2019.09.21. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Olasz ízek tarka- és fehérbabbal

A Borlotti tarkabab és Cannellini fehérbab konzervek jó alternatívát kínálnak a hideg időszakban azoknak, akik szeretik az igazi olasz ízeket.

2014.01.22  14:26   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

„Mit főzzek ma?" Az örök kérdés, ami naponta akár többször is felmerül a legtöbb háziasszony fejében. Különösen nehéz dilemma ez télen, amikor a friss zöldség és gyümölcs alig elérhető. Két finom, olasz eredetű babfajta megoldás lehet minden problémára: a friss és ropogós Borlotti tarkabab és Cannellini fehérbab konzervek jó alternatívát kínálnak a hideg időszakban mindazok számára, akik szeretnék változatos, zamatos, igazi olasz ízekkel kényeztetni a családjukat, barátaikat.
Receptötlet:

Csirkehúsos-babos saláta


Hozzávalók:

• Vörösbab barbeque szószban
• 15 dkg húsos szalonna, kis kockákra vágva
• 25 dkg csirkehús, kis kockákra vágva
• 1 csomag vegyes saláta

Elkészítés:

A szalonnát zsiradék nélkül egy serpenyőben sütni kezdjük, majd hozzáadjuk a csirkehúst. Alacsony hőfokon pirosra sütjük, majd félretesszük. A salátát megmossuk, alaposan megszárogatjuk, majd egy tányérra halmozzuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a babkeveréket, végül megszórjuk a szalonnás csirkehússal, és melegen tálaljuk. Ízlés szerint egy kevés sajttal megszórhatjuk, vagy pirítóst adhatunk mellé.

Nem árt tudni, hogy ma, a szárazbabnak több fajtája is ismeretes, ilyenek a fekete, fehér, vörös, a hosszúkás, lapos és vese alakúak. Ezt az Amerikában őshonos zöldségfajtát, az indiánok termesztették, akiknek köszönhetően később, a 16. században Európába, Afrikába és Ázsiába is eljutott.

Ma már Kína és India termeli a legnagyobb mennyiségben. E kedvelt zöldségünknek számos fajtáját itthon is megtalálhatjuk, ráadásul az olasz eredetű babfajták feldolgozása hazai konzervgyárainkban zajlik, így a kiváló minőség és íz, garantált.

A két olasz eredetű babfajta, a Borlotti és a Cannellini felhasználásával, sokféle ízletes és különleges étel elkészíthető, a lehetőségek száma szinte végtelen. Nem csak az egészségünknek kedvezünk azzal, ha tarka-vagy fehérbab kerül a tányérunkra, de a család elismerésére is garantáltan számíthatunk.

A téli hideg időszakban azért is érdemes a konzervzöldségeket választani a főzéshez, hiszen egyszerűen felhasználhatóak, jó minőségűek és tartósítószer-mentesek. Ilyen például a Borlotti tarkabab is, amelynek egyedi receptúrája garantálja a frissességet és a ropogós, zamatos ízt.

Nem szabad elfeledkezni egy másik olasz babfajtáról, a Cannelliniről sem. A konzervek minden egyes szemét gőzben párolják, így a termék csak és kizárólag puha babszemeket, a piacon jelenlévő más babkonzerveknél pedig, sokkal kevesebb vizet tartalmaz. Könnyen, kényelmesen használhatóak: a konzervek egyszerűen nyitható csomagolásúak. Ráadásul a háziasszonyoknak nem kell áztatni vagy hosszasan főzni a babokat, hiszen már konyhakész állapotban kerülnek a boltok polcaira, felnyitásuk után azonnal használhatóak.

A Bonduelle kínálatában már olyan újdonságok is megtalálhatóak, mint a szószos babok számos fajtája: fehérbab curry szószban vagy paradicsommártásban, vörösbab barbeque szószban vagy mexikói mártásban. Így még könnyebbé, kényelmesebbé válik a főzés és szélesebbé az elkészíthető finomságok köre.

Hogy miért is az egyik leghasznosabb zöldségféle a tarkabab?
Bajor Zsuzsanna, az Ízek és érzések magazin dietetikus szakértője többféle kedvező hatásáról is beszélt.

„Az olasz babfajta, a Borlotti (más néven Phaseolus vulgaris) egy nagyon bőtermő bab, amely könnyen felismerhető a vöröses hüvelyéről. A többi hüvelyeshez hasonlóan, a tarkabab is kitűnő vitamin, ásványi anyag, szénhidrát, rost és fehérjeforrás. Gabonákkal együtt elkészítve teljes értékű fehérjét tesznek ki, ezzel kiválthatják az állati eredetű élelmiszerek állandó fogyasztását és jó alternatívát jelentenek a vegetáriánusok számára is. Rosttartalmukkal szabályozzák a vastagbél működését, valamint rizikófaktor csökkentő hatásúak lehetnek számos krónikus betegségek kialakulása terén" - mondta el a szakember.

„Sokoldalúan felhasználható zöldségfélék ezek: jól illenek például többféle salátához, de akár levesekhez, főzelékek készítéséhez is ajánlom az olasz babok és szószos változataik felhasználását. A fehérbabot desszerthez is szokták használni, gesztenyéhez hasonló íze miatt. Mézzel elkeverve és pürésítve finom és gyors édességet kaphatunk" - tette hozzá a dietetikus.


Tudta-e?

A rómaiak a babot nem csak ételekbe, hanem szavazásra is használták: fekete- és fehér babbal döntötték el a fontos kérdéseket. A fehér az igenlést, a fekete az elutasítást jelentette

 






A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás