2018.06.19. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Vigyázzunk egymásra a locsolkodás napján!

Különösen a tapasztalatlan fiatalokra figyeljünk, hogy a vidám húsvéthétfői népszokások ne váljanak féktelenné, ne vezessenek tragédiához.

Családi Lap
2017.04.15  12:04   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A kereskedésekben ezekben a napokban kétszer annyi bor fogy, mint máskor, ezért külön is felhívják a figyelmet a mértékletességre.
Óvatos alkoholfogyasztásra buzdít a Borháló Borkereskedés, sőt annál is többre: húsvéthétfőn oda kell figyelnünk azokra, akiknek nincs rutinjuk, mikor kell leállni, ezért különösen ki vannak téve a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeinek.

Mindenekelőtt ne kínáljunk alkohollal 18 év alatti locsolókat! És ne csapjuk be magunkat azzal se, hogy két korty nem árt meg: számos locsoló került már alkoholmérgezéses állapotba, jóllehet mindenütt csak két kortyot ivott. A húsvét sajnos indokolatlanul sok esetben végződik az árok szélén és a detoxikálóban. A hagyomány az ünnepet az újrazsendüléshez, a böjti önmegtartóztatás utáni első „kihágásokhoz" köti, de ez sem lehet indok arra, hogy részeg emberek - köztük sok fiatalkorú - csapatostul járják a településeket locsolkodás címszó alatt.


Sok múlik a kínálón. Ha a betoppanó vendég már részeg, semmiképpen se kínáljuk alkohollal, se könnyebbel, se nehezebbel - ez alapszabály. Ha a locsoló nem ittas, nyugodtan kínáljuk meg, de semmiképpen se töménnyel. A bor, a fröccs a legjobb választás, de annak is adjuk meg a módját. Ne olcsóból itassuk nyakra-főre, inkább tartsunk otthon valamit a finomabból, amiről egy-két szót is tudunk mondani: ezzel is emelhetjük a délelőtt fényét, a locsoló pedig megbecsüli magát, nem egy hajtásra vedel, hanem kóstolgatva, apránként élvezi az italt. Adjuk meg módját, lassítsuk le a folyamatot. Ha így járunk el, nem kell tartanunk attól, hogy vendégünk zokon veszi a kelletlen kínálást, sőt megtisztelve érzi majd magát a háznál.

Ehhez persze nem árt, ha magunk is tudunk mondani ezt-azt a kínált borról. „A szakkereskedésben a hozzáértő eladó mindig tud pár érdekességet mondani a vásárolt tételről, aminek a háziasszony jó hasznát veszi a kínálás során" - mondja ElekMárton, a Borháló Borkereskedés stratégiai igazgatója. Ha nem palackozott bort veszünk, mert vigyázunk a pénztárcánkra, akkor a locsolók kínálásához töltsük ki a bort karafba vagy üvegkancsóba: így illik az alkalomhoz, ráadásul a nedű színe sokat elárul - egy szép vörösbor például kifejezetten kelleti magát.

A napokban számos család szerzi be nálunk a húsvéti menühöz - sonkához, bárányhoz, süteményhez - az ünnepi bort - mondja a Borháló igazgatója. - 18 éven aluliakat természetesen sohasem szolgálunk ki, de ebben az időszakban felnőtt vásárlóinkat is emlékeztetjük arra, hogy mindannyiunknak oda kell figyelnünk a fiatalokra, különösen a hétfői locsolkodás során."


cimkék:
húsvét, ünnep, bor, alkohol
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás