2020.05.29. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Tegyük helyre az izmokat!

Nincs annál nagyobb öröm, mint amikor újra egészségesen láthatunk egy olyan kisgyereket, fiatalt, akiről a legtöbben már lemondtak.

Családi Lap
2015.09.22  14:18   frissítve: 2015.09.22 14:24
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Dévény Anna, a DSGM kifejlesztője, életének hatvan évét áldozta arra, hogy a leggyengébb újszülöttől kezdve a profi táncosig, mindenkinek megadja a feltételek nélküli mozgás örömét. Egy jövőre induló támogatás kapcsán beszélgettünk a gyógytornász, művészi torna szakedzővel.

 

A boldog, de még tapasztalatlan szülő hazaviszi a babát a kórházból; úgy tűnik, minden rendben, de aztán telnek a hetek, és észreveszi, valami mégsem úgy történik, ahogy kellene. A baba, akit a hasára fektetett a kiságyban, a hátán fekszik. Vagy fordítva. Akár büszke is lehetne rá - hogy gyermeke már az első héten-hónapban átfordul -, ha korábban nem mondta volna neki valaki, hogy az nem jó jel. Ezután kérdezni kezd, kideríti, mi lehet a baj, majd rémülten megoldást keres. Ha szerencséje van, Dévény Anna neve ugrik fel először a világhálón a találatok között.

Ha rossz fele húz az izom...

Dévény Anna módszerénél a gyógyítás és a fejlesztés kettéválik. A gyógyítás kézzel végzett izom-ín manipuláció - amely nem masszázs. Az izomzatnak - izmok, inak, kötőszövet - a normál szöveti állapotát és helyzetét teremtik meg vele. A cél, hogy ne legyenek letapadások, zsugorodások és eltorzult helyzetek.
„Ha összehúzódott az izom, és ebbe nem nyúlunk bele, és nem tesszük a kezünkkel normál állapotúvá, nem hárítjuk el a zsugorodást, akkor milyen mozgást várunk el a betegtől? - kérdezi a terapeuta. - Ha erre a rossz állapotra rádolgozik a páciens, attól csak a hibák halmozódnak. Ezek a letapadások, zsugorodások elhúzzák normális helyükről az izmokat. Ha az izom nem ott fut le, ahova a Jóisten azt teremtette, akkor, ha azt mondják, hogy vigyem a számba a levest, a fülembe fogom önteni, mert az izom rossz felé húz."
Ezzel a kezeléssel ezt a feladatot meg lehet oldani - nem tornával, mert az másra való. Ami a csodás ráadás, hogy az izomkorrekcióval egyidejűleg az inakban lévő idegvégződéseket direkt ingereljük, a bőrön keresztül. Ez lett a szülési sérülések gyógyításának a kulcsa, de csak ha minél hamarabb kezdjük a kezelést.Ahogy Anna mesél, magyaráz - tűz van a hangjában. Ma is az az elsődleges véleménye, hogy három csomagból kellene állnia a mozgásrehabilitációnak - kórképek ismerete, az egészséges mozgás ismerete és a saját testünk felfedezése - végül pedig ezt kellene transzponálni a sérülésre. Hogy miért? Mert ha a jó, egészséges mozgást szeretnénk elérni, akkor meg kell tapasztalnunk, milyen is az.

És íme, elértünk a nagy egyet nem értés kellős közepébe. Ennek oka, hogy az eddigi módszerek íróasztal mögött születtek, mozgásképzetlen emberek kitaláltak valamit, erről szól a mozgásrehabilitáció itthon és az egész világon. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mindenki azt erőlteti, amire a csecsemő, a gyerek vagy a felnőtt nem képes. „Nem azért nem csinálja, mert nem akarja, hanem mert nem tudja. Ha nem teszem képessé, akkor mit várok el?

Elkezdődött a csata

Korábban Anna húsz évig egy neurológiai osztályon dolgozott, és ezzel párhuzamosan a Berczik-módszerrel művészi tornát tanított. (Ez a módszer nem köti feltételekhez a mozgás megtanítását, hanem megnézi, mire képes az ember, és azon belül hozza ki belőle a maximumot - a szerk.) Majd egyszer csak vége lett a türelmének. Húszévi neurológiai és művészitorna-oktatással a háta mögött azt mondta, hogy kész, nem bírja tovább a neurológiát sikerélmény nélkül. Rettenetes húsz év volt, mert halálra strapálta magát - igyekezett segíteni, és el sem tudta képzelni, hogy van más út is. Aztán jött egy felkérés, hogy súlyos gerincferdült gyerekeknek tartson órákat. „1976-ban a Berczik-módszert szem előtt tartva kezdtem el a korrekció mellett a szép mozgás örömét is megadni nekik" - meséli.
A negyedik évben már haladó növendékek is voltak a csoportban. Ennek az évnek a végén egy nagyon jó kis műsort állítottak össze. Ekkor hívta fel valaki Vitray Tamás figyelmét a munkára és az eredményére. Így lett Anna közönségszavazattal győztes a Siker c. műsorban. „Ami ezután következett, az maga volt a pokol - emlékszik vissza. - Teljes kiközösítés, eszméletlenül sok munka. Még magatehetetlen kamaszokkal is megrohantak. De senkit sem tudtam elküldeni. Viszont a csata elkezdődött. Miért? Mert Dévény Anna merőben más és hatásos gyógymódot kínál, ami homlokegyenest nekimegy annak, amit eddig gondoltak a mozgásrehabilitációról.

Fillinger G. Dóra


A cikk folytatása a Családi Lap szeptemberi számában olvasható.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás