2019.09.22. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Genetikai tanácsadás: első lépés a tudatos családtervezésben

A megfontoltság és az előrelátás a gyermekvállalás első fázisából sem hiányozhat.

Családi Lap
2016.03.18  13:28   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A szülészeti genetikai tanácsadás alkalmával számos információt megtudhatunk örökletes betegségeinkről, valamint a várandósság kockázatairól - ez a beszélgetés egyébként 2014 óta a terhesgondozási rendszer szerint kötelező a 37 év feletti várandósok számára.
Az elmúlt évek során a szülészeti orvostudomány hihetetlen mértékű fejlődésen ment keresztül - a különféle tanácsadásoknak és genetikai vizsgálatoknak hála, ma már akár kockázatok nélkül is számos fontos információt megtudhatunk örökletes betegségeinkről, valamint a várandósság kockázatairól, a magzat állapotáról. Ez az orvosi konzultáció nem csupán azoknak a leendő szülőknek ajánlott, akik már a gyermekvállalást megelőző időszakban is tudatosak és a jövőbeli terhesség kockázataitól félnek, hanem többek között olyan esetekben is, ahol a pár meddőségi kezelés alatt áll, vagy az édesanya 35-37 évnél idősebb, továbbá, ha a családban vagy előző várandósságban előfordult már genetikai rendellenesség.A szülészeti genetikai tanácsadás célja a különféle rendellenességek és azok szűrésére irányuló vizsgálatok ismertetése, illetve az eredmények szakszerű értékelése. Vagyis a szülőknek - legyenek ők leendő szülők, vagy babaváró pár - elmondjuk, milyen diagnosztikus- és szűrőtesztek állnak rendelkezésükre, ezeket hol tudják elvégeztetni és mennyibe kerülnek. Természetesen ki is értékeljük az egyes szűrővizsgálat eredményét, azaz megpróbáljuk felismerni a lehetséges anomáliákat már a várandósság minél korábbi szakaszában- Ez azt is jelenti, hogy a konzultáció során feltérképezzük a rizikófaktorokat és azok mértékét is a konkrét terhességet illetően" - mondja dr. Tidrenczel Zsolt, klinikai genetikus szakorvos, aki szerint a tanácsadás során az a cél, hogy egészséges kisbaba jöhessen a világra. Az sem csoda tehát, hogy 2014. júliusa óta a 37 éves kismamákat genetikai tanácsadásra küldik, ugyanis az életkor előrehaladtával nőnek bizonyos rendellenességek, így például a Down-szindróma kockázata.

A genetikai tanácsadáson elmagyarázzuk a hozzánk fordulóknak a kockázatelemző, ún. kombinált szűrések metódusát. Azt is elmondjuk, hogy az itt kapott esetleges rossz érték - magas kockázatú terhesség - esetén ma már nem kizárólag a vetélési kockázattal járó, ún. „hasba szúrós" eljárások jelentik az egyetlen megoldást arra, hogy kiderítsük: valóban beteg-e a magzat. Ugyanis létezik ún. non-invazív, egyszerű anyai vérvétellel elvégezhető, tehát vetélési kockázattal nem járó teszt is, mint például a PrenaTest, amely a méhlepényből az anyai vérbe jutó szabad magzati DNS-t vizsgálja, és képes kimutatni a Down-kórt és más számbeli kromoszóma-rendellenességet" - magyarázza dr. Tidrenczel Zsolt, aki azt is elmondta, hogy érdemes figyelni az erre szakosodott diagnosztikai központok ajánlatait, mert van olyan intézmény, ahol a non-invazív teszt megrendelésekor elengedik a genetikai tanácsadás árát.

Kapcsolódó cikkek:
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás