezhetik majd a family business-ek nyújtotta szolgáltatásokat?

Régen Colgate fogkrémmel és Nokiával, ma pedig olyan Family Business márkákkal telik a nap, mint például az Illy Ferenc által alapított Illy, a dr. Béres József világhírű találmányára felépített, és az elmúlt 25 év során nemzetközi rangú vállalkozássá fejlődő Béres Gyógyszergyár vagy éppen az Unicummal világhírűvé lett Zwack-család, amely már 1790 óta készíti a hungaricumnak minősülő gyógynövényes italt. Minden family business egy külön sztori is: az Illy-t 1933-ban megalapító Illy Ferenc nem csak egy sikeres vállalkozást épített fel, hanem a gőzt nagy nyomású levegőre cserélve forradalmasította a kávéfőzést is.

A családi vállalkozások jövője nagyban attól függ, hogy képesek-e az utódlásra, azaz a generációváltásra. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintett cégek 2/3-a nem éli túl az első generációt. A family business-ek helyzetét tovább nehezíti, hogy szemben más tulajdonlási formákkal, nekik családi, tulajdonosi és vezetői viszonyaikat és jövőképeiket kell tisztázniuk az üzletfolytonosság fenntartása érdekében.


A KÜRT Akadémia missziója jövőálló szervezetek építése és a jövőt formáló szakemberek képzése. Ezért tartja fontosnak, hogy a felhalmozott tudást hazánk gazdaságának gerincét adó családi vállalkozások sikerébe fektesse. Az idén májusban induló Family Business képzési programja a felmerülő problémákra kínál ésszerű és gyakorlatias megoldásokat családi vállalkozások és vállalkozó családok számára, hogy felelős tulajdonosokként a munkavállalóik és tágabb gazdasági környezetük jólétéhez és sikeréhez a jövőben is hozzájárulhassanak.

Mitől lesz egy családi vállalat jövőálló? Mitől teherbíró a családtagok viszonya, gördülékeny az együttműködésük? Mi a teendő nem várt sokkhelyzetek esetén, és hogyan készüljünk fel a hétköznapi kockázatokra? Mi kell a generációváltáshoz?
Vízválasztóhoz érkeztünk: a '90-es évek elejével elindult vállalkozások technológiai és piaci generációváltásra kényszerülnek. A családi vállalkozások modernizációja elengedhetetlen ahhoz, hogy a tehetséges utódok számára vonzó perspektívát jelentsen a vállalkozás stafétájának átvétele" - Kürti Tamás, a KÜRT Akadémia intézményvezetője.

További részletek a képzésről ITT.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás