2019.09.21. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Kellemetlen vírusok

Bármikor támadhat a kellemetlen hasmenéses tüneteket okozó calicivírus!

Családi Lap
2015.06.01  16:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A calicivírus mostanában sok ember életét nehezíti meg. Az egyik fő probléma, hogy többször is áteshetünk a vírus okozta hasmenéses tüneteken, tekintettel arra, hogy kórokozónak számos variánsa van, hasonlóképpen az influenzavírushoz.
Ez az oka annak, hogy a betegség ellen tartós védettség nem alakul ki. A calicivírus-járvány egy-egy országon, kisebb-nagyobb területen könnyedén végigsöpörhet. A fertőzés gyakran egészségügyi intézményekben lép fel, hiszen ilyen helyeken a vírus könnyen terjed. Ugyancsak jellemző, hogy évről-évre tengeri hajóutakon tör ki calicivírus-járvány, tehát a nyaralások során fokozottan kell figyelni a higiéniás szabályok betartásra.

A calicivírus már nagyon kis mennyiségben képes betegséget okozni. Elsősorban a közösen fogyasztott ételek útján terjed, de hányó betegektől belélegezve is megfertőződhetünk. Mivel a vírus fertőző dózisa nagyon alacsony, azaz tüneteket már minimális számú kórokozó is kiválthat, a betegség megelőzése, elkerülése nagyon nehéz akkor, ha azt már valaki behurcolta egy közösségbe; a kézhigiénia betartása persze kulcsfontosságú.

A gyerekek és felnőttek, férfiak és nők fogékonysága között érdemi különbség nincs. Kis öröm az ürömben, hogy a betegség legtöbb esetben enyhe lefolyású, önmagától gyógyulhat, emiatt orvoshoz sem kell feltétlenül fordulnunk. Másrészt az orvosoknak nem kötelező a panaszosok székletét calicivírust kimutató vizsgálatra küldeniük, a fertőzéseket nem kell jelenteniük. Ebből viszont az is következik, hogy a járványügyi laboratóriumoknak is csak becsült adataik lehetnek. Pontos információk egyedül azokról a megbetegedésekről vannak, amelyek egy-egy iskolát, egészségügyi intézményt vagy szociális otthon érintenek.

Pedig a fejlett labordiagnosztikai módszerek ma már lehetővé teszik, hogy a laboratóriumi munka újabb és újabb területei váljanak teljesen automatizálttá. Egyetlen gépen fut végig több, korábban manuálisan végzett folyamat. Így jelentősen csökken a hibák száma, nő a mérések pontossága, a laborok munkájának hatékonysága, végső soron a betegek biztonsága.


Kapcsolódó cikkek:
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás