2019.09.21. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


MIT HOZ AZ ŐSZ EGÉSZSÉGÜNKBEN?

Itt az ideje egy alapos kivizsgálásnak!

Családi Lap
2015.09.24  09:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Az időjárás zordabbra fordulásával minden változik bennünk és körülöttünk, véget ér a lazítás ideje. Érinti ez egész életmódunkat, hiszen fel kell készítenünk magunkat az évszakváltásra, a nagyobb megterhelésre. Ősszel több a feladat munkában, családban, egészségünk megőrzésében egyaránt. Megterhelés ez testi-lelki szempontból, melyre fokozottan fel kell készítenünk magunkat, szervezetünket. A korai kelés, rendszertelenebb táplálkozás, rohanós hétköznapok, bővülő feladatok, a betakarítás, a teendőink bővülése, a hűvösebb, szelesebb napok jelentik az ősz fokozott kihívásait.
Az ősz, az új ritmus, és a terhelés lehet azonban egy tudatosabb életvitel kezdete is mindannyiunk számára. Remek lehetőség, hogy hétköznapjainkat átgondolva olyan rutint alakítsunk ki, melyben egészségesebben, kiegyensúlyozottabban élhetünk. Remek alkalom, hogy tudatosan felkészüljünk a közelgő nagyobb megterhelésre.
Egészségi állapotunk felmérését kezdhetjük szakember bevonásával, vagy akár kényelmesen, otthonunkban, házi egészségvédő eszközök bevonásával. Egészségügyi értékeink rutin ellenőrzése, mint a testsúlyváltozás, a vérnyomás, a vércukorszint, koleszterinszint ellenőrzése azonnali irányt mutat a további teendőkről. Figyeljünk a legapróbb jelekre, hiszen a szervezetben elindult negatív folyamatokat könnyebb az elején megállítani, mint amikor már komoly tüneteket észlelünk! A tudatos és elővigyázatos életmód meghatározza mindennapjainkat, hangulatunkat és közérzetünket.


Eljött a vizsgálatok ideje
Ha szervezetünk erős, és egészségesek vagyunk, ha nincsenek panaszaink, akkor sem árt az éves rendszeres állapotfelmérés. Ha azonban komolyabb tüneteket észlelünk, ne késlekedjünk orvosi segítséget kérni! Az ősz elején jelentkező rossz közérzet, vagy sorozatos megfázás utalhat arra is, hogy immunredszerünk komolyabb terhelésnek van kitéve, netán makacs baktériumok, vagy vírusok támadtak meg bennünket. Az is lehet, hogy következetlen táplálkozásunk miatt hiányt szenvedünk bizonyos vitaminokban, ásványi anyagokban. Érdemes még a téli hideg beállta előtt komolyan venni a figyelmeztető jeleket, és felkészíteni szervezetünket az évszakok és feladatok okozta nagyobb terhelésre. Figyeljünk fokozottan a gyermekekre és az idősebbekre, az ősz remek alkalom, hogy elvégezzük az évente ajánlott rutinszerű lapborvizsgálatokat. A laboratóriumi leleltek pontos útmutatás adnak arra nézve, miképp maradhatunk erősek, és harmonikusak a nehezebb évszakokban is.

Segít a labordiagnosztika
A különféle testnedvek összetételét, illetve a szervezetben található kémiai és biológiai anyagok mennyiségét vizsgálja a labordiagnosztika. A speciális technológiával és műszerekkel elemzett vér- vagy vizeletminta segít az orvosoknak a pontos és mielőbbi diagnózis felállításában. Épp ezért lényeges, hogy még a laborvizsgálatok előtt átessünk egy orvosi ellenőrzésen is, hiszen így biztosak lehetünk benne, hogy orvosunk már egy szakmailag indokolt, célzott laboratóriumi vizsgálatot rendel el. Ezzel rengeteg időt és felesleges vizsgálatokat megspórolhatunk.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás