2019.12.14. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Modern magzatvédelem - megelőzhető rendellenességek

A magzati fejlődés zavartalansága és bizonyos fejlődési rendellenességek kivédése érdekében az édesanyáknak szükségük van a magzatvédő vitaminokra.

Családi Lap
2014.06.02  18:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Az utóbbi években a szülők egyre tudatosabban készülnek a gyermekvállalásra, az újszülött egészségére pedig különösen odafigyelnek. A gyermeket várók a tapasztalatok szerint leginkább a fejlődési rendellenességektől tartanak. Joggal, mivel a fejlődési rendellenességek a betegségek sajátos csoportját képezik, melyben teljes gyógyulás nem igen érhető el.
A világon évente 7,9 millió baba jön világra veleszületett rendellenességgel, Magyarországon is 100-ból 4 kisbaba rendellenességgel születik. A rendellenességek egy része táplálkozási okokra vezethető vissza, ám a vitaminok és ásványi anyagok elégtelen bevitele nem csak a fejlődő országokra jellemző.

Magzatvédő vitaminok

A vitaminok és ásványi anyagok fontos szerepet játszanak az életfolyamatok szabályozásában, a szervezetünk azonban nem képes előállításukra. Hiányuk súlyos betegségeket okozhat. Az ún. magzatvédő-vitaminok megfelelő időben és megfelelő mennyiségben történő bevitelével az egyik génpár meghibásodása miatt felszabaduló és fejlődési rendellenességet okozó méreganyag (a homociszteint) közömbösíthető. A magzatvédő-vitaminok közül legfontosabb a folát-folsav (együttes nevük B11), de a B12, B2 és B6 vitamin védőhatása is igazolt.


Már a várandósság előtt is

A magyar lakosság vitamin és ásványi anyag bevitele sok tekintetben nem elégséges, ráadásul a várandósság alatt a vitamin és ásványi anyag igény megnő, jellemzően a korábbi másfélszeresére (de akár 185%-ára is). A várandóság szempontjából kritikus elemek közül a B1, B2, B12 bevitel jellemzően megfelelő, míg az A vitamin bevitel csökken, viszont a folát bevitel kritikusan alacsony ebben az időszakban.
A magzati fejlődés zavartalansága és bizonyos súlyos fejlődési rendellenességek kivédése érdekében a leendő édesanyáknak feltétlenül szükségük van az ún. magzatvédő vitaminokra. A bevitelnek a táplálkozás lenne a legtermészetesebb és legegyszerűbb módja, de sajnos ennek megvalósíthatósága gyakran korlátozott. Egyes vitaminok még kielégítő étrend esetén is nehezen pótolhatók és egyetlen kismamától sem várható el például napi 15 tányér spenót elfogyasztása. A terhességi vitaminpótlás jelentőségét felismerve, a tudósok olyan vitaminkombinációt állítottak össze, ami segít felkészíteni a női szervezetet a várandósságra.


Az idegrendszeri fejlődési rendellenességek a terhesség 15-28. napján alakulhatnak ki, amikor még általában nem tudják a kismamák, hogy várandósok. Másfelől a terhességi vitaminpótlás során 4 hét kell a védelmet nyújtó folátszint eléréséhez. E két tény okán nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő és hatékony védelem már a fogamzás előtt elkezdett vitaminszedést igényel
Klinikai vizsgálatok


A gyógyszeriparban bevett módon az egyes készítmények hatékonyságát nagyon komoly klinikai vizsgálatokkal tesztelik. Így a magzatvédő-vitaminok esetében is akad már egy olyan készítmény, ahol a jótékony hatásokat minden kétséget kizáróan, klinikai vizsgálatban bizonyították. Ezt a világon egyedülálló hatékonysági vizsgálatot Magyarországon végezték 1985-1997 között, a vizsgálatok vezetője Prof. Dr. Czeizel Endre volt. A vizsgálat során egy „klasszikus" (ún. randomizált, kettősvak, placebo kontrollált) gyógyszervizsgálatot, és egy ún. esetkontrollált vizsgálatot is elvégeztek.
A több mint 10 ezer nő részvételével készült vizsgálatok eredményei alapján, ha a szóban forgó készítményt a fogamzás előtt minimum egy hónappal kezdték el szedni, és a terhesség első három hónapjában folytatták, az agy- és koponyahiányok, valamint a nyitott-gerincek 92%-át ki lehetett védeni. Mindemellett a súlyos szív-érrendszeri és húgyúti fejlődési rendellenességek előfordulási aránya is jelentősen csökkent, valamint a koraterhességben sok kellemetlenséget okozó  émelygés, hányinger és hányás előfordulása is.
Nem véletlen, hogy Hollandiában már 1991-ben elindították a fejlődési rendellenességek megelőzését szolgáló magzatvédő-vitamin programot, és jelenleg már a holland várandósok 70%-a él ezzel a lehetősséggel.

További fontos vitamin és ásványi anyag tények


Folsav

• Elsődleges a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében.
• Aktív formája a metafolin.
• Metiltetrahydrofolát-reduktáz enzim:
o Az emberek 10%-ában hibás, nem működik
o További 40% csak részlegesen képes átalakítani a folsavat aktív formává


Vas

• Terhességben megnő a vasszükséglet.
• Fontos a vashiányos vérszegénység megelőzése!
• Elégtelen vasbevitel következményei:
o Anyai vérszegénység
o Magzati növekedésbeli visszamaradás


Jód
• A terhesség alatt a magzat számára az anya pajzsmirigye szinte az egyetlen hormonforrás.
• Terhesség alatt az anyai pajzsmirigy hormontermelése 50%-al megnő!
• A jódhiány számos kóros elváltozást eredményezhet: csökkent termékenység, vetélés, növekvő szülés körüli halandóság, mentális retardáció


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás