2019.08.18. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Nagyon kevesen akarnak fiatalon szülők lenni

Egy friss felmérés szerint a pénzhiány, illetve a munka és a karrier féltése áll a késői gyerekvállalás hátterében.

Családi Lap
2014.09.25  16:15   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A magyarok több mint negyede egyetlen gyerek felnevelését sem tudná finanszírozni, a 30 év alattiak egyötöde pedig nem is tervez családalapítást - derült ki az MSD Pharma Hungary Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.
A magyarok 80%-a szerint érdemes 30 éves kor alatt szülni. Ám ez csak az elmélet! A valóságban harminc éves kora előtt csupán a nők 12%-a válik szülővé, a férfiak pedig ennél is tovább halogatják az apaságot: mindössze 3%-uk vállalja a feladatot a harmadik x előtt, és a legtöbben negyven felé sem sietik el a családalapítást (60%-uk még ebben az életszakaszban is gyermektelen). Az iskolázottság is befolyásolja a gyermekvállalás ideális időpontját: a diplomások több mint negyede (27%) szerint harminc vagy akár negyven éves kor felett is ráér, míg az alapfokú végzettségűek 84%-a szerint már huszonévesen időszerű a családalapítás.


Pénz, pénz, pénz
A gyermekvállalás tehát egyre inkább kitolódik, és ez a folyamat főként egzisztenciális okokkal magyarázható: a családalapítás előtt álló válaszadók több mint negyede (27%) szerint egy gyerek felnevelését sem lehet ma finanszírozni. Nagyon sokan vannak azok is, akik úgy látják: legfeljebb egy utódra telik, két vagy három gyerek eltartását pedig csak minden harmadik pár tudná megoldani (35%). Bár a fővárosi és a vidéki lakosság nagyon hasonlóan vélekedik az anyagi nehézségekről, a nagycsaládosok pénzügyi helyzetének megítélésében látszik némi különbség. Minden tizedik budapesti szerint akár három vagy több gyerek felnevelése is kigazdálkodható, miközben az ország többi részén csak a válaszadók 5%-a vélekedik így.

Család és karrier

A nők fele (48%) szerint nehezen lehet helyt állni anyaként és munkavállalóként egyszerre, és közel ugyanennyien (46%) úgy látják: muszáj választani a család és a karrier között. A gyermekáldás előtt álló nők meglehetősen borúlátók: minden második (49%) attól tart, hogy munkahelye vagy pozíciója veszélybe kerülhet azzal, ha elmegy GYES-re. Ez a félelem később csak fokozódik: a negyvenes éveikben járók közül tízből nyolcan vélekednek így (78%). A félelmek sajnos korántsem alaptalanok: a családanyák negyede (24%) tapasztalt már valamilyen problémát a munkahelyén, amikor kiderült, hogy várandós. A válaszadók tizedét nem vették vissza GYES után, vagy nem sokkal később elküldték, de olyan is akadt, akit alacsonyabb pozícióba helyeztek át (5%). Százból hat nőnek (6%) pedig tovább kellett állapotosan dolgoznia, mint ameddig szeretett volna.
A karrier fontos, de önmagában kevés: a megkérdezettek szerint a nőknek testileg és lelkileg is készen kell állniuk az anyaságra, és abban is majdnem mindenki egyetért, hogy a családalapításhoz elengedhetetlen a stabil párkapcsolat és a megfelelő időzítés.


Tájékozatlanok vagyunk

Meglepő, hogy továbbra is ennyire tájékozatlanok a magyarok, hiszen a többségüknek nagyon fontos a gyerekvállalás időzítése és tervezhetősége. A válaszadók kétharmada például kipróbálna egy olyan módszert, ami nem igényel mindennapos odafigyelést, de nem is köteleződik el vele hosszú távon, akár évekre" - zárja a fogamzásgátlás világnapja alkalmából készített kutatás elemzését dr. Pozsgay Csilla.
Naponta 100 abortusz
A gyermekvállalás kérdését a fogamzásgátlás is befolyásolhatja.
A kutatási eredményekből is látszik, hogy a magyarok többsége nem szeretné a véletlenre bízni a családalapítás kérdését, sokan mégis felelőtlen szexuális életet élnek. Magyarországon még mindig 100 abortusz jut az év minden napjára, ami részben a nem elég megbízható fogamzásgátló módszerek alkalmazásával magyarázható. Tudatosítani kell a nőkben és a férfiakban is, hogy a terhesség-megszakítás lelki és fizikai terhét nem éri meg kockáztatni"- mutat rá a fogamzásgátlás és a gyerekvállalás összefüggéseire dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója. (képünkön fent jobbról a második)
A magyarok tájékozatlanságát jól mutatja, hogy a 30 év alattiak 10%-a egyáltalán nem védekezik az együttlétek során, de a többiek sem elég óvatosak. A fiatalok közel egyharmada a rendkívül kockázatos megszakításos közösülésre és a naptár módszerre esküszik, miközben a tökéletes alkalmazás esetén csaknem 100%-os megbízhatóságú tablettát, spirált és hüvelygyűrűt csupán 43%-uk választja. Az alkalmazási előírásokkal a tudatosabb nőknek is meggyűlik a baja: sokan nem tudják, hogy akár egyetlen tabletta kihagyása is nem kívánt terhességhez vezethet. Tízből négy magyar azzal sincs tisztában, hogy a spirál az első gyermek megszületése előtt nem az elsődlegesen javasolt módszer. Illetve sokan vagy nem, vagy rosszul tudják, hogy teherbe lehet-e esni a szoptatás ideje alatt (26%).

Sztárok és a nőgyógyász véleménye

Erős Antónia

„A családalapítás rendkívül komoly lépés, és csak egy kis része az, hogy például ki marad majd otthon a gyerekkel. A mi esetünk egyébként speciális, ugyanis a televíziós munka rugalmasabb, mint más szakmák, ezért nem volt nehéz dolgom a munkahelyemen. A karrier feladásánál vagy építésénél ugyanakkor sokkal fontosabb a felelős gyermekvállalás és az, hogy felismerjék: bár az élet egyik napról a másikra teljesen átalakul, a szülővé válás folyamata ennél sokkal hosszabb és rengeteg nehéz időszakot tartogat. Ha egyszer eldöntöttük, hogy gyermeket szeretnénk, utána tényleg minden szóljon őróla! Amit még fontosnak tartok, az a hosszú távú szoptatás - mind lelkileg, mind az egészség szempontjából, emiatt sem tartom jónak, ha valaki szülés után gyorsan visszamegy dolgozni akkor is, ha erre nincs rákényszerülve."

Janicsák Veca
„Természetesen, mint minden nő, én is álmodom a családtervezésről, viszont a 24 évemmel még fiatalnak érzem magam a feladathoz. A közeljövőben szeretnék még tanulni, lemezeket készíteni és koncertezni, továbbá kiépíteni egy normális, stabil egzisztenciát, ami biztonságot ad a harmonikus gyerekneveléshez. A gyerekeket nagyon szeretem, igazi „tyúkanyó" típus vagyok - például a családi karácsonyokat is mindig én 'menedzselem'."

Jakupcsek Gabriella
„Nekem előbb volt családom, mint karrierem. Ehhez kellett az akkori társadalmi helyzet és a rendszerváltás utáni szabad levegő. A harmadik gyerek jutalomjáték az életünkben - ha fogalmazhatok így."

Dr. Csermely Gyula
"Orvosi szempontból a gyermekvállalás időzítésénél arra kell figyelni, hogy a nők jó fizikai állapotban legyenek. Ne legyenek rendezetlen egészségügyi panaszaik, ideális testsúllyal, egészséges, sportos életmódot követve essenek teherbe, és ne legyenek káros szenvedélyeik. Az életkort is bizonyos szempontból ide lehet számítani, hiszen természetesen fiatalabb korban erősebb a szervezet, jobban bírja a várandósággal járó terhelést, könnyebben is esnek teherbe ekkor a nők. De ma már nincs semmi gond azzal, ha valaki 40 év felett szeretne szülni. A magzati szűrővizsgálatoknak igazodniuk kellett a megváltozott társadalmi igényekhez, így a mai, korszerű szűrővizsgálatoknál az életkor csak egyetlen információ a sok közül, amelyből végül kiszámítható a magzati rendellenesség egyéni kockázata."


cimkék:
család, gyerek, karrier
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás