2019.08.25. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Endometriózis a nők rettegett betegsége?

Az endometriózis 95 %-ban a reproduktív korú nők betegsége, a nem szült nőknél gyakoribb.

2014.09.29  12:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Az endometriózis egy komplex, ösztrogénfüggő, autoimmun nőgyógyászati kórkép.
Az endometriózis egy komplex, ösztrogénfüggő, autoimmun nőgyógyászati kórkép. A betegség elnevezése az „endometrium" (latin eredetű, jelentése „a méhet belülről borító nyálkahártya") szóból ered, a kórkép lényege pedig, hogy ez a nyálkahártya nem csupán a méh belső falát borítja, hanem a szervezetben máshol is megjelenik (méh külső fala, petefészkek, méhtartó szalagok, húgyhólyag, belek, külső nemi szervek, ízületek, tüdő, agy). Az eltévedt szövetek azonban máshol is ugyanúgy viselkednek, mint a méhben: minden ciklusban megvastagszanak, sőt véreznek is. Mivel azonban az említett helyekről a vér nem tud kiürülni, a jelenség heves fájdalommal, görcsökkel jár, és a klimax beköszöntéig kellemetlen tüneteket okoz.


Az endometriózis 95 %-ban a reproduktív korú nők betegsége, a nem szült nőknél gyakoribb. Aktiválhatják gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelések (pl. célzott hormon- és gyógyszerterápia, ezek lehetek akár fogamzásgátló vagy fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletták stb.), vagy gyógynövények folyamatos és indokolatlan fogyasztása, illetve állandó alacsony szintű gyulladások a szervezetben, a mozgásszegény életmód, a helytelen és hektikus táplálkozási szokások, alhasi trauma (extrém mozgások vagy baleset, műtét által kiváltott hasi stressz). Sokszor szülés, császármetszés vagy vetélés után is kialakulhat, illetve jelentkezik a betegség.


Endometriózis és költségei

A betegség sokba kerül mindenkinek: 2012 áprilisában publikálták a Human Reproduction című szaklapban azt az átfogó kutatást és annak eredményeit, mely az endometriózissal járó direkt és közvetett költségeket mérte fel. Az ENDOCOST vizsgálatában 10 ország 12 endometriózis-központja vett részt, 909 páciens kérdőíves kikérdezésével. Hazánkban a kutatás vezetője Dr. Bokor Attila, a Semmelweis Egyetem I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának laparoszkópos csoport vezetője volt. A számadatok kijózanítóak: mint kiderült, átlagban 9579 euróba, vagyis 3 millió forintba kerül egy endometriózisos nő évente. Ennek az összegnek mindössze a harmadát teszik ki a tényleges egészségügyi ellátás költségei, kétharmadát pedig a munkából való kieséssel járó kiadások.

Női egészségért Klub - Együtt könnyebb!

A betegséget és az azzal járó megrázkódtatásokat ismerve hosszú évek fájdalmas menstruációi, görcsös fájdalmai és szenvedése után, túl számtalan vizsgálaton és műtéten három endometriózissal küzdő fiatal nő, Salamon Adrienn, Kocsi Gabriella és Forró Csilla úgy döntött, hogy érintettként hangot ad annak, amit átélt és tapasztalt, mégpedig azért, hogy a lehető legkevesebb nőnek, illetve családjának kelljen hasonlót megélnie. Alapítottak egy „Női Egészségért Klubot", ahol az endometriózissal, illetve más női betegségekkel küzdők, barátaik, családjuk gyakorlati tippeket, tanácsokat kaphatnak online vagy akár személyesen is.

 


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás