2019.08.18. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Sok a válás? Sok a szingli? - Nézzünk a számok mögé!

Valóban eljárt az idő a házasság felett? Tényleg ciki háziasszonynak lenni? A számok nem hazudnak!

Petrás Lilla
2014.04.11  14:19   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

„Régen nem volt ennyi válás." „A mai nők már nem is akarnak családot." „Az élettársi kapcsolat kezdi kiszorítani a házasságot." Gyakran hangoztatott mondatok ezek. De igazak is, vagy csak szubjektív érzések? Megvizsgáltuk a hanyatló család legendáját, lássuk, mit mutatnak a számok.
Válás

Hiába ingatja a fejét minden nagymama, hiszen annak idején pont ugyanannyian váltak el, mint mostanában. 1970 óta stabilan évi húsz- és huszonötezer közötti házasságot bont fel a bíróság. De előtte se volt ez a szám sokkal alacsonyabb. Akkor mégis miért érezzük úgy, hogy romlott a helyzet? A válasz egyszerű: manapság fele annyian se mondják ki a boldogító igent, mint negyven éve. Így nagyjából 64 válás jut száz esküvőre. De azért ne keseredjünk el, mert ha az összes még fennálló házasságot nézzük, sokkal kedvezőbb képet kapunk: csupán 1,2 válás jut száz még működő házasságra.
Ezeket az arányszámokat vetették össze a Statisztikai Hivatal szakemberei, amikor arra a szomorú következtetésre jutottak, hogy az oltár előtt köttetett frigyek 46%-a ér véget a tárgyalóteremben. Ám továbbra sem tanácsos emiatt harc nélkül feladni, mivel 100 házaspárból 54-en tényleg boldogan élnek, míg meg nem halnak!


Élettárs vagy házastárs?

Bár megfigyelhető az élettársi kapcsolat térnyerése, még messze az idő, hogy kiszorítsa a házasságot mint legnépszerűbb együttélési formát. A közös háztartásban élő pároknak csak 15%-a nem házas. Tovább árnyalja a képet az élettársak családi állapota: vannak köztük özvegyek és már egyszer elváltak is. De a legnépesebb csoportot azok a fiatalok alkotják, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hosszabb-rövidebb ideig együtt élni, mielőtt hivatalosan is összekötnék az életüket. De az ilyen típusú „vadházasságok" idővel majdnem mind igazi házassággá alakulnak át. Ennek értelmében valójában nagyon kevesen vannak azok, akik csak azért nem állnak oltár elé, mert nekik „nem számít a papír". Az élettársi kapcsolatok megemelkedett számának egyszerűen annyi a magyarázata, hogy a korábbi szokásokkal ellentétben, az ismerkedés és az esküvő közé beékelődött az összeköltözés.
Divat szinglinek lenni!


Eljött a szinglik kora! Legalábbis ezt harsogja a média. Az tény, hogy sok az egyedülálló nő, de ők korántsem saját akaratukból vannak ebben a helyzetben.
A nagybetűs Szingli olyan jómódú fiatal nő, aki tudatosan nem keres párt magának, mivel egy társ csak akadályozná őt életmódjában, melyben központi helyet foglal el a szabadidő tartalmas eltöltése és a munkahelyi önmegvalósítás. Hát ilyenből nagyon kevés van! Számuk statisztikailag nem is mérhető: a háztartások mindössze 2,8%-ában élnek önálló fiatalok, de többségük rendelkezik tartós párkapcsolattal, vagy épp keresi a nagy Ő-t. Az elenyésző maradék nagy része pedig férfi.
Szingli divat ide vagy oda, a magyar nők kiemelkedően konzervatívak! A megkérdezettek több, mint fele szerint háziasszonynak lenni önmagában is kielégítő lehet egy nő számára. Sőt, ez az arány növekedést mutat!

Gyerek vagy karrier?

A kétkeresős családmodell nagyon is húsbavágóvá tette a kérdést, de a válasz még mindig egyértelműen a gyerek: nők csupán 1,4%-a tartja ideálisnak a gyermektelen életformát. Viszont sajnálatos tény, hogy a párok átlagosan fele annyi gyereket vállalnak, mint amennyit eredetileg terveztek. Ez arra vezethető vissza, hogy kitolódott a gyermekvállalási kor. A nők részvétele a felsőoktatásban jelentősen megnövekedett, így az önálló, családalapításra alkalmas életet is csak később tudják megkezdeni. Valamint az is szempont a családtervezés során, hogy a karrierépítés mely pontjára érdemes egy szülést időzíteni. Ennek eredményeként, a 30 éves nők 43%-a még gyermektelen. Az évek múlásával pedig érthető módon, - biológiai, pszichológiai, és gazdasági okok miatt is, - fokozatosan csökken a gyermekvállalási kedv.

forrás: ksh.hu

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás