2018.06.21. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Nemzeti park, ápolónő, feltaláló is szerepel 2017 emlékérméin

Sokszínű, összetett tematikával várja a gyűjtőket idén a Magyar Pénzverő Zrt., január közepééig lehet előjegyezni rájuk.

Bauer Zsuzsa
2017.01.09  09:46   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott, törvényes fizetőeszköz emlékérmékre január közepéig küldhetjük be előjegyzési igényünket, de később is érdemes figyelni a kínálatot, hiszen vásárlásra folyamatosan van lehetőség. A témák érintik többek között a történelmet, egészségügyet, oktatást, természetet, és irodalmat.Horváthné Rudolf Teréz vezérigazgatóval beszélgettünk.
Ki dönti el, hogy milyen témákban készüljenek emlékérmék?

A kibocsátás előtt körülbelül másfél évvel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elkezdi felmérni, hogy milyen kiemelkedő események, jelentős évfordulók lesznek az adott évben, amelyek arra érdemesek, hogy emlékérmére kerüljenek. Megkérdeznek több intézményt - többek között minket is -, majd összeállítanak egy kibocsátási tematikai javaslatot, amelyet közzétesznek az MNB honlapján is nyilvános konzultációra. Itt bárki véleményezheti a tervezetet. Így aktuálisan már a 2018-as tematikák is hamarosan kikerülhetnek a jegybank oldalára. A kibocsátási programot végül az MNB igazgatósága hagyja jóvá; ekkor a tematikákhoz már a specifikációk is hozzá vannak rendelve, úgymint az alapanyag, méret, névérték, maximálisan verhető darabszám. Ennek véglegesítését követően kezdődhet az emlékérmék grafikáinak tervezési folyamata.

Ki tervezi az érméket?

Az MNB általában minden témára pályázati formában hív meg három tervezőművészt, akik elkészítik a grafikai elképzeléseiket. Szakmai zsűri - amelyben van szobrász, numizmatikai és veréstechnikai szakértő, művészettörténész, értékesítési szakember - értékeli a pályaműveket és tesz javaslatot arra, hogy az egyes tematikákhoz melyik éremkép passzol a legjobban. A zsűri munkáját minden esetben az adott téma szakértője is segíti. A végső döntést a nyertes pályaműre ismét a jegybank hozza meg. A grafikai tervek elkészültét követően hirdetjük meg az előjegyzési lehetőséget.

Miért van szükség előjegyzésre?

Egyrészt általa felmérjük az igényeket az egyes tematikákra, másrészt ennek alapján határozzuk meg, hogy hogyan ütemezzük az érmék gyártását. Idén január 27-én lesz az első kibocsátás, az előjegyzési lehetőség január közepén zárul le. Eddig lehet az év valamennyi emlékérméjére leadni az igényeket, ami történhet személyesen az üzletünkben (Bp., 1054, Báthory u. 7.), vagy a honlapunkon keresztül. Egy személy maximum három darabot jegyezhet elő ugyanazon érméből, ám előfordulhat, hogy az igények ismeretében később korlátozzuk a személyenként kiadható darabszámot, hiszen a célunk az, hogy minél többen hozzájussanak az érmékhez.

Előfordult már, hogy előjegyzéssel előre elfogyott az összes darab valamelyik érméből?

Kisebb, 1500-2000 darabos kibocsátásnál megtörténhet, hogy nem marad készlet utólagos értékesítésre. Ám még ekkor is előfordulhat, hogy az előjegyzők közül valaki nem él az emlékérme kibocsátásától számítva egy hónapig fennálló vásárlási jogával, így a határidő letelte után az előjegyzett érmét szabadon értékesíthetjük bárki másnak.

Honnan lehet tudni, hogy mikor milyen érmét bocsátanak ki, és hogy mikor lehet átvenni az előjegyzett darabokat?

Fent van a honlapunkon és az MNB honlapján is az éves kibocsátási terv, és ha valaki feliratkozik a hírlevelünkre, annak mindig elküldjük a fontos információkat, hogy például mikor lesz kibocsátás, maradt-e az előjegyzetteken felül érme, meddig vehetik át az előjegyzett érméket. És a közösségi médiában is jelen vagyunk, onnan is számos információhoz lehet jutni.

Nagyon szépek a 2017-es kibocsátási terv érméi. Mit gondol, melyek fognak nagy sikert aratni?

Az Árpád-házi szentek arany emlékérme egy új sorozat, ennek első darabja a Szent Margit-érme. Kíváncsian várjuk, milyen lesz a fogadtatása. Népszerűnek ígérkezik a Kossuth Zsuzsanna-emlékérme, amelyet február 19-én, Zsuzsanna napján bocsát ki az MNB. Zsuzsanna Kossuth Lajos testvére volt, és ő szervezte meg az első hadi kórházakat. A nemzeti parkok sorozat negyedik eleme jelenik meg idén, rajta a Bükki Nemzeti Park emblematikus növényével, a szártalan bábakaláccsal, amely gyönyörűen mutat majd a tükörfényes ezüstfelületen. Az érme másik oldalára a Szeleta-barlang rajza kerül, és egy pattintott kőeszköz. Az Irinyi Jánost és a gyufát bemutató érmétől is sokat remélünk, hiszen ez igazi különlegesség lesz. Új technológiánknak köszönhetően a tükörfényes kivitelű érmén a gyufát úgy tudjuk ábrázolni, mintha éppen akkor lobbanna lángra. Természetesen az összes többi érmét is sikeresnek gondoljuk, és úgy érzem, idén egy igazán színes, sokoldalú palettával várjuk az emlékérmék gyűjtéséhez kedvet érzőket.


Kapcsolódó cikkek:
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás