2020.06.01. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Facebook-posztot nem lehet ajándékba adni

Nyáry Krisztiánnal beszélgettünk.

2015.09.16  12:55   frissítve: 2015.09.16 13:01
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Nyáry Krisztián költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a katedrát elhagyva kommunikációs tanácsadóként dolgozott. Vezetett PR-ügynökséget, közvélemény-kutató intézetet, betöltött kommunikációs igazgatói posztot állami szervezetnél. 2012-ben a legnagyobb közösségi oldalon a barátainak kezdett el magyar írók és művészek szerelmi életéről publikálni, ami néhány hónap alatt olyan népszerű lett, hogy hamarosan testet öltött az Így szerettek ők című kötetekben. Tavaly decemberben elvesztette a feleségét, két kislány édesapja. Jelenleg a Magvető Kiadó igazgatója.
Egy kommunikációs szakember melyik kérdéstől fél a legjobban? Mi lenne a legkellemetlenebb, amit most megkérdezhetnék?

A legrosszabb kérdés az, amire nem tudok válaszolni. Az összes többinek elébe állok. Vannak még az unalmasak, amelyeket mindenki feltesz nekem, akár interjúban, akár egy író-olvasó találkozón. Például, hogy ki volt az első szerelmespár, amelyről írtam a Facebookon.Fotó: Aknay Csaba

Bár tudom a választ, nekem is fel kell tennem. Kikről posztolt először?

Tulajdonképpen nem is írtam, vagy nem sokat, mert legelőször egy fényképet mutattam meg. Radnóti Miklóst és Gyarmati Fannit ábrázolta, síelés közben. Annyira modern fotó volt. Fiatalok, boldogok rajta - miközben mi már ismerjük a tragikus véget. Kevésbé ismert felvétel, de nagyon szerethető. Nagyon sokan megosztották.

Nem véletlenül szeretném, ha róluk is beszélnénk. A magazin egyik témája a szeretők státusza, érzései, vívódásai, és Beck Judit miatt ők is belekerültek a lapba. Ön hogy látja ezt a történetet?

Vannak olyan életrajzi adatok, amelyek az irodalomtudósok között evidenciák, az iskolai irodalmi kánon azonban kihagyja, szőnyeg alá rejti, nem beszél róluk. A tankönyvi világ a szerzőket többnyire kultikusan, szoborszerűen szereti ábrázolni. Ez a szerelmi háromszög sem volt közismert. Van néhány kivétel: Balassinál belefér a csélcsapság, Adynál sem gond a bohém életmód. Miközben ez a kapcsolat kiolvasható Radnóti naplójából, megírta Ferencz Győző a monográfiában. Én nem csináltam mást, csak utánaolvastam és elmeséltem. Szórakoztató, ismeretterjesztő módon. Tudom, hogy Gyarmati Fanninak is felolvasták. Amikor megjelent az első kötetem, ő volt az egyetlen, aki még élt a szereplők közül. Az volt a szokása, ha nem érdekelte valami, akkor nem hallgatta végig. Ezt nem szakította félbe. Aztán később hallottam, hogy az Így szerettek ők című könyvemet küldte el Juhász Ferencnek a születésnapjára. Nem mondhatom tehát, hogy zavarta, hogy ez szóba került, hogy nagyobb nyilvánosságot kapott. Igaz, én az ő szerelmük történetét írtam meg elsősorban.
Idealizált szerelemként tanították őket, s közben kiderült, hogy létezett egy párhuzamos másik. Ez azért sokakat sokkolt.
Pedig ezen a történeten nincs csámcsogni való. Egy értelmiségi pár életében akadt egy kitérő. A férfi egy rövid időre beleszeretett egy másik nőbe. Aztán a felesége mellett maradt, és ezt a kapcsolatuk túlélte. Kibírták ezt is. Ennyi történt. Hogy Radnótinak ez persze fontos volt, az nyilvánvaló. De Fanni ebből sosem csinált titkot. Ebből mi csináltunk, az olvasók. A költőket hagyni kell dolgozni, és nem szabad őket megölni - ezt gondolta. Ha lebontjuk az egész történetről azt, hogy kikről szól, egyszerűen egy értelmiségi, városi fiatal párnak a története. Ilyet nap mint nap látunk: szeretnek, megcsalnak, vétkeznek, szenvednek, kibékülnek. Az lehet furcsa, hogy a harmincas, negyvenes években úgy éltek, ahogy mi ma. Miközben ugyanazon a Magyarországon, vidéken és falun archaikus társas viszonyok uralkodtak.

Az első két könyv elég nagy formátumú lett, albumszerű. Ágyban például nehéz olvasni.

Nem véletlenül. A könyv a közösségi médiában született meg, az is kérdés volt, hogy amit egyszer ingyen megkaptak az emberek, megvásárolnák-e. Egy Facebook-posztot azonban nem lehet ajándékba adni. Ezek a kötetek pont azért ilyenek, hogy születésnapra, évfordulóra legyen mit választani.

Papp Noémi

A cikk folytatása a Családi Lap szeptemberi számában olvasható.

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás