2017.07.26. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

Desszertek húsvétra

Hagyományos vagy modern?

Családi Lap
2017.04.04  10:04   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Milyen desszerttel kínálja a rokonokat, barátokat húsvét táján? Elővesz néhány jó bevált tradicionális receptet vagy évről évre újdonságokkal lepi meg a vendégeket? Az alábbiakban a Food Network tévécsatorna két sztárséfjének egy-egy receptjét mutatjuk meg.
MINI FONOTT KALÁCSOK -
Anna Olson receptje Az Anna Olson: Sütés c. sorozatból, amely szombatonként és vasárnaponként 11 és 18 órától látható dupla részekkel a Food Network csatornán

Hozzávalók

¾ bögre*, körülbelül 40°C fokos 2,8%-os tej
2 ¼ teáskanál (1 zacskó) instant száraz élesztő
¼ bögre cukor
2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
1 nagy tojás sárgája
¼ bögre növényi olaj
3 ¼ bögre simaliszt
½ teáskanál só
1 tojás sárgája, 2 evőkanál tejjel elkeverve, a kenéshez
Szezámmagok vagy mák, a kalácsok díszítéséhez
*1 bögre=3 dl

Elkészítés

1) Egy nagy előkészítő edényben vagy egy dagasztó lapáttal felszerelt konyhai robotgép edényében összevegyítjük az összes hozzávalót. Addig keverjük, dagasztjuk, amíg a tészta összeáll puha masszává. A tésztát kiolajozott előkészítő edénybe tesszük, frissentartó fóliával lefedjük, és hagyjuk, hogy a mérete megduplázódjon, ez kb. 90 perc.

2) A tésztát egy enyhén kilisztezett munkafelületre borítjuk, rúd alakúra formázzuk, és 12 egyenlő részre vágjuk. Mindegyik tésztadarabot kettévágjuk, és a féladagokból 30 cm hosszú, vékony „köteleket" nyújtunk. Az egyik tészta-kötelet keresztben a másikra helyezzük. Az alul lévő (függőleges) kötél végeit keresztben a felül lévő kötél darabra hajtjuk. Ezt megismételjük a másik (vízszintes) darabbal, majd addig ismételjük ezt, míg elfogy a tészta. A kalács körülbelül 10 cm hosszú lesz. A tésztavégeket aláhajtjuk, és a kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A folyamatot megismételjük a többi kaláccsal is. Vigyázzunk, hogy a kalácsok között legalább 5 cm távolság legyen a tepsiben. A tepsit frissentartó fóliával lefedjük és a kalácsokat körülbelül 45 percig hagyjuk kelni, míg térfogatuk szinte megduplázódik.


3) A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és a kalácsokat a tojás-tej keverékkel megkenjük. A kalácsok tetejét szezámmaggal vagy mákkal megszórjuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

4)A kalácsokat legjobb melegen felszolgálni, de 5 perc alatt 150°C fokos sütőben jól felmelegíthetők.

Elegendő: 12 kalácskához


CSOKIS-NUTELLÁS-EPRES TORTA - Ree Drummond, azaz a vadnyugati nő receptje

Kiadós lakomák, gyorsan elkészíthető receptek A vadnyugati nő c. sorozatban, amely hétvégente 9 és 16 órától látható dupla részekkel a Food Network csatornán.

HOZZÁVALÓK

A tortához
- 2 kocka vaj
- 2 púpozott evőkanál kakaópor
- 1 bögre* forrásban levő víz
- 2 bögre liszt
- 2 bögre kristálycukor
- ½ kávéskanál só
- ½ bögre író
- 2 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 1 bögre Nutella krém
(1 bögre = 3 dl)
A töltelékhez
- 4 bögre eper, megtisztítva, feldarabolva
- ¼ bögre kristálycukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 2 bögre tejszín
- ½ bögre porcukor

ELKÉSZÍTÉS
1. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral, kenjük ki margarinnal vagy olajjal!
2. Egy közepes méretű serpenyőben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a kakaóport, és keverjük el, amíg sima lesz! Öntsük hozzá a forró vizet, várjuk meg, amíg a keverék buborékozik (kb 20 másodperc), aztán vegyük le a tűzről, tegyük félre!


3. Egy edényben keverjük össze az írót, szódabikarbónát, tojást, vaníliakivonatot!
Egy másik, nagyobb edényben keverjük össze a cukrot, lisztet, sót! Ehhez adjuk hozzá a csokis öntetet, majd a tojásos keveréket is! Óvatosan keverjük csomómentesre a tésztát, tegyük félre!
4. A nyers tésztát osszuk el a két tepsibe, süssük 17-20 percig, majd tegyük félre, amíg kihűl!
5. Eközben az epret keverjük össze a cukorral, vaníliakivonattal! Hagyjuk állni kb 15 percig, aztán öntsük le róla az edény alján keletkezett levet!
6. Keverjük a tejszínhez a porcukrot, verjük fel tejszínhabbá!
7. Az egyik tortalapra kenjünk rá a Nutella felét, aztán a tejszínhab felét, aztán tegyünk rá egy réteg epret! Erre helyezzük rá a másik tortalapot, és utána ismételjük meg ugyanezt! Legalább egy órára tegyük hűtőbe tálalás előtt!

Előkészület: 20 perc
Sütési idő: 18 perc
Elegendő: 12 főre
Nehézségi fok: könnyű






A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás