2019.12.14. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Pénzügyek - a nők beszélnek róla, a férfiak csinálják

Bár naponta hoznak legalább annyi pénzügyi döntést, mégis jóval kevésbé érzik magukat felkészültnek a pénzügyek terén a nők, mint a férfiak.

2014.03.07  10:22   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Bár naponta hoznak legalább annyi pénzügyi döntést, mégis jóval kevésbé érzik magukat felkészültnek a pénzügyek terén a nők, mint a férfiak. A szebbik nem képviselői nagyobb arányban vallják be, hogy nehezen tudják beosztani a pénzüket, és hajlamosak a túlköltekezésre. Ugyanakkor a kutatás szerint a hölgyek többet beszélgetnek személyes pénzügyeikről, és sokkal szívesebben vonnak be másokat is anyagi természetű döntéseikbe.
A pénzügyi termékek igénybe vétele terén nincsenek érdemi különbségek a két nem között, ugyanakkor a pénzügyekkel kapcsolatos viszonyukban jelentős eltérések figyelhetők meg. Míg a nőknek csak az egyharmada, addig a férfiak fele érzi magát kellően tájékozottnak a gazdasági, pénzügyi kérdésekben, és a két nem körülbelül ugyanilyen arányban érdeklődik az ilyen témájú hírek iránt. Míg a férfiak gyakrabban olvasnak online cikkeket a gazdaságról és a pénzügyekről, a hölgyek nagyobb arányban hagyatkoznak a tévéműsorokra, illetve a személyes kapcsolataik is fontosabb információforrást jelentenek számukra.

A nők szívesebben kérnek tanácsot a pénzügyekben

A hölgyekre sokkal inkább jellemző, hogy megbeszélik személyes pénzügyeiket másokkal: jellemzően a partnerükkel, barátaikkal és egyéb családtagjaikkal szokták megvitatni ezeket a kérdéseket. Fontos pénzügyi döntés előtt szívesebben vonják be családtagjaikat és kérik ki véleményüket: partnerével, házastársával például a nők 64%-a, a férfiak 52%-a szokott egyeztetni. A férfiak hajlamosabbak egyedül döntést hozni: 22%-uk állította, hogy senkitől nem szokott tanácsot kérni nagyobb horderejű pénzügyi kérdésekben sem, a nőknél ez az arány mindössze 11%.- derül ki a Budapest Bank felméréséből.

Több pénzügyi jellegű feladat hárul a hölgyekre

Bár a párkapcsolatban élők a legtöbb pénzügyi döntést közösen hozzák meg, vannak olyan tételek a közös költségvetésben, amelyek határozottabban köthetők egyik vagy másik nemhez. A nők inkább a kisebb, mindennapi élethez kapcsolódó költségekről - például a napi bevásárlásokról vagy a gyerekekkel kapcsolatos kiadásokról - döntenek önállóan, míg az autóvásárlás vagy a háztartási eszközök beszerzése kapcsán több férfi mondta azt, hogy önállóan, egyedül hozza meg döntését.

A felmérésből az is kiderült, hogy a párkapcsolatokban a nők több kiadást kezelnek partnerüknél: így például a közüzemi és egyéb számlák befizetése, a mindennapi bevásárlások intézése vagy a hitelek törlesztőrészleteinek befizetése inkább a hölgyek dolga, míg a férfiak a gépjármű fenntartásával kapcsolatos tevékenységeket és a megtakarítások, befektetések kezelését vállalják magukra.

Hajlamosabbak a túlköltekezésre a nők?

Miközben a megkérdezettek többsége nemtől függetlenül megfontolt, óvatos gazdálkodónak tartja magát, a nők egyharmada (és a férfiak egynegyede) vallotta be, hogy hajlamos többet költeni, mint amennyit megengedhetne magának, és hogy nem tudja beosztani a pénzét. Különösen igaz ez az egyedülálló hölgyekre (36%), míg a legkönnyebben a párkapcsolatban élő férfiak boldogulnak a havi kiadások és bevételek kezelésével (náluk csak 22% a túlköltekezők aránya).

A banki termékek, szolgáltatások igénybe vételét illetően inkább csak árnyalatnyi különbségek mutatkoznak a két nem tagjai között. Így a felmérés szerint a nők valamivel magasabb arányban rendelkeznek hiteltermékkel (48%, a jelzáloghiteleket, gépjárműhiteleket és fogyasztási kölcsönöket egyaránt figyelembe véve), mint a férfiak (41%). Különösen az egyedülállók között figyelhető meg jelentős különbség ezen a téren: a szingli hölgyek közül 41% rendelkezik valamilyen hitellel, az egyedülálló férfiak körében ez az arány ugyanakkor csak 26%.

Rövid illetve középtávú megtakarítással (például bankbetéttel, tartós befektetési számlával vagy befektetési alappal) a férfiak 36%-a rendelkezik, a nők közül azonban csak 29% állítja magáról ugyanezt. Miközben a párkapcsolatban élő férfiak egyedülálló társaikhoz képest 3%-kal nagyobb arányban rendelkeznek megtakarítással, addig a nők esetében épp az ellenkező tendencia figyelhető meg: a kapcsolatban élő nők szinte minden megtakarítási termékből kevesebbet vesznek igénybe.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás