2019.09.22. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Ápoljon okosan!

Beteget ápolni egy-két hétig sem könnyű. De mi van akkor, ha hónapokig vagy akár évekig kell gondozni valakit?

Brjeska Dóra
2013.12.30  17:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Beteget ápolni akkor sem könnyű, ha például „csak" influenzáról van szó. De képzelje el, milyen, ha nem egy-két hétig, hanem hónapokig vagy akár évekig kell gondoznia valakit.
Az első érzések, amelyekkel egy komoly betegség esetén találkozhat: meglepettség, félelem, szomorúság. Nagyon nehéz elfogadni az új helyzetet, és nem könnyű túllépni rajta. Amíg ez nem sikerül, addig nem lehet igazi segítője a betegnek, hiszen nem tud arra koncentrálni, ami a legfontosabb. Néhány tanács megfogadásával azonban sokat tehet azért, hogy valódi segítséggé váljon


Nincs egyedül

Ha kell, kérjen segítséget. Ma már szinte minden krónikus betegséghez tartozik olyan segítő szervezet, amelyhez kérdésével fordulhat. Ezekben a szervezetekben olyanokkal találkozhat, akik már átmentek azon, amin most ön. Rengeteg hasznos tanácsot szerezhet itt.


Figyeljen magára

A segítő hozzátartozók gyakran beleesnek abba a hibába, hogy minden percben a beteggel törődnek, és megfeledkeznek saját magukról. Ez rendkívül megterhelő testnek és léleknek is. Iktasson be rendszeresen olyan tevékenységeket, amelyek megnyugtatják, testileg és lelkileg is feltöltik. Erre nagyon jó megoldás például a jóga.

Kérdezzen az orvostól

Sajnos sokan csak elkísérik a beteget az orvoshoz, a vizsgálatokra, de nincsenek valójában mellettük. Ha krónikus beteggel él együtt, akire folyamatosan figyelni kell a gyógyszerei, a diétája vagy más dolog miatt, nagyon fontos lenne, hogy az orvos ajtaján belül is vele legyen. A páciens sokszor érzi magát a kórházban, rendelőben elveszettnek, és mire kijön a doktortól, talán nem is emlékszik, mit hallott, vagy elfelejti feltenni a kérdéseit. Jó, ha van valaki, aki - ha lehet - minden alkalommal vele tart, és aki mindent megbeszélhet a szakemberrel. Az orvosnak nagy segítség, ha mástól is hallja, hogyan telnek a napok, milyen a beteg állapota.

Ön is kérhet segítséget

A kórházakban általában van pszichológus, aki a krónikus, súlyos betegekkel nap mint nap foglalkozik. Segít nekik, hogy könnyebben feldolgozzák, elfogadják betegségüket, és gyorsabb legyen a gyógyulás, könnyebben teljenek a mindennapok. A szakértői segítséget a hozzátartozók is igénybe vehetik, hiszen gyakran nekik sokkal nehezebb elfogadniuk a helyzetet, fölösleges kérdésekkel kínozzák magukat, mert nem értik, miért éppen az ő szerettük került ebbe a helyzetbe.

Rendszerezzen

Önnek és az orvosoknak is könnyebb lesz a dolguk, ha a kórházi papírokat pontosan, átláthatóan rendszerezi. Ne csak egy mappába ömlessze be mindig a legújabb papírokat. Sokkal praktikusabb, ha mindennek külön helye van. A legfrissebb legyen legfelül, mert így az orvosnak nem kell számtalan papír közül válogatnia, hanem azonnal megtalálja a legújabb eredményeket.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás