2019.12.10. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Minél színesebb, annál jobb

Egészségünk egyik alappillére a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása.

Takács Hajnalka
2014.11.26  11:56   frissítve: 2014.11.26 13:11
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Tavasztól kezdve hatalmas a kínálat, vitaminbombák tucatjai között válogathatunk. Nézzük, melyik színű finomság milyen értékeket rejt magában, és milyen formában kerülhet a tányérunkra.
Egészségünk megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében ajánlott naponta minimum fél kiló zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Néhány ajánlás napi 700-900 grammot tart ideálisnak. Sajnos átlagfogyasztásunk messze elmarad ettől az értéktől, hiszen zöldségből naponta 130 grammot, gyümölcsből pedig 100 grammot fogyasztunk átlagosan.

Pedig milyen jó is lenne, ha bőven ennénk belőlük! Hiszen valódi vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-bombák, élelmirost-tartalmuk segíti az emésztőrendszer működését, a nagyobb telítettségérzet kialakulását, magas víztartalmuk pedig hozzájárul a napi folyadékszükséglet pótlásához. A napi fél kiló felosztását így javasoljuk: 350 gramm zöldség és 150 gramm gyümölcs. A zöldségeket a legegyszerűbben a főétkezéseinkbe tudjuk belecsempészni, míg a gyümölcsök a kis étkezésekre kiválóak.

Sokak számára lehetetlen mennyiségnek tűnhet a közel 40 dkg zöldség, de ez már 5 közepes méretű paradicsommal egyenértékű, ami egész napra elosztva bőven elfogyasztható. Természetesen annál jobb, minél többféle színből, minél többféle zöldségből állítjuk össze a napi szükségletet, ugyanis minél színesebb a tányér, annál biztosabbak lehetünk a bőséges vitaminpótlásban.

Fehér = allilszulfid

Legjellemzőbb képviselőik a hagymafélék. Allilszulfid nevű alkotóeleme baktérium-, gombaölő, gyulladáscsökkentő, érelmeszesedést gátló, tumorellenes hatású, sőt, az emésztést is segíti.
A fokhagymában levő anyag megakadályozza a tumorsejtek szaporodását, és csökkenti a vérnyomást. A májusban termő újhagymát fogyaszthatjuk reggeli szendvicsünk mellé, főétkezésre fokhagymás pácban érlelet húsokat vagy snidlinges tésztaköretet is készíthetünk.

Sárga = béta-karotin

A sárga és narancssárga zöldségek festékanyaga a béta-karotin, amelynek erős antioxidáns tulajdonsága van. A béta-karotin A-vitaminná tud alakulni a szervezetben, és a bőr szépségéhez ez a legfontosabb növényi színanyag. Jeles képviselője a sárgarépa, melyet bár rengeteg formában készíthetünk, mégis inkább nyersen javasoljuk a fogyasztását. Hőkezelve ugyanis megnő a glikémiás indexe, így a vércukorszint-emelő hatása is magasabb lesz. Hasábokra vágva mártogatósokhoz, lereszelve túrókrémben is fogyaszthatjuk.
A sárgarépát nem kedvelőknek ajánljuk a sárgadinnyét és a mangót. A sárgadinnyét nemcsak önmagában, de hozzáadott cukortól mentes fagylaltokhoz, jégkrémekhez is tálalhatjuk.

Piros = likopin

Legismertebb forrása a paradicsom. Megtalálható még a csipkebogyóban, a görögdinnyében, a pirospaprikában és a vérnarancsban is. A likopin az egyik legerősebb rákellenes anyag. A paradicsomot nyersen szendvicsekhez, paradicsomleveshez, salátához, sütve, töltve, egyszóval rendkívül változatos formában elkészíthetjük.

Lila = antocianin

Ez a festékanyag felel a vöröskáposzta, a lila hagyma és a cékla szép színéért. Egyre nagyobb szerepet játszik a rákmegelőzésben, a krónikus ízületi betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A vöröskáposzta nagyszerű húsok mellé köretnek, egy kis reszelt almával keverve, vagy zellerrel is fenséges. Céklával is vegyíthetjük, mely nemcsak salátának, de levesekhez is használható. A lila hagyma hidegtálakhoz és salátákhoz is illik.

A cékla hőkezelve magasabb glikémiás indexszel rendelkezik, ezért figyeljünk, hogy az elkészült ételben mellette fehérje és egészséges zsiradék is legyen, hogy a glikémiás index csökkenhessen.
A gyümölcsök közül a piros szőlő, a cseresznye, az áfonya és a málna is tartalmaz antocianint. A málnának csupán 5-6 gramm a szénhidráttartalma, míg a másik három szép piros színű gyümölcsben jóval több a szénhidrát. Fogyni vágyóknak és cukorbetegeknek a szőlő fogyasztása a legveszélyesebb, jelentős szőlőcukor-tartalma miatt.

Zöld = klorofill

A zöld színnek számos képviselője van: fejes saláta, brokkoli, uborka, karalábé, zöldpaprika stb. Gazdag antioxidáns-források, hiszen sok bennük a béta-karotin, a zeaxantin és a lutein. Utóbbi kettő nagyban hozzájárul a megfelelő látáshoz és a szem egészségéhez. Az avokádó vagy éppen a tök is a luteinnek és a zeaxantinnak köszönheti sárgás-zöldes színét.

A fejes saláta nyáron igazán üdítő a laktató tojásos galuska mellé, de szendvicsekbe is rétegezhetjük. A brokkolit krémlevesnek, párolt köretnek, csőben sültnek készíthetjük. Az uborkát karikázva szendvicsre is tehetjük, ínyenceknek hideg uborkalevesként tálalhatjuk, de talán a legklasszikusabb formája a tejfölös vagy ecetes uborkasaláta a sültek mellé.

A karalábét van, aki nyersen is elropogtatja, nyilvánvaló, hogy ebben a formában van a legtöbb vitamin benne. De főzve, sütve sem veszít gasztronómiai értékéből. Levesként is közkedvelt, töltött karalábéként pedig sok értékes hozzávalóval tudjuk dúsítani. Fehér rizs helyett Update1 rizsszemtésztával is tölthetjük, hús helyett akár gomba is kerülhet bele.

A zöldpaprikát körözöttel, tojáskrémmel töltve és gusztusosan felszeletelve is tálalhatjuk. Nyáron lecsóként a legnépszerűbb, és a töltött paprika is sokak kedvence. Vacsorára feldarabolva és mozzarellával egybesütve tápláló, laktató étel.

Az avokádó krémként elkészítve a legklasszikusabb, de felkockázva és salátába téve is nagyon pikánssá teszi az ételt. Ne sózzuk, mert keserűvé válhat!
A tököt ránthatjuk is, de a legegészségesebb a töltött tök, amelyre reszelt sajtot, paradicsomkarikát is tehetünk.

Minél erősebb, élénkebb egy zöldség vagy gyümölcs színe, annál több jótékony hatású színanyag van benne.

Óvatosan a frissen csavart levekkel!
A frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek bár rendkívül vitamindúsak, a tápanyagok közül csupán szénhidrátokat tartalmaznak, mindezt folyékony formában, ezáltal gyorsabbá téve a felszívódást és növelve a glikémiás indexet. Napi 1 pohár friss gyümölcs- vagy zöldséglé a főétkezéshez megengedhető, de a szükséges folyadékmennyiséget ne ezek levéből pótoljuk!

forrás: Update magazin





A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás