2020.06.02. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Fehérjediétától olvad a zsír

Diéta éhezés nélkül: csak a zsír tűnik el, az izom marad!

Bauer Zsuzsa
2016.09.22  10:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Sokan meglepődtek, amikor elmeséltem nekik, hogy belevágok. „Te? Te akarsz fogyni?" - kérdezték tőlem kétkedve. Igen, én, mivel felcsúszott rám 3-4 kiló, és igenis bosszant, hogy nem jönnek fel rám a tavaly nyáron hordott nadrágjaim. Hiába próbáltam egy kicsit többet mozogni, és kevesebbet enni, a mérleg szinte mindig ugyanannyit mutatott. Ezért eldöntöttem, hogy Toman Szabina módszerével most bizony leadom ezt a kis zavaró pluszt!
Az egykor modellként dolgozó Szabina ma is olyan csinos, hogy simán el tudnám képzelni a kifutón. Ám nem volt ez mindig így, hiszen előfordult, hogy ő alatta is erősen kibillent a mérleg nyelve. „Amikor várandós lettem Amirával, kijelentettem, hogy most annyit és akkor fogok enni, amennyit és amikor csak akarok - meséli. - Előtte változatos módszerekkel sanyargattam magam, hogy megfeleljek a modellparamétereknek, talán ennek is tudható be, hogy utána szinte átestem a ló másik oldalára. Harminc kilót híztam!"


Csak a zsír tűnik el

Szabina ekkor rátalált egy fehérjealapú diétára, amelynek segítségével visszanyerte régi, csinos alakját. Közben a barátai, ismerősei is tőle kértek tanácsot, hogyan fogyhatnának le. Ő segített nekik, majd egyre jobban beleásta magát az egészséges táplálkozás, a fogyás és a fehérjediéta világába. Végül gondolt egy nagyot, és létrehozta saját márkáját, az év elején debütált Toman Dietet, amelynek köszönhetően már eddig is több százan szabadultak meg a zsírpárnáiktól.

„A diéta lényege, hogy az elején mindent megvonunk a szervezettől. Nincs szénhidrát, nincsenek zsírok, csak fehérje van, no meg persze sok-sok folyadék és rostok - magyarázza. - Ennek hatására beindul a ketózis a szervezetben: a fehérje mintegy védőburkot alkotva az izom körül megvédi azt, így csak a zsírból veszítünk. A kezdeti, viszonylag szigorú időszakban 2-10 kilót fogynak a vendégek. Ezután szépen, fokozatosan hagyjuk el a fehérjetermékeket, és hozzuk vissza az étrendbe azokat az ételeket, amelyek az egészséges életmódba illenek. Természetesen ekkor is van fogyás, mivel amíg tart a fehérjediéta, addig a ketózis is érvényesül. A folyamat hossza attól függ, hogy ki mennyit szeretne fogyni. Ám a teljes sikerhez teljes szemléletmódváltás szükséges! Mert mit ér az egész, ha utána ismét tésztát eszünk naponta, ha minden reggel hatalmas tejes kávét iszunk tejszínhabbal és karamellsziruppal édesítve? Mi segítünk gyorsan, éhezés nélkül lefogyni, ám utána át kell gondolni az életünket. Ez azonban könnyen fog menni, mivel amíg tart a diéta - ez lehet 3 hónap, de akár 8-10 hónap is -, addig mi megtanítjuk a vendéget az egészséges életmódra, a helyes táplálkozásra, amelyet aztán már rutinszerűen fog tudni követni ő is."


A mérleg nyelve

Az étrendet a Toman Diet konzulensei állítják össze, a termékeket is csak tőlük lehet - egyelőre - rendelni. Ám nem vághatunk bele csak úgy, a nagyvilágba! Az első találkozón engem is alaposan kikérdezett Zsani, az egyik konzulens. Fogyókúráztam-e már valaha, mekkora sikerrel, van-e valamilyen betegségem, milyen gyógyszert szedek, van-e allergiám, mennyit szeretnék fogyni, stb.? Majd következett a mérlegelés. Szó szerint. Az eredmény nem rossz, de azért van mit csiszolni rajta: a súlyom 55,5 kg (164 cm-hez), 20,6% a BMI (ez jó), 26,6% a zsírom (ez lehetne 2-3%-kal alacsonyabb), az izmom 30,7% (ez jó), a zsigeri, vagyis a szervek közötti zsírom 4 (3 az ideális), a napi energiaszükségletem 1276 kcal.

Ennek függvényében Zsani kiszámolta, hogy az első három nap folyamán napi négy adag Toman Diet fehérjeterméket kell fogyasztanom, utána a 4-12. napig naponta három adagot. Ezek édes vagy sós fehérjeporok, igazán finom ízekben: van például cappuccinós, tejkaramellás, csokoládés, valamint zöldségleves krutonnal, spárgakrémleves, gombaleves alapú por. Még nem tudom, melyik lesz a kedvencem, de első pillantásra bármelyik mellett letenném a voksomat.
Az első két hétben tehát ezeket a porból készült fehérjéket kell fogyasztanom, illetve kaptam egy listát, hogy milyen zöldségek, majd a negyedik naptól milyen húsételek kerülhetnek még a tányéromra. Bár sok a szabály, de azt ígérik a Toman lányok, hogy ha betartjuk őket, meglesz az eredmény!
Minden diétát személyre szabnak, és ami jó benne, hogy bármikor hívhatjuk őket, ha kérdésünk lenne. Továbbá kötelező a személyes találkozókon részt venni, ahol a saját szemünkkel is láthatjuk, hogy bizony lejjebb kúsztak azok a csúnya zsír-, BMI- és egyéb értékek a mérleg kijelzőjén. Micsoda öröm! Egy-egy ilyen konzultáció alkalmával mindent megkérdezhetünk, amit szeretnénk, és mindenre választ kapunk. Ekkor újra átbeszélhetjük az étrendet, egy-egy új szakasz kezdetével pedig megtudhatjuk, hogyan haladjunk tovább a fogyás rögös, ám egyre könnyebben teljesíthető útján.
Mindezek fényében szeptember elején én is elindulok ezen az úton, és hamarosan megosztom önökkel az újabb tapasztalataimat.

Néhány érdekesség a diétáról

1. Érdemes akkor belevágni, amikor a rutinnapokat éljük, amikor nincs pl. nyaralás, lakodalom, költözés, munkahelyváltás.
2. Nemcsak fogyásra jó, de különféle betegségek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, ízületi problémák) megszüntetésére is.
3. A laktózérzékenység nem kizáró ok, ezzel a problémával is el lehet kezdeni.
4. Vannak gluténmentes Toman-termékek is.
5. Az eddigi rekord: 62 kiló 6 hónap alatt!


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás