2019.08.18. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Vészelje át a telet influenza nélkül

Amennyiben nem akar lázasan és fájó torokkal ágyba kényszerülni, fogadja meg Dr. Bérczy Judit endokrinológus főorvos életmódbeli tanácsait!

2014.01.22  10:30   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Lassan, de biztosan közeleg hazánkban is az influenzajárvány, mely évről évre számtalan embert dönt le a lábáról. Amennyiben nem akar lázasan és fájó torokkal ágyba kényszerülni, fogadja meg Dr. Bérczy Judit endokrinológus főorvos életmódbeli tanácsait!
Ezeket egye, ha el akarja kerülni az influenzát

Az immunerősítés első és talán legfontosabb lépése a megfelelő táplálkozás. Télen az emberek többször fogyasztanak nehezebb, zsírosabb ételeket, viszont ha el akarja kerülni a megfázást és az influenzát, fontos, hogy minél több vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő ételeket válasszon. Kerüljön a tányérjára például A-vitaminban dúskáló répa, kórokózó-gyilkos gomba, antibiotikum hatású fokhagyma, valamint antibakteriális méz!

„Megfelelő élelmi anyagok választásával a kedélye is javulhat, mely egyértelműen erősíti az immunrendszert. Télidőben a B1, B6 vitamint gazdagon tartalmazó füge, banán és a folsav bő bejuttatását jelentő lencse, rizs, babfélék fogyasztása igen jótékony hatással bír. A cukros ételeket, és a túl sok finomított szénhidrát bevitelét viszont feltétlen érdemes elkerülni! Helyette inkább az almát, körtét, datolyát és a citrusféléket részesítse előnyben! Mindezek mellett a C-vitaminban gazdag savanyú káposztáról és csipkebogyó teáról se feledkezzen meg, csakúgy, mint a csicsókáról sem, amely igen értékes prebiotikum, így az emésztő- és az immunrendszer működésére is kiválóan hat."- mondja dr. Bérczy Judit endokrinológus főorvos.

Mozogjon, akár a friss levegőn is

Sokan, ahogy beköszönt a rossz idő, egyből maguk mögött hagyják a sportos napokat, pedig az Appalachian State University tanulmánya szerint azok, akik a hidegben is mozognak, 43 százalékkal kevesebb napot töltenek otthon megfázva, betegen, mint azok, akik a hibernálják magukat télen a TV elé.

Ennek oka, hogy edzés alatt és utána még 3 órán át a szervezet fokozza az úgynevezett neutrofil típusú fehérvérsejtek termelődését, mely felveszi a harcot a kórokozók ellen. Azonban fontos, hogy ne hajtsa túl magát, ugyanis bár a sportolás számos jótékony hatással bír, ha nem tud megálljt parancsolni magának, akkor az bizony ártalmas is lehet. Így ha lehet, maximalizálja a mozgását 90 percben!

Csak nyugodtan

Meglehet, hogy időnként összecsapnak a feje fölött a hullámok, de bármennyire is nehéz, próbáljon meg kevesebbet idegeskedni, mivel bizonyára tudja, a stressz nagy hatással van az immunrendszer működésére. Kutatások szerint, ha a munkahelyén gondok adódnak, kérje meg az egyik kollégáját, hogy csatlakozzon önhöz egy kis sétára, vagy az ebédhez, ugyanis ekkor felszabadulnak a boldogságért felelős hormonok.

Ezen kívül érdemes eljárnia még jógázni, vagy meditálni, melyek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy békésebben teljenek a napjai. A harmónia, belső béke érzését a klasszikus zenék: barokk, romantikus művek hallgatásával is elősegíthet (zeneterápia).

Töltse fel D-vitamin készletét

Télen a fényhiány miatt sokak D-vitamin szintje lecsökken, aminek következtében nem csak kedvetlenné, hanem beteggé is válhat, mivel ekkor az immunsejtek kevesebb antibakteriális fehérjét termelnek, így kevésbé lesznek hatékonyak a kórokozók ellen.


Amennyiben odafigyel arra, hogy több halat, fermentált tejterméket, és változatos étkezéssel, mely tojást, vajat csiperkegombát , zabpelyhet , búzacsírát is tartalmaz, és májat fogyaszt - amit esetleg kiegészíthet egy kis D-vitamin táplálék kiegészítővel-, 42 százalékkal kevesebb eséllyel fogja valamilyen téli betegség ledönteni a lábáról.

Aludjon eleget


Mivel alig lát az ember a téli hónapokban napfényt, nehéz nem álmosnak lenni, ennek ellenére sokan mégsem szánnak rá elég időt, pedig a táplálkozáson túl a pihenés is hozzájárul az erős immunrendszerhez.

A jó alvással és a 23 óra előtti lefekvéssel segíti a tökéletesebb májműködést, mely egyik pillére a szervezet megfelelő regenerálódásához. Meglehet, hogy a munkaideje korán kezdődik, ekkor próbáljon meg minél előbb lefeküdni, hiszen egy felnőtt ember számára min. 7-8 órás alvásra szükség van az egészség megőrzése érdekében.
forrás: Budai Endokrinközpont

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás