2020.04.03. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Emlékezzünk Herman Ottóra!

Az utolsó magyar polihisztor halálának 100. évfordulójáról emlékezik meg az ország 2014-ben.

2014.04.16  14:51   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész, politikus. Nem csak sokoldalú munkássága, de hosszú, ősz szakállas, jól felismerhető, ikonikus alakja is velünk él máig, nevét szinte minden magyar ismeri. Ő Herman Ottó, az utolsó magyar polihisztor - a Nemzeti Környezetügyi Intézet szervezése nyomán, halálának 100. évfordulójáról emlékezik meg az ország 2014-ben.
A breznóbányai születésű tehetség olyan sokszínű és halhatatlan örökséget hagyott maga után, amelynek megteremtéséhez első pillantásra egyetlen élet kevésnek tűnhetne. Mintegy 1140 tételből álló bibliográfiájában elsősorban zoológiai, néprajzi, régészeti, nyelvészeti témájú tudományos munkák szerepelnek. A madarak hasznáról és káráról című, ízes stílusban írt szövege alapmű az olvasni tanuló gyerekek számára.

A magyar halászatról szóló, csodálatos ábrákkal saját kezűleg, művészi színvonalon illusztrált könyve máig világszerte jegyzett alkotás - megírta a magyar állattartás történeti összefoglalóját és szakszótárát, rendszerezte Magyarország teljes pókfaunáját. Nemzetközileg elismert madártani tudós, a Magyar Ornithológiai Központ alapítója, kezdeményezésére vált hivatalos ünneppé a Madarak és Fák Napja. Vitatott elméletét, miszerint a Kárpát-medencében is létezett őskori kultúra, a későbbi kutatások igazolták.

Felvidéki német származása ellenére gyermekkorától a magyar nemzethez tartozónak vallotta magát, nevét magyarosította. Haláláig a nemzet érdekében aktív, kiváló előadó és közszereplő volt. 1848 után Magyarország függetlensége érdekében harcolt az olasz és lengyel nemzeti mozgalmakban. Származása, életének helyszínei és életműve összekötő kapocs lehet a Kárpát-medence népei számára.

A fentieken túl mi az többlet, amivel ez a nyíltszívű harcos és hajlíthatatlan jellem örök megbecsültséget és népszerűséget vívott ki magának? Ezzel a kérdéssel is foglalkozik a Nemzeti Környezetügyi Intézet szervezése és Vida Antal, az intézet Természetvédelmi Osztálya vezetőjének ötlete nyomán megvalósuló Emlékév, amely arra vállalkozik, hogy Herman Ottót új, kevéssé közismert oldalairól mutassa be. A halhatatlan értékeket hátrahagyó tudós és politikus alakja és munkássága örökérvényű és nagyon is aktuális jelentőségű példa arra, hogy megfelelő kvalitásokkal nemhogy nem szégyen több szakterülettel foglalkozni, polihisztorságra törekedni, de valójában ez lehet az egyetlen járható út a minket körülölelő, sokszínű világ megismeréséhez.

Az Emlékév 2014. február 4-ével, a Millenáris Teátrumban tartott ünnepi megnyitóval vette kezdetét és december 27-ével, Herman Ottó halálának 100. évfordulójával, egy közös megemlékezéssel zárult.
A Nemzeti Környezetügyi Intézet - az ezerarcú polihisztor munkásságához méltón - 11 hónapra szóló, rendkívül sokszínű és emlékezetes programsorozatot állított össze.

Már a február 4-ei protokolláris, kulturális megnyitó is egyedülálló élményekkel szolgált minden érdeklődő számára: rendhagyó ünnepi koncertről és felejthetetlen hangulatról a nemzetközileg is elismert, Muzsikás együttes gondoskodott - a pásztorélet tánc- és dallamvilága, tematikája a Kárpát-medence népdalaival kerül megidézésre. A koncert egyszerre tisztelgett Herman Ottó jelentős, a pásztoréletet ősmesterségekként értékelő tudományos munkái, művészi színvonalú, néprajzi hitelességű hangszerábrázolásai, valamint a népzene iránti szenvedélye előtt. A rendezvény kapui minden látogató előtt nyitva álltak, az ingyenes belépés is arra szolgált, hogy ezen az estén - varázslatos, autentikus dallamok formájában - minél több emberhez juthasson el a Herman Ottó nevéhez fűződő szellemiség.


Az Emlékév programjában központi szerep jut a különböző emlékhelyeken tartott, közös megemlékezéseknek, koszorúzásoknak. A helyszínek között szerepelt Herman Ottó szülőhelye, Miskolc, ahol a polihisztor iskoláit kezdte és életének más fontos korszakát is töltötte, itt található az ország legnagyobb Herman Ottó-szobra, valamint Nyíregyháza (Nyíregyházi Állatpark) és Budakeszi (Budakeszi Vadaspark), ahol szintén koszorú került a korábban létesített emléktáblákra. Tervben van még - többek között Szeged is, ahol politikai képviselőnek választották a tudóst.
Az Emlékév - egyéb különleges rendezvények mellett - az április 29-én induló, 24. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttléten is részt vesz - bemutatásra kerül Herman Ottó, a Magyar halászat könyve című művének lenyűgöző illusztrációit tartalmazó vándorkiállítás. A hosszú hétvégén családi programmal, a Herman Ottó vándortanösvénnyel - egy interaktív polihisztor játszóházzal - is találkozhatnak az Együttlét vendégei.

Az Emlékév éves programja, akárcsak Herman Ottó széleskörű érdeklődése és tevékenysége, ezernyi tájon és sokszínű területeken ível át, számos hangnemben és csatornán keresztül szól valamennyi generációhoz, így az együttműködő partnerek és helyszínek hosszú sorában az ország különböző nemzeti parkjai, múzeumai, emlékhelyei mellett kulturális fesztiválok is szerepelnek.

Az Emlékév nem csak régi ismereteink felfrissítésére és újak szerzésére ad lehetőséget, de egy halhatatlan elméhez méltó, színes, élményekkel teli, kulturális utazásra hív minket, amely a jelen aktuális sorskérdései felé számtalan kapcsolódási pontot kínálva ad alkalmat arra is, hogy önmagunkba nézhessünk.

 


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás