2017.01.23. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

Egészséges finomságok karácsonykor is

Készítsünk mézeskalácsot és zserbót - kicsit másképp!

Családi Lap
2016.12.20  09:33   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Az ünnepek alatt biztosan finomabbnál finomabb sütemények vesznek körül minket, akár hozzánk érkeznek vendégek, akár mi látogatjuk meg szeretteinket. A Biopont lisztekkel nem kell lemondanunk semmilyen finomságról, a hagyományos karácsonyi süteményeket elkészíthetjük egészséges változatban is.
A Biopont kínálatában szerencsére nagyon sok olyan alapanyagot találhatunk, amelyek ilyenkor karácsonykor sem hagynak el bennünket és nagyon jó szolgálatot tesznek. Ha már a lisztet lecseréljük egészségesebb változatra, gyorsabban felszívódó, rostdúsabb, kalóriaszegényebb termékekre, máris sokat tettünk egészségünkért.

Itt van mindjárt az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio tönkölybúzából készült teljes kiőrlésű liszt. A közönséges búzához képest a bio tönkölybúza magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, és aminosav tartalma is nagyon kedvező. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, így amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is.


Mi most olyan recepteket hoztunk, amelyekben ezt a lisztet használjuk, de érdemes megbarátkozni a rizsliszttel, vagy a zabliszttel is. Alapszabály, hogy ezeknél érdemes legalább 1/3 arányban tönkölybúza-lisztet is használni, hogy a sütemény biztosan jól sikerüljön. Az alábbi recepteknél mézet használunk édesítésre, de más receptekben a cukrot nyugodtan lecserélhetjük nádcukorra, vagy a Biopont kínálatában megtalálható rizs-, agávé-, vagy kókuszvirágszirupra, ezzel is segítve az egészséges táplálkozást.

Mézeskalács


Hozzávalók:
400 gr teljes kiőrlésű bio búzaliszt
80 gr bio zabliszt
60 gr bio zabkorpa
65 gr házi vaj vagy teavaj
1 tojás fehérje
3 tojás sárgája
410 gr virágméz
csipet só
1 teáskanálnyi étkezési szódabikarbóna
50 gr mézeskalács fűszerkeverék

Vegyünk elő egy nagy tálat, tegyük bele a kétféle lisztet és a zabkorpát. Adjuk hozzá a sót, a szódabikarbónát és a fűszereket is, majd keverjük össze egyenletesen. A vajat olvasszuk fel, hűtsük vissza langyosra, és adjuk a keverékhez. A tojásokat egy külön tálban verjük fel, majd a mézzel együtt dolgozzuk hozzá a tésztához. Alaposan össze kell gyúrni, egy nagy gombóccá. A tésztát 2-3 órát pihentetjük a hűtőben, majd lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.
Természetesen a díszítés is egészséges, ezúttal elhagyjuk a cukormázat. A sütemények tetejét kenjük meg egy kis tojásfehérjével, így könnyebben rajta marad a dekoráció, használhatunk aszalt gyümölcsöket, kókuszreszeléket vagy diót, mandulát is. A kidíszített süteményeket 180 fokra előmelegített sütőben 3-5 perc alatt készre sütjük. A kisült mézeskalácsokat takarjuk le egy tiszta konyharuhával, így megőrzik puhaságukat.

Zserbó

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg teljes kiőrlésű bio búzaliszt (lehet tönköly is)
1 kávéskanál szódabikarbóna a liszthez keverve
30 dkg házi vagy bio vaj
10 dkg méz
1 dl házi tej
2 házi vagy bio tojássárga
1/2 dl valódi rum

Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg méz
40 dkg darált dió
40 dkg sárgabarack lekvár (lehetőleg cukor- és tartósítószer mentes)

Hozzávalók a mázhoz:
10 dkg 75-80%-os étcsoki
kevés méz
kevés házi vagy bio vaj

A vajat a mézzel és a tojássárgákkal kikeverjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ha nagyon darabos, szétesik, adjunk hozzá tejet vagy kevés vizet. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, ízlés szerint lehet több lekvárral vagy mézzel is készíteni.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egyesével tepsi nagyságúra (2-3 mm vastagra) nyújtjuk. Az elsőt beletesszük a tepsibe, rákenjük a töltelék felét, jöhet a második tésztalap, arra a töltelék másik fele, majd a harmadik tésztalap. Egy óra pihentetés után alacsony fokozaton 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, a csokit gőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk egy kevés mézet és vajat, majd rákenjük a süti tetejére. Hideg helyen hagyjuk megdermedni, majd felkockázzuk.





A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás