2019.09.22. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Iskola a kórházban

A KórházSuli program a hosszú ideig beteg gyerekeknek segít, hogy ne maradjanak le a tanulásban.

Csombok Zsuzsanna
2017.02.28  10:45   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Három évvel ezelőtt indult útjára a KórházSuli program, amely ma már az ország több pontján nyújt segítséget azoknak a gyerekeknek, akik hosszabb kórházi tartózkodásuk miatt nem tudnak iskolába járni. A kezdeményezést három elszánt és önzetlen pedagógus indította útjára.
A program a 2014/15-ös tanévben indult el - meséli Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli egyik alapítója, a Heim Pál kórház onkológiai osztályának kórházpedagógusa. - Az évek során azt tapasztaltam ugyanis, hogy nagyon nehéz tanulniuk azoknak a gyerekeknek, akik kórházban töltik napjaikat, vagy egy betegség miatt hosszabb ideig otthon maradnak. Rendkívül nehéz feladat számukra a megfelelő formában és mennyiségben adagolni a tanulnivalót. Bár a Heim Pál Kórházban mi, kórházpedagógusok a segítségükre vagyunk, a vidéki kórházakban sokkal kevesebb ilyen szakember dolgozik, ráadásul az otthoni kezelésbe kerülő gyerekek egyedül maradnak a tanulási nehézségeikkel. Ezért hívtuk életre harmadmagammal a KórházSuli programot. A vágyam az volt, hogy kitaláljak ezeknek a gyerekeknek egy olyan dolgot, amivel az otthoni tanulásukat is segíthetjük, a kórházban való tanulást pedig sokkal színesebbé tehetjük. Ám ez csak az egyik ága a programnak. A másik ágát Prievara Tibor képviseli, aki jelenleg az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumának angoltanára. Az ő tanítási módszere ugyanis rendkívül jól hasznosítható a programunkban, ráadásul saját középiskolás diákjai is tudnak segíteni a gyerekeknek a tanulásban."
A program harmadik ágát pedig Berczelédi Réka, a budapesti Eötvös József Gimnázium tanára biztosítja, aki felismerte, hogy saját tanítványainak remek lehetőség, hogy a közösségi szolgálattal eltöltendő tanórákon a KórházSulinak készítsenek tananyagokat.

Diákok segítenek diákoknak

Ma önkéntes alapon bárki csatlakozhat a programhoz, bár elsősorban iskolai csoportok jelentkezését várják, mivel a tananyagok kidolgozása két-három fős csoportokban történik. A jelentkezéseket évente kétszer lehet leadni, a két félévhez csatlakozva. A segítőkkel önkéntes szerződést kötnek, ami szintén félévre szól, később az önkéntesek eldönthetik, hogy meg szeretnék-e újítani a szerződésüket, vagy nem. Bár fizetség nem jár a segítségért, de a korrepetálással vagy a tananyagok elkészítésével töltött órák beszámítanak a diákok számára előírt, ötvenórányi közösségi szolgálatba. A fizetség hiánya még soha senkit nem zavart, hiszen sokkal nagyobb dolog a pénznél az önkéntesek számára, hogy segítő kezet nyújthatnak az olykor kifejezetten nehéz helyzetben lévő beteg gyerekeknek.
Elsősorban középiskolások közül kerülnek ki az önkénteseink, de tavaly már egyetemistákat is bevontunk a projektbe, akik Skype-on keresztül tanulnak a beteg gyerekekkel - mondja Tóthné Almássy Monika. - Ők leginkább olyan diákokkal foglalkoznak, akik már hosszú ideje otthoni ápolásra szorulnak. Több ízben a középiskolai felvételi vizsgára is nagy sikerrel készítettek fel nyolcadik osztályosokat. Emellett akadtak olyan tanulóink is, akiket például az érettségire treníroztak angolból és matematikából."

Szintén a tavalyi év nagy újítása, hogy komolyabb képzéseket is tartanak az önkénteseknek, külön a középiskolásoknak és külön az egyetemistáknak. Folyamatosan vizsgálják és tesztelik az e-learning platformokat, amelyek lehetővé teszik a KórházSuliban hatékonyan felhasználható digitális tananyagok elkészítését.
„Két egészségügyi intézmény, a Bethesda és a Heim Pál Kórház alkalmazza a programunkat széles körben. A Bethesda kórház pszichológus és mentál higiénés szakemberei emellett azt is vállalták, hogy az egyetemista önkéntesek számára érzékenyítő tréninget és szupervíziót tartanak. Ez azért fontos, hogy az önkéntes segítőink ne sérüljenek, képesek legyenek feldolgozni a lelkileg nehezebben kezelhető helyzeteket" - magyarázza Tóthné Almássy Monika.


Már vidéken is ott vagyunk

„Bár a KórházSuli kezdetben csak a fővárosban volt elérhető, az indulás óta további hat kórház (Miskolc, Szombathely, Pécs, Szeged, Debrecen, Törökbálint) és több iskola csatlakozott a programhoz az ország más településeiről is. Az önkéntesek pedig annyira megszerették a munkájukat, hogy gyakran barátságok is kialakulnak a beteg gyerekekkel. Csodálatos gyerekek jelentkeznek hozzánk, egyszerűen hihetetlen látni, hogy milyen önzetlenség lakozik bennük. Szeretnénk, ha ez a közösség a kórházon kívül is megmaradna, ezért rengeteg közös programot szervezünk számukra, ami még jobban összekovácsolja a csapatot. A KórházSulit képviselve például több mint százan indultunk már futóversenyen, gyártottunk pólókat és karácsonyi ajándékokat beteg gyerekeknek, most épp a farsangra készülődünk. A középiskolás segítőink ugyan nem találkoznak személyesen a beteg gyerekekkel, de ők is nagyon szerettek volna többet tudni azokról, akiknek segítenek, ezért az idei évtől személyes információcserét vezettünk be számukra. Ennek lényege, hogy a kórházban lévő diák egy levélben bemutathatja magát, így a segítő tudja, hogy mit szeret csinálni, mi a hobbija, mi az, ami örömet szerez neki. Ezeket az információkat pedig a személyesen rá szabott tananyagba beépíti, ezáltal pedig közelebb érezheti magát kis tanítványához."

A KórházSuli program magával hozott egy másik remek kezdeményezést is, amelyben a beteg gyerekek megmutathatják, milyen művészi vénával rendelkeznek. Nincs megkötés, a pályázatra bármilyen művészeti alkotást elkészíthetnek. Az első kiállítás Én címmel nyílt meg, míg a tavalyi a Fény címet kapta, az utóbbira már az ország nyolc kórházából küldhettek be alkotásokat a gyerekek. Az első kiállítást a budapesti Eötvös József Gimnáziumban rendezték meg, amelyet a kórházban lévő gyerekek online kapcsolaton keresztül követhettek. A második kiállítás pályaműveit a Deák 17 ifjúsági galériában állították ki.

Támogatás nélkül nem megy

Mint minden kezdeményezés, a KórházSuli program sem indulhatott volna el, ha nincs mögötte egy lelkes támogatói csoport. A Telenor fő célkitűzései között szerepel a vállalati felelősségvállalás, ezért nem is volt kérdés a cég számára, hogy kiálljon a jó ügy mellett. „Fantasztikusnak tartjuk a KórházSuli programot, és rendkívül fontosnak a távoktatás elterjesztését, amihez a digitális eszközök tudnak segítséget nyújtani. Másfél éve ismertük meg a program három alapítóját, akik rendkívül elhívatott, áldozatkész emberek" - mondta lapunknak Vécsei Gábor, a Telenor Magyarország vezető vállalatifelelősségvállalás-szakértője. A cég összesen 43 darab, mobilinternetezésre is alkalmas előfizetést bocsátott a KórházSuli rendelkezésére, minden kártya korlátlan adatforgalmat tesz lehetővé a vállalat Hipernet-hálózatán. A kártyákat eredetileg a KórházSuli keretein belül kiírt tananyagfejlesztő pályázat nyertes középiskolásainak szánták, ám a nyertes segítők nyereményüket azonnal felajánlották a kórházaknak.


Elképesztő élmény volt látni, milyen önzetlenek és segítőkészek a gyerekek. Mi is felajánlottuk a Telenornál a lehetőséget a kollégák számára, hogy részt vehessenek a KórházSuli programban, és már hét kollégánk csatlakozott a kezdeményezéshez. Természetesen mindannyian részt vettek az önkéntesek számára kialakított képzésben, amelyet a Telenor-házban tartanak. Ezekhez a felkészítő képzésekhez ugyanis teljes egészében mi biztosítjuk a helyszínt, adott esetben pedig mi szállítjuk az önkénteseket a képzésre, hiszen ez is a támogatásunk részét képezi" - mondta Vécsei Gábor.
A KórházSuli program idén is folyamatosan várja a segítségre szorulókat és az új önkénteseket, akik megpróbálják újból visszahozni a beteg gyerekek életébe a boldog iskolás éveket.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás