2019.09.18. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Nyugalom a levegőben

A növények a napból, földből, vízből és levegőből magukba szívják a természet energiáját, melyet illóolaj formájában hazavihetünk otthonunkba.

B. Szabó Lívia
2013.12.24  14:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A növények a napból, földből, vízből és levegőből magukba szívják a természet energiáját, melyet illóolaj formájában hazavihetünk otthonunkba. Ez az eszencia belélegezve gyógyítja a lelket, és nyugtató hatással van a szervezetre.
A növényi aromák jótékony hatását már az ókorban is ismerték. Úgy tartják, hogy Néró császár házát egy csőrendszer hálózta be, amelyen keresztül különféle illatanyagokat juttattak a szobákba. Az év minden napján érdemes finom illatokkal betölteni a lakást, de az ünnepi időszak és a téli fagyok közeledtével nagyobb kedvünk támad begyújtani a párologtató alá. Nézzük meg, hogyan hatnak ránk a különféle virágok és fűszerek eszenciái.

Szimatoljunk harmóniát

Ha egy hosszú nap után szeretnénk gyorsan ellazulni otthonunk melegében, akkor kiváló választás lehet a citromfűolaj. Belélegezve nyugtat, miközben erősíti az idegrendszert. Ha esetleg fejfájás kínoz bennünket, akkor is segíthet, mert ennek a nagyszerű növénynek görcsoldó hatása is van.
Ha igazi provence-i hangulatra vágyunk, használjunk levendulaolajat. Ez a sokoldalú virág évezredek óta kedvelt illatosító, az ókori rómaiak a közfürdők vizébe csepegtették, és gyakran készítettek belőle balzsamot.

Kisajtolt olaját könnyen beszerezhetjük, de ha szeretnénk egy kis dekorációt is hazavinni a finom illattal együtt, akkor vásároljunk pár csokor szárított levendulát, és fejjel lefelé kössük fel a lakás különböző pontjain. Így még a molylepkéket is távol tarthatjuk.
A római kamillaolaj is segít ellazulni. Klinikai vizsgálatokon bizonyították, hogy nyugtató, görcsoldó, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van. Engedjünk forró vizet a kádba, adjunk hozzá 10-12 csepp olajat, és merüljünk el a nyugalomban.

Az otthon parfümjei

Az illóolajok nem csupán az egészségünkre vannak jó hatással, hanem közérzetünkre is. Kellemes érzés, ha az ajtón belépve üde illat fogad bennünket. Az otthon parfümjét könnyen megtalálhatjuk, először próbálkozzunk a frissítő narancsolajjal. Intenzív aromája hamar átjárja a lakás minden zegzugát, és elhozza nekünk a téli, ünnepi hangulatot. Hasonló hatást érhetünk el a citrom-, mandarin- és grépfrútolajjal is. Ezeknél sokkal erőteljesebb az eukaliptusz. Kissé csípős aromája miatt sokan nem kedvelik, pedig légfrissítő tulajdonsága verhetetlen.

Akkor is jó választás, ha meg vagyunk fázva, a nyálkahártyán keresztül belélegezve ugyanis tisztítja a légutakat, és segíti a szabad légzést. Érdemes keverni egy kis borsmentával vagy citrommal. Ha szeretnénk behozni az erdőt az otthonunkba, vegyünk fenyőolajat. Van, aki szerint megtisztítja az atmoszférát, fokozza az önbizalmat, elűzi a bűntudatot és megbocsátásra sarkall, ezért meditáció előtt ezzel illatosítja a szobát. A mirtuszolajat gyakran használják kölnik és légfrissítők előállításához. Nagy előnye, hogy semlegesíti a cigarettaszagot.

Szép álmokat!

Számos illóolaj segíti a nyugodt alvást. Ezeket lehetőleg olyan párologtatóba csepegtessük, amelyet a fűtőtest oldalára akaszthatunk, így nem kell attól tartanunk, hogy az őrizetlenül hagyott mécses problémát okoz. Az orbáncfű kiváló nyugtató hatású gyógynövény. Oldja a stresszt, ellazítja a testet, ezáltal altatóként is alkalmazhatjuk. Olaját csepegtessük egy kád forró vízbe, és lefekvés előtt vegyünk egy fürdőt. Az ágy közelébe elhelyezett illatlámpába is tehetünk belőle. Egy másik, igen hatékony álomhozó az ilang-ilang, más néven a virágok virága. Idegesség, álmatlanság, depresszió esetén alkalmazható. Hasonló hatást érhetünk el a zsálya-, tömjén-, fahéj- és levendulaolajjal is.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás