2019.12.14. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


A feleségem az én jó tündérem!

Decker Ádám világbajnok vízilabdázó sok figyelmet fordít az egészséges táplálkozásra.

Családi Lap
2015.10.05  14:57   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Decker Ádám világbajnok vízilabdázója keményen edz, versenyekre készül, fiatal sporttehetségeket patronál, második diplomáját csinálja, júliusban pedig apuka lett. Ilyen aktív életmód mellett „kétméteres" immunrendszere bizony támogatásra szorul, ebben kiváló partnere a 12 féle vitamint és 10 féle ásványi anyagot tartalmazó One-A-Day multivitamin.
Több mint 20 éve vagy az élsportban. Hogyan foglalnád össze röviden ezeket az éveket?
A vízilabda engem és a testvéremet, Attilát is rendesen megfertőzte, mindketten a válogatott tagjai vagyunk, én védő, ő kapus. Az eddigi legkomolyabb eredményem a világbajnoki arany, azonban további szép érmek csillognak a gyűjteményemben. Szívesen emlékszem vissza a tavalyi eb-re, ahol bár ezüsttel zártuk a versenyt, ugyanakkor nagyon inspiráló volt hazai közönség előtt játszani. Rendkívül közel állnak a szívemhez a magyar bajnoki címek, ezekre már nagyon vágytam, és egy igazán jó társasággal küzdöttem meg értük. Jelenleg a jövő évi olimpia a fő fókusz, de előtte még jó lenne aranyat hozni az Európa-bajnokságról is.

Mik az erősségeid és a gyengeségeid a sportban?
Pozitívumként említeném meg a kitartásomat és az elszántságomat, illetve hogy mentálisan erős vagyok. Hátrányom, hogy az állóképességem gyengébb, illetve méreteimből adódóan a finom mesterfogások szoktak gondot okozni.

Milyen edzésmunkát kíván meg tőled a vízilabda, illetve milyen mozgásformákat kedvelsz civilben?
Nemrég elkezdődött a klubszezon és ezzel együtt a kemény alapozó edzések: úszás, lábtempó, súlyzózás, cross fit - ez jelenleg fizikailag maximálisan lefáraszt. Amikor nem alapozunk, akkor az edzések inkább a taktika, a lábtempó irányába mozdulnak el. Alapvetően aktív ember vagyok, szeretek mozogni, amennyiben marad rá kellő időm és energiám. A feleségemmel például nagyon szeretünk teniszezni, ő kifejezetten jó benne, de sajnos már régen nyílt alkalmunk a közös játékra. Emellett szimpatizálok a wakeboard-dal is.

Azt mondják, minden sikeres férfi mögött egy nő áll. A te esetedben ez a feleséged, Andrea.
Igen, ő az én jó tündérem, aki gondoskodik arról, hogy mindig egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Andi korábban magyar bajnok fitneszversenyző volt, így kisujjában van a sporttáplálkozás. Emellett pedig a BioTechUSA sporttáplálkozási szakértője, Silye Gabriella Sporttáplálkozás a maximális teljesítményhez c. könyvéből „puskázunk". Nagyon odafigyelünk arra, hogy minőségi élelimszereket fogyasszunk, bevásárláskor például rengeteg időt töltünk a címkék, összetevők böngészésével. Igyekszünk keveset nassolni és egészséges, de finom alternatívákat találni a hizlaló vagy egészségtelen ételek helyett. A főzőtudományunkat pedig már bizonyítottuk is egy tévéműsorban, ahol azon a héten mi készítettük a legegészségesebb menüt.

Mennyire van jelen az életedben a táplálék-kiegészítés?
Sajnos a vízilabdában nincsenek olyan komoly szakemberek, akik a táplálkozásban segíteni tudnának a sportolóknak. Én nagyjából a húszas éveim közepéig azt ettem, ami éppen eszembe jutott. Amikor észrevettem, hogy lassul az anyagcserém, akkor kezdtem el érdeklődni a táplálék-kiegészítők iránt. Az élsportolói lét egyik nagy előnye, hogy rendszeresen vizsgálnak bennünket, így folyamatos visszajelzést kapunk az egészségi állapotunkról. A laboreredmények és az aktuális célok alapján állítom össze a termékeket, amiket szedek, illetve sok segítséget kapok Németh Sándortól, a BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialistájától. Nagyjából három éve fogyasztom a BioTechUSA termékeit, ezek maximálisan biztonságosak, doppingmentesek, ami egy élsportoló számára kulcsfontosságú.

Jelenleg fehérjét, l-carnitine-t, ásványi anyagokat és multivitamint szedek rendszeresen. Habár rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz az étrendem, tisztában vagyok azzal, hogy ezek vitamintartalma már nem ugyanaz, mint 10-20 évvel ezelőtt, ezért választottam a One-A-Day multivitamint, ami 12 féle vitamint és 10 féle ásványi anyagot tartalmaz, emellett pedig gluténmentes. Igyekszem edukálni a csapattársaimat is, bár a fejekben sajnos még sok negatív sztereotípia él. Sokan gondolják azt, hogy az a tuti, ha egyáltalán nem szednek semmit, mert abból biztosan nem lehet baj. Amikor csapatkapitány voltam, bevittem a termékeket az öltözőbe, ennek köszönhetően a bajnokság végére többen rendszeres fogyasztókká váltak. A táplálék-kiegészítőknek jelentős szerepe van abban is, hogy az élsportban egyre jobban tolódik ki az életkor, drasztikusan fejlődik a tudomány a sport mögött.

Megnyerő külső, sikeres sportkarrier, szerető család. Lehet még kerekebb Decker Ádám világa?
Júliusban megszületett a kislányom, Lilien, így most minden idő a családomé. A vízilabdát továbbra is imádom, addig szeretném folytatni, ameddig a testem engedi. Jelenleg mechatronikai mérnöknek tanulok. Borzasztóan érdekelnek a kütyük, szeretnék autók közelében elhelyezkedni, és egy saját vállalkozás is tervben van. Fontos szívügyem, hogy a sport által másnak is ilyen teljes élet, ilyen kerek világ jusson. Nagy Viktorral és Kiss Gergellyel ezért alapítottuk a Modern Sport Akadémiát, ahol a sportolni vágyó gyerekek magas szinten tudják elsajátítani a vízilabda, az úszás, a szinkronúszás és a sportlövészet alapjait. Szeretnénk megadni a gyerekeknek a lehetőséget arra, hogy a tehetségüket időben felfedezzük és gondozzuk, a kevésbé tehetségeseknek pedig egy egészséges, önbizalommal teli, és kudarctól nem tartó életben próbálunk segédkezet nyújtani.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás