2018.06.19. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Petőfi ivott, Jókai fizetett

Ezt ették-itták Petőfiék a forradalom napján.

Családi Lap
2017.03.14  17:06   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Egy pillanatra se gondoljuk, hogy a felfokozott érzelmi hevületben a márciusi ifjak ne ittak, vagy ettek volna 15-én, mint egy bármilyen másik, forradalom nélküli hétköznapon. A Netpincér csapata utánajárt, mivel csillapították - nem csak - forradalmi éhségüket a szabadságharcosok.
1848 március 15., reggel nyolc óra. Rengetegen gyülekeztek a Fillinger kávéház előtt. Petőfi, Jókai, Vasvári és Bulyovszky készültek egy kiadós reggelire, mielőtt felolvassák a 12 pontot, és elszavalják a Nemzeti Dalt.

Petőfi Sándor az előző napi pékárut mártogatja habos, meleg tejbe. Semmi dőzsölés, Petőfinek nincs sok pénze, ez pedig a legolcsóbb reggeli a kávéház kínálatában. Talán még ezt is a pincérek csempészték az asztalára hálájuk kifejezéseként, amiért a hozzá csapódók növelik a forgalmat. A jómódúbb Jókai, viszont gyakran fizetett Petőfi helyett is.


A kor legfontosabb társasági gyülekezőhelyeinek számító kávéházak biztosra mentek. Változatos étlapjuk és itallapjuk volt, napi háromszori étkezést biztosítottak a vendégeiknek. A kávéslegényből bérlővé előlépett Pillwax Károly olyan kínálattal népszerűsítette az új kávéházat, hogy a kávéhoz "reggelienkint fris tejföl vagyon". Reggelire kávét, csokoládét, tejet, kuglófot és kalácsot kínáltak a vendégeknek. Petőfi kedvence a deákkenyér volt, ami egy édes, gyümölcsökkel és magvakkal dúsított, tömény és laktató püspökkenyér volt.

A Pilvaxban ma is őriznek egy 1848-ból származó kézzel írott étel és bor árjegyzéket - magától a tulajdonostól -, ami bizonyítja, hogy a hajdani kávéházban bőséges választékból lehetett szemezgetni. Levesek, főzelékek, halak, tojásételek, marhahúsok, becsináltak, tészták, csemegék, sültek és saláták, hideg ételek, befőttek, belföldi borok, fehérek és veresek, csemegeborok és palackos ser is a vendégek elégedettségét szolgálták. Erről még Petőfi barátja, Lauka Gusztáv is említést tett: "Az italokon kívül a Pilvaxban - mint ahogy akkoriban szokás volt - kolbászt és virslit is lehetett fogyasztani, a kávé mellé pedig kuglófot és kalácsot. Itt azonban a közönség nagy örömére deákkenyeret is kínáltak, ami egy gyümölcsös püspökkenyérféle volt. A kávén kívül tejet, csokoládét, teát, valamint limonádét, rozsolistet - ez édeslikőr -, borlevest, mandulatejet és puncsot is felszolgáltak" - sorolta.


A Pilvax kávéház története

A Pilvax elődjét Privorsky Ferenc alapította Café Reanaissance néven, az akkori Úri utcában (ma Petőfi Sándor utca) 1838-ban. Későbbi nevét tulajdonosáról, Pillwax Károlyról kapta, aki az 1840-es években működtette a kávéházat a pesti belvárosban. A reformkor vége felé a radikális értelmiség, és különösen az értelmiségi fiatalok törzshelyévé vált. Itt alakult meg, és működött a Fiatal Magyarország és a Tízek Társasága nevű asztaltársaság, melynek tagjai között volt Petőfi is. A fiatal költő 1844-től rendszeresen reggelizett itt - többek között - Vásárhelyi Pállal és Vajda János költővel együtt.

1848 márciusában Petőfi és társai itt beszélték meg a forradalom követeléseit, és itt került sor a 12 pont megfogalmazására is. Március 15-én Petőfi itt szavalta el először a Nemzeti dalt, és innen indultak a forradalmi események is. A kávéházat 1848 március 15. és 1848 augusztusa között Forradalmi Csarnoknak nevezték.

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás